Derik Vajt (©Nikola Mikić / Mozzart Sport)
Derik Vajt (©Nikola Mikić / Mozzart Sport)

Derik Vajt: Srbija jako talentovana, a Jokić neverovatan; Tejtum: Biće zabavno igrati opet sa njima

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.07.24. | 11:55

“Imao sam planove, naravno, trebalo je sada već da budemo u Kabu“, kaže NBA šampion sa Bostonom

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Američka košarkaška reprezentacija sama po sebi privlači ogromnu pažnju, a kada govorimo o olimpijskoj selekciji, pa još sastavu koji mnogi upoređuju sa najboljim u istoriji, čuvenim Drim timom iz 1992. godine, jasno je o kakvom se kvalitetu radi.

Izabrane vesti

Sve su oči bile uprte u Lebrona Džejmsa koji je pokušavao da se približi što više novinarima oko terena dok je radio svoju šutersku rutinu, sa strane je sve posmatrao Kevin Durent koga medijske ekipe nisu smele da uznemiravaju pitanjima, niti da fotografišu. Za razgovor je bio dostupan Derik Vajt koji je pre samo nekoliko dana uskočio naknadno posle odluke Kavaja Lenarda da se povuče sa trening kampa.

“Mnogo se toga promenilo od 2019. godine i Mundobasketa, jako sam uzbuđen što ću sada ponovo igrati sa Tejtumom i Džruom, u reprezentaciji. Jedva čekam da budem ponovo na parketu sa njima i radimo ono što znamo najbolje“, izjavio je Vajt u Abu Dabiju.

Proveo je šampion sa Seltiksima novinare kroz sve što se dešavalo prethodnih dana i sedmica u njegovom životu, od osvajanja prstena, do poziva reprezentacije, da zameni Kavaja Lenarda.

“Dobio sam poziv od reprezentacije i naravno odmah sam razgovarao sa porodicom kako bismo videli da li i kako može sve to da se izvede. Jako sam zahvalan i uzbuđen. Znao sam da postoji šansa da budem sa ekipom kada je (Adrijan) Vojnarovski poslao tvit. Moj agent i ja smo malo razgovarali na tu temu odmah po završetku sezone, tako da sam čekao strpljivo. Javili su se i sada smo ovde“.

Otkrio je Vajt da je on već imao planove sa porodicom, ali kada je dobio poziv reprezentacije sve se promenilo.

“Imao sam planove, naravno, trebalo je sada već da budemo u Kabu. Ali, naravno, sada sam ovde. Posle osvajanja titule odlučio sam da se malo odmorim, ali kada sam dobio poziv reprezentacije, odmah sam se latio tegova i lopte. Bio sam u svom kampu u Koloradu dve-tri sedmice, tamo sam imao visinske pripreme“.

Izuzetan put prošao je Derik Vajt u poslednjih nekoliko godina. Od toga da je bio samo na radaru reprezentacije, preko učešća na Mundobasketu 2019, sve do titule sa Bostonom i poziva Stiva Kera.

“Zaista neverovatno putovanje. S godinama sam bio sve bolji, ove godine se svakako osećam najbolje u poređenju sa svim prethodnim akcijama, pogotovo mojim prvim ulaskom u reprezentaciju. Verujem da sada imamo veliki kvalitet, moja ideja je da igram sve što bude trebalo, da popunim rupe ako ih eventualno negde ima. Nisam još pričao sa Stivom Kerom o ulozi koju mi je namenio, ali tek smo stigli, cilj mi je da izađem na parket i vidim gde mogu da pronađem svoje mesto“.

Pamti Derik Vajt utakmicu sa Srbijom na Mundobasketu 2019. godine, u razigravanju za peto mesto. Nekoliko bitnih karika iz tog sastava je sada ponovo u timu Orlova.

“Jako talentovan srpski tim. Jokić je neverovatan, mnogo je talentovanih pojedinaca, od prvog do poslednjeg. Biće utakmica izuzetnog kvaliteta“.

Govori se poslednjih godina o tome da su evropske selekcije kvalitetom sve bliže američkom...

“Uzbudljivo je kada razmišljaš o tome. Želiš uvek da predstavljaš svoju zemlju na najbolji način, a reprezentacije su sa godinama postale sve bolje. Biće dosta zanimljivo igrati protiv svih rivala koji nas čekaju“.

Veliku podršku Deriku Vajtu pružio je Džejson Tejtum.

“Nismo se videli još od slavljeničke parade. Baš sam srećan što ćemo ponovo da budemo zajedno u timu. Nisam hteo ništa da mu pišem ili da ga zovem kada sam čuo da je dobio poziv, sačekao sam da se priključi, pa smo pričali. Znao sam da odmara sa porodicom i da uživa. Sve je ovo velika stvar za njega i mnogo mi je drago“, rekao je ponajbolji igrač Bostona.

Kratko je vreme za ekipu da se uigra, ali male stvari prave veliku razliku. Iz Bostona su ovde trojica reprezentativaca – Džejson Tejtum, Derik Vajt i Džru Holidej.

“Za sve je potrebno vreme, pa i za uigravanje. Svako je imao drugačiji period posle sezone, neki su odmarali više, neki manje. Sada svi želimo da se vratimo u formu, ali je potrebno naći balans, da budeš nesebičan, ali i da pokažeš zašto si u ovom timu. Sada radimo na traženju potrebnog balansa, kako bismo igrali na pravi način“.

Džejson Tejtum i Derik Vajt su zajedno igrali u Kini 2019. godine, a JT je takođe bio i ’šesti igrač’ olimpijskog tima koji je u Tokiju osvojio titulu. Spreman je da isto ponovi i sada ako bude potrebno.

“U svakom američkom timu u kojem sam bio, još od mlađih kategorija, ulazio sam sa klupe. Nije lako, ovde ima toliko talentovanih momaka, isto je bilo i u Tokiju. Naš prvi cilj je da pobeđujemo, nebitno da li ja ulazim sa klupe ili sam starter. Samo treba da radimo svoj posao. Videćemo kada Igre krenu, kakvu će ko da ima ulogu“.

Posle olimpijskog zlata i šampionskog prstena, motivacije ne manjka.

“Sada kada sam sve to iskusio, želim sve to ponovo. Želim da postižem još više, da dižem lestvicu“.

I Tejtum je kratko dao svoje viđenje predstojećih mečeva sa Srbijom.

“Biće zabavno. Košarka je na globalnom nivou jača nego ikada ranije. Jokić je neverovatan igrač“.

Susret Amera i Orlova je u sredu od 18 časova po srednjoevropskom vremenu.


tagovi

Džejson TejtumDerik Vajtkošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SAD

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara