Nebojša Čović (©Starsport)
Nebojša Čović (©Starsport)

Čovićev plan za KSS: “Bonus“ pravilo i u KLS, a pet klubova u Fibinim takmičenjima

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.10.24. | 14:17

Akcenat i na profesionalizaciji KSS, revitalizaciji ženske košarke, stručnijem radu sa decom i pre svega sprečavanju njihovih migracija i u Srbiji, a još više van zemlje

Skupština bira novog predsednika, a Nebojša Čović je jedini kandidat i niko ni ne sumnja da će prvi čovek Crvene zvezde fotelju na Malom Kalemegdanu zameniti onom u Sazonovoj. A, kakve sve promene je Čović ponudio delegatima KSS? Brojne i sve ih je izneo u Predlogu plana i programa rada Košarkaškog saveza Srbije koji im je stigao na razmatranje, a u koji je Mozzart Sport imao uvid.

Predlog je ispisan na 20 strana i u njemu se više puta ponavlja reči “profesionalizacija“. I kada se piše o samom Savezu, a još više o radu sa svim selekcijama, a posebno mlađima i strukom, odnosno trenerima. Baš zbog toga Čović u predlogu najavljuje i prespitivanje svih licenci, posebno za stručni rad sa decom starom do 18 godina.

Izabrane vesti

I za svaki od ciljeva (između ostalog, efikasniji rad KSS, unapređenje stručnog rada u košarci, revitalizaciju ženske košarke, pozicioniranje na međunarodnoj sceni) vremenski je jasno oročen, no svaki od njih će očito zahtevati vreme.

Neki promene pak možda i nećemo morati da čekamo, jer u delu gde Čović, potpisan kao kandidat za predsednika, piše o idejama za omasovljenje baze stoji i jedan interesantan predlog: da u svakoj ekipi u Košarkaškoj ligi Srbije obavezno igra određeni broj igrača starosti od 18 do 20 godina uz definisanu minutažu. Naravno, da se igrači ne bi gubili u tom prelasku iz juniora u seniore.

Drugi radikalan predlog je Čovićev plan da sa Fibom dogovori da šampion KLS ide direktno u Ligu šampiona, klub sa drugog mesta u kvalifikacije, a treći, četvrti i pet direktno u FIBA Evrokup. Svima njima u tom slučaju bi Savez trebalo da finansijski pomogne. Podsetimo, ove sezone samo FMP predstavlja Srbiju u Fibinim takmičenjima, a i on na osnovu dogovora sa takmičenjem. Bar trenutno, Srbija nema direktan prolaz do Fibinih takmičenja.

Kao poseban problem ističe se odliv mladih igrača iz srpske košarke, ne samo u Evropu i sve više u SAD, već i iz tradicionalnih centara, koji se zato i gase, u veće sredine.

Što se tiče ostalih široj javnosti zanimljivih predloga, tu se recimo ističe formiranje skauting tima koji bi pokušavao da privoli talentovane srpske igrače iz dijaspore da se vrate matici, ukidanje kako se navodi “neustavnog košarkaškog državljanstva“, obavezno vraćanje Stručnog saveta sa najmanje pet članova, pa uvođenje regionalno-gradskih koordinatora koji bi pratili nadarenu decu već po osnovnim školama, podnošenje inicijative za izgradnju Košarkaškog centra Srbije...

Predložiće se i izmena Zakona u sportu tako da se omogući da klubovi mogu da se finansiraju iz nadležnih saveza ili direktno sa republičkog nivoa. A i KSS bi, navodi se u Predlogu, morao da se potrudi da sam više zaradi.

Ima tu i ideja o raznim nacionalnim planovima za, primera radi, rad sa decom od šest do 18 godina, pa usvajanje desetogodišnjeg strategije za razvoj srpske košarke, ali još jednom: najviše se ponavljaju reči “stručnost“ i “profesionalizacija“.

Pa se čak tako u delu “kadrovski kapaciteti“ ističe da u Savezu moraju da rade samo najbolji, “potpuno svesni da je smenjivost notorno pravilo“.


tagovi

Nebojša ČovićKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara