Nemanja Nedović i Isak Bonga (© Star sport)
Nemanja Nedović i Isak Bonga (© Star sport)

Dalekometna rapsodija Zvezde i Partizana u Evroligi: Niko ne šutira bolje od večitih

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.10.24. | 11:05

Posle četiri odigrane utakmice u Evroligi, procenti šuta za tri poena Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde su senzacionalni i imaju veliku ulogu u pobedama večitih

Iako je odigrano tek četiri utakmice u Evroligi, velika euforija vlada u Srbiji zbog izdanja večitih rivala. Crvena zvezda je na samom vrhu sa tri pobede, Partizan je polovičan sa dva trijumfa koja su stigla prethodne nedelje, a ako se pitate šta je uzrok dobrih partija... Možete samo da pogledate u statistiku i dobijete potencijalan odgovor. Naime, Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda su trenutno dva najbolja šuterska tima u čitavoj Evroligi, nešto što nismo navikli prošle sezone.

Trenutno najviše trojki po meču u proseku ubacuje Bajern (12), sledi Partizan sa 11,5, a onda Crvena zvezda, Fenerbahe i Real Madrid sa 10,5 ubačenih trojki u proseku po meču. Međutim, nije to brojka koja je oduševila, već preciznost. Izabranici Željka Obradovića su trenutno najprecizniji šuterski tim sa distance jer su pogodili 46 trojki iz 98 pokušaja što je izvanrednih 46,9 postom. Odmah iza je Crvena zvezda sa 42 trojke iz 97 pokušaja što je 43,3%.

Izabrane vesti

Ovo je ogroman skok u odnosu na prošlu sezonu u kojoj je Partizan bio tek 10. najbolji trojkaški tim sa procentom od 36,2. Crvena zvezda sa druge strane je bila među najlošijima u čitavoj ligi. Tek na 16. mestu od 18 timova sa procentom uspešnosti od 34,1%.

Onda je pitanje šta se to promenilo, ko je došao u timove i podigao te procente? U Partizanu je i više nego evidentno ko prednjači.

Od 14 novih igrača koje je Željko Obradović doveo u tim, niko nije očekivao da će Isak Bonga da se istakne u šutu za tri poena. Ko je pratio karijeru Nemca, uvek ga je pratila reputacija "kamenjara". Lošeg šutera koji tek ponekad može da pogodi kada je sam. Ove sezone, u crno-belom dresu... Isak Bonga izgleda spektakularno. Nemac je u Evroligi šutnuo 19 puta na ove četiri utakmice i pogodio je čak 11 puta. To je spektakularnih 58%. U odnosu na prethodne sezone kada je Bonga jedva dobacivao do 30%.

"Mnogo sam radio na šutu tokom leta. Posvetio sam se tome", rekao je Bonga posle pobede nad Makabijem kada je ponovo zatrpao koš sa distance.

Jasno je da protivnici Partizana ne očekuju da će Bonga biti najveća pretnja sa distance, pa je neretko i sam u uglu, ali bez obzira na to... Zaista je za svaku pohvalu kako čitav tim Partizana šutira jer pored Bonge izvanredan je i Frenk Nilikina. Francuz takođe nije tokom karijere imao reputaciju izvanrednog šutera, ali u Partizanu je do sada pogodio devet trojki iz 14 pokušaja. Procentualno on je najbolji sa 64,3%. Tu je i Sterling Braun sa osam trojki iz 16 pokušaja. Ovaj Amerikanac je bio i najbolji strelac Partizana u dve pobede.

Što se Crvene zvezde tiče, početak je istorijski. Nikada klub sa Malog Kalemegdana nije počeo bolje sezonu nego sada. Sa tri pobede, a onda je tim Janisa Sferopulosa poklekao protiv Barselone u produžetku. Napad u tim utakmicama je sjajno funkcionisao, pre svega kada je šut sa distance u pitanju. Crveno-beli su pogodili 42 trojke iz 97 pokušaja (43,3%).

Dva imena se u velikoj meri ističu kada je Zvezda u pitanju. Nemanja Nedović i Nikola Kalinić. Obojica šutiraju preko 50 posto uspešnosti.

Nemanja Nedović je senzacionalno otvorio sezonu, a malo je utisak pokvario protiv Barselone kada nije bio na očekivanom nivou. Uprkos tome on je do sada ubacio 10 trojki iz 18 pokušaja (55,6%). NIkola Kalinić je takođie odličan i samo još jednom pokazuje koliko toga pozitivnog donosi Zvezdi. Sada je i jedan od najboljih šutera jer je ubacio osam trojki iz 13 pokušaja (62,5%). Zanimljivo je istaći da je procentualno najbolji Džoel Bolomboj. On do sada nije promašio trojku u Evroligi. Doduše šutnuo je samo tri puta i sva tri puta je pogodio.

Ostaje da se vidi koliko će ovako visoki procenti potrajati u Evroligi.

ZVEZDIN ŠUT ZA TRI POENA - 42/97 (43,3%)

Pariz - Crvena zvezda 77:80

(10/22 za tri, 45,5%)

Crvena zvezda - Baskonija 78:71

(10/22, 45,5%)

Fenerbahče - Crvena zvezda 57:76

(10/28, 35,7%)

Crvena zvezda - Barselona 94:98

(12/25, 48%)

PARTIZANOV ŠUT ZA TRI POENA - 46/98 (46,9%)

Baskonija - Partizan Mozzart Bet 88:82

(11/24, 45,8%)

Real Madrid - Partizan Mozzart Bet 93:86

(13/28, 46,4%)

Partizan Mozzart Bet - Bajern 86:78

(11/23, 47,8%)

Makabi - Partizan Mozzart Bet 79:91

(11/23, 47,8%)



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan Mozzart Bet
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara