Zakari Rizaše i Adam Silver (©AFP)
Zakari Rizaše i Adam Silver (©AFP)

Drugu godinu zaredom Francuska ima prvog pika na Draftu!

Vreme čitanja: 6min | čet. 27.06.24. | 02:12

Zakari Rizaše se prvi rukovao sa Adamom Silverom, za njim je došao sunarodnik Aleks Sar

Po prvi put NBA draft ove godine biće podeljen u dva dana, a prvi pik ovogodišnje lutrije je Zakari Rizaše!

Drugu godinu zaredom Francuzi imaju najboljeg na najvećoj košarkaškoj lutriji, samo odluka Atlante da uzme Zakarija Rizašea ne može da se smatra tako jakom i revolucionarnom za franšizu, kao što je to bio prošlogodišnji izbor Viktora Vembanjame u San Antonio Sparsima.

Izabrane vesti

Dojučerašnji košarkaš Asvela, na pozajmici prošle sezone u Burgu, peti je košarkaš van američkog kontinenta koji je biran sa vrha liste na draftu! Pre njega su tu bili Vembi prošle godine, Andrea Barnjani 2006. godine kada ga je birao Toronto, Endrju Bogut 2005. u Milvokiju, te Jao Ming 2002. u izboru Hjustona!

Rizaše je prošle sezone vodio Burg do finala Evrokupa, izabran je za mladu zvezdu u usponu, a beležio je 11,3 poena, 3,3 skoka i jednu asistenciju uz prosečan indeks korisnosti 9,3. Čelnici Atlante su mnogo puta tokom sezone gledali uživo Rizašea i bili prezadovoljni onim što su mogli da vide od njega na terenu. Kada je postalo jasno da će birati prvi ove godine, Hoksi nisu imali dilemu koga će uzeti.

Zanimljivo, na drugom mestu našao se njegov sunarodnik Aleks Sar! Supertalentovani centar se seli u Vašington Vizardse koji su imali pravo drugog pika. Svestrani centar proveo je prošlu sezonu u Australiji, u ekipi Pert Vajldketsa, a njegov košarkaški put je dosta zanimljiv. Pre tri godine je zaigrao ligu mladih igrača "Overtime Elite" za igrače od 16 do 20 godina, gde je proveo dve godine. Posle toga je otišao u Australiju i sada je u NBA ligi!

Rizaše i Sar su sada ušli u krug francuskih košarkaša koji su birani sa prvih deset mesta na draftu. Pre njih su tu bili Vembanja i Bilal Kulibali prošle godine - takođe u Vašingtonu -, zatim Kilijan Hejs 2020. godine (Detroit) i novo pojačanje Partizan Mozzart Beta Frenk Nilikina (Njujork).

Hjuston je kao trećeg pika uzeo talentovanog šutera Rida Šeparda, studenta univerziteta Kentaki. On je odigrao samo jednu godinu u Kentakiju i u istoj je beležio 12,5 poena, 4,5 asistencija i 4,1 skok uz 52,1 odsto za tri! Važi za jednog od, ako ne i najboljeg šutera u ovogodišnjoj draft klasi. Njegovi roditelji su bivši košarkaši, a otac mu je bivši dvostruki NCAA šampion sa Kentakijem. U pitanju je Džef Šepard koji je svojevremeno igrao u Atlanti Hoksima, zatim je proveo tri godine u Italiji, pre nego što je naprasno odlučio da prestane da se bavi košarkom posle terorističkog napada 11. septembra.

Sa četvrtog mesta San Antonio nije uzeo Nikolu Topića, ali se odlučio očekivano za plejmejkera Jukona Stefona Kesla. Polivalentan plejmejker, sjajan defanzivac i neko ko definitivno može da popravi procente šuta za tri. Sparsi sada imaju tandem odličnih defanzivaca u Vembanjami i Keslu. Hjuston je napravio pravo iznenađenje odlukom da uzme Rona Holanda sa petog mesta! Krilo ekipe Ignajta iz Razvojne lige je direktno iz srednje škole otišao da se razigrava pred NBA draft, igrač je koji igra na impuls i dobar je defanzivac, ozbiljan atleta, ali poput Kesla moraće dosta da poradi na šutu.

Adam Silver i Rob Dilingem (©AFP)Adam Silver i Rob Dilingem (©AFP)

Topić nije izabran ni sa osmog mesta, pošto je franšiza iz Teksasa uzela Roba Dilingema iz Kentakija. Uz Šeparda definitivno jedna od najboljih 'praćki', ali ima čudan ulaz u šut koji će postati prepoznatljiv u NBA ligi. Njegova visina bi možda mogla da bude problem, pošto ima samo 185 centimetara. Istorija je pokazala da niži plejmejkeri ne prolaze dobro u najjačoj ligi sveta. Doduše, Adrijan Vojnarovski je u međuvremenu obelodanio da je Minesota napravila trejd sa Sparsima za Dilingema! Vulvsi su dali nezaštićenog pika sa drafta 2031. godine, kao i zamenskog pika 2030.

Treći Francuz izabran od početka Drafta je Tiđan Salon iz Šolea, dok je na sedmom mestu izabran dvostruki uzastopni NCAA šampion iz Jukona, centar Donovan Klingen! On će biti spreman da odmah uskoči u ekipu i daje doprinos, dok će Salon morati još mnogo da radi. Obojica imaju veliki potencijal.

Još jedno iznenađenje napravio je Memfis koji je sa devetog mesta uzeo Zeka Idija! Poželeli su u Tenesiju klasičnog centra ili bar tradicionalniju 'peticu' i uzela Idija koji je u poslednjoj godini na Perdjuu imao 25,2 poena i preko 12 skokova. Igrao je finale NCAA, ali je Jukon ipak odbranio titulu. Prvih deset pikova kompletirao je Kodi Vilijams, krilo Kolorada. Njegova brat je Džejlen Vilijams koji igra za Oklahomu.

Čikago je sa 11. pika uzeo Matasa Buzelisa. Arturas Karnišovas se odlučio za sunarodnika rođenog baš u Čikagu. Njegove dede su bili košarkaši, a otac jedan od fizioterapeuta u litvanskoj reprezentaciji, čak i lični maser Jonasa Valančijunasa. Majka mu je bivša reprezentativka Litvanije. Izbor Čikaga dočekao je sa suzama radosnicama. Zanimljiv potencijal, treba da iskristališe šut za tri, a najavio je da će igrati za Litvaniju ako bude dobio poziv.

Nikola Topić je na kraju završio u Oklahomi kao 12. pik, dok je Sakramento zatim birao beka Providensa Devina Kartera. I on je još jedan igrač u plejadi kvalitetnih defanzivaca na ovogodišnjem draftu. U prvih 15 pikova našli su se plej Karlton Bab Kerington iz Pitsburga, te centar univerziteta Indijana Kelil Ver.

Denver Nagets je u toku drafta dao pikove za Derona Holmsa sa Dejtona. Šampion iz 2023. godine dobio je kroz trejd sa Finiks Sansima ono što su želeli, mini-verziju Nikole Jokića! U pitanju je 'četvorka' koja voli da razigrava saigrače, ali i da napadne koš, raznovrstan je strelac i Nagetsi su od početka pikirali da uzmu Holmsa. Fizički izuzetno snažan, vrlo dobar u odbrani, u prošloj sezoni je za tri šutirao odličnih 49 odsto. Igrač stvoren za NBA ligu. Zanimljiv izbor franšize iz Kolorada, završila je posao za ovu godinu. Ukratko - sjajan izbor! Finiks je zauzvrat dobio 28. i 56. pika sa ovogodišnjeg drafta, kao i dva buduća pika druge runde.

Veliko iznenađenje priredio je Njujork Niks izborom Pakoma Dadijea sa 25. pozicije! Njega su analitičari predviđali u ranoj fazi druge runde, a izbor je dočekao na tribinama, ne za stolom gde se nalaze oni kojima se predviđao visok plasman. Jedan od, a možda i najtalentovaniji francuski igrač u ovogodišnjem izboru, gledajući čisto košarkaške veštine. Nastupa za Ulm, igra na pozicijama 'dva' i 'tri', mada je realnije da u NBA bude više bek. Četvrti Francuz koji je izabran u prvoj rundi drafta 2024. godine.

Druga runda na programu je u noći između četvrtka i petka, od dva časa ujutru. U ovoj fazi očekujemo izbor Nikole Đurišića, a program će biti realizovan u studiju ESPN-a na Menhetnu.

NBA DRAFT 2024

1. Zakari Rizaše (krilo, Atlanta Hoks)

2. Aleks Sar (centar, Vašington Vizards)

3. Džef Šepard (bek, Hjuston Rokets)

4. Stefon Kesl (plejmejker, San Antonio Spars)

5. Ron Holand (krilo, Hjuston Rokets)

6. Tiđan Salon (krilo, Šarlot Hornets)

7. Donovan Klingen (centar, Portland Trejlblejzers)

8. Rob Dilingem (plejmejker, San Antonio Spars, trejdovan kasnije u Minesotu)

9. Zek Idi (centar, Memfis Grizlis)

10. Kodi Vilijams (krilo, Juta)

-----------------------

11. Matas Buzelis (krilo, Čikago Buls)

12. Nikola Topić (plejmejker, Oklahoma Siti Tander)

13. Devin Karter (bek, Sakramento Kings)

14. Karlton Bab Kerington (plejmejker/bek, Vašington Vizards, pik preko trejda sa Portlandom)

15. Kelil Ver (centar, Majami Hit)

16. Džared Mekejn (bek, Filadelfija Seventisiksers)

17. Dolton Kneht (krilo, Los Anđeles Lejkers)

18. Tristan Da Silva (krilo, Orlando Medžik)

19. Džakobi Volter (bek, Toronto Reptors, pik preko Indijane)

20. Džejlon Tajson (krilo, Klivlend Kavalirs)

-----------------------

21. Iv Misi (centar, Nju Orleans Pelikans)

22. Deron Holms (krilni centar, Denver Nagets, trejd preko Finiks Sansa)

23. Ej Džej Džonson (bek, Milvoki Baks, pik preko Nju Orleansa)

24. Kajšon Džordž (bek, Vašington Vizards, pik kroz trejd sa Njujork Niksima)

25. Pakom Dadije (krilo, Njujork Niks)

26. Dilon Džons (krilo, Njujork Niks, trejdovan kasnije u Oklahomu)

27. Terens Šenon (bek, Minesota Timbervulvs)

28. Rajan Dan (krilo, Finiks Sans, pik preko trejda sa Denverom)

29. Ajzea Kolije (plejmejker, Juta Džez)

30. Bejlor Šajerman (bek, Boston Seltiks)


tagovi

Aleks SarNBA ligaNBA draftZakari RizašeAtlanta HoksVašington VizardsDeron HolmsDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara