Aleksa Avramović (© Star sport)
Aleksa Avramović (© Star sport)

Da li znate kako se igra plej-in Evrolige?

Vreme čitanja: 2min | pet. 22.03.24. | 11:46

Sledi objašnjenje, ako ste kojim slučajem zaboravili ili niste znali

Odavno je postalo jasno da Partizan Mozzet Bet može da se nada samo mestu u plej-inu Evrolige zbog brojnih kikseva ove sezone u elitnom takmičenju, a i za poslednje 10. mesto sledi grčevita borba u preostala tri meča. Posle poraza od Reala, klub iz Humske prati posebno mečeve Valensije koja je direktni konkurent, a kako sada stvari stoje, sve će biti odlučeno u poslednjem kolu u Beogradu. Ukoliko crno-beli budu slavili, obezbediće poslednji voz za plej-in. Međutim, da li znate kako funkcioniše novi sistem takmičenja?

Rukovodstvo Evrolige je pred početak ove sezone odlučilo da prekopira NBA model i uvede plej-in turnir kako bi povećali šanse svima da dođu do plej-ofa. Sada više ne ide osam timova direktno u doigravanja, već prvih šest obezbeđuje prolazak. To su u ovom momentu Real, Barselona, Panatinaikos, Fenerbahče, Monako i Olimpijakos... dok timovi od 7. do 10. mesta ulaze u posebnu borbu za dva preostala mesta.

Izabrane vesti

Ako ste možda kojim slučajem pomislili da je sistem takav da 7. igra protiv 10, a 8. protiv 9. Prevarili ste se.

Situacija je sledeća.

Utakmicu igraju sedmoplasirani i osmoplasirani gde pobednik ide u plej-of, a poraženi ima još jednu šansu. Čeka pobednika iz duela devetoplasiranog i desetoplasiranog.

Uzmimo hipotetičku situaciju da je Partizan obezbedio 10. mesto na tabeli i da je ušao u plej-in. Prvi protivnik u toj situaciji je Baskonija. Taj meč bi se igrao u Vitoriji. Ukoliko Partizan pobedi, ide na poraženog iz duela Makabi-Bolonja. U hipotetičkom slučaju, da Virtus izgubi, klub iz Humske bi putovao onda u Bolonju i taj meč bi odlučivao o poslednjem putniku u plej-of.

Na kraju, ako Partizan sve to prevaziđe i dođe do mesta u plej-ofu... Tamo ga čeka prvoplasirana ekipa iz ligaškog dela takmičenja. U ovom slučaju Real Madrid.




tagovi

EvroligaKK Partizan

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara