Brifing pred Španiju: Rival jak, meč u pravom trenutku, posebna motivacija nije potrebna

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.09.19. | 09:03

“Pre svega moramo da idemo na pobedu. Sad kako, na koji način, to je nebitno. Ne treba težiti kao tome. Moramo da budemo sigurni u sebe, u ono što radimo, način na koji igramo i nastavimo u ovom ritmu“, kaže selektor Đorđević

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Vuhana)

Posle još jednog odrađenog posla sa pola snage, srpska ekipa odradila je rani popodnevni trening u dvorani i isprobala neke važne taktičke varijante za derbi evropske košarke i duel sa Španijom (nedelja, 14.30 u Srbiji).

Izabrane vesti

Rival dobro poznat, stari znanac i istorijski takmac. Ujedno i najveći protivnik u dosadašnjem toku Mundobasketa. S nekoliko izuzetnih NBA majstora, brdo evroligaškog kvaliteta i sistemom koji je godinama donosio rezultate, medalje i pehare.
“Najvažnija utakmica dosad i najzahtevnija. Ekipa koja svako takmičenje krene u slabijem ritmu, a onda se podižu. To već godinama praktikuju, namerno ili ne, ali pričajući sa Serđom Skariolom nije baš planski. Imaju veliko iskustvo i lidere koji vode njihovu igru poput Ljulja, Rikija Rubija, Rudija Fernandeza koji je mnogo toga prošao, Pau Ribas obavlja strašan posao sa klupe, a tu je i lider ovog tima – Mark Gasol. Braća Ernangomez i Klaver sklapaju jednu sjajnu reprezentaciju“, ukazuje nam selektor Đorđević na poslednjem brifingu s novinarima pred utakmicu sa Španijom, uz još malo pojedinosti:
“Igraju jako snažno fizički, na ivici faula uvek. Mi moramo da budemo spremni da pružimo našu igru, da budemo sigurni u ono što želimo da uradimo“.

Srbija je u dosadašnjem takmičenju pružila igre na visokom nivou, a i mi smo postavili pitanje - može li ovaj tim još bolje?
“Zavisi šta cenimo pod ’odlično’? Postoje utakmice ranijih godina koje su nas naučile da još od trenutka kada izađemo na zagrevanje svojim autoritetom i govorom tela pokažeš zašto si došao. Utičeš na neke manje kvalitetne reprezentacije, kada igraš protiv jačih selekcija onda one imaju više snage, ponosa i iskustva. Biće teže za nas, čekaju nas sve teže i teže utakmice“.

Šta se još krije u srpskoj košarkaškoj škrinji?

Saša Đorđević i Serđo Skariolo imaju poseban odnos, pošto su zajedno sarađivali u Fortitudu iz Bolonje i madridskom Realu svojevremeno, zbog toga se provuklo razmišljanje da li će učenik savladati učitelja u nedelju?
“Ne razmišljam nikada o tim stvarima. On je moj prijatelj, ja ga jako poštujem, ima vrhunske uspehe s španskom reprezentacijom. Kao pomoćni trener u NBA ligi osvojio je i šampionski prsten. Javno mu čestitam sada, a privatno sam to uradio odavno. Čovek koji zna kako da dovede svoju reprezentaciju do vrha, svih ovih godina oni su na postolju. Ovo je reprezentacija koja zna kako se igraju ovakve utakmice. Imaju veliki kvalitet“.


Mozzart za svaki poen Srbije u Kini donira 1.000 RSD, a za svaku trojku 10.000 RSD u humanitarne svrhe. Srbija je protiv Portorika postigla 10 trojki i ukupno 90 poena! MOZZART je trenutno prikupio 874.000,00 RSD koje će proslediti u humanitarne svrhe.

Španija je godinama bila dominantna sila u evropskoj i svetskoj košarci i izuzev recki Orlova na startu Evrobasketa 2009. i 2015, te u četvrtfinalu Mundobasketa 2010. godine uglavnom je Furija bila ispred Srbije. Da li sada ima motiva da se ide na ubedljivu pobedu?
“Pre svega moramo da idemo na pobedu. Sad kako, na koji način, to je nebitno. Ne treba težiti kao tome. Moramo da budemo sigurni u sebe, u ono što radimo, način na koji igramo i nastavimo u ovom ritmu. Neće biti potrebna neka specijalna motivacija. To što je bilo – bilo je. To su neke stvari koje se ciklično menjaju“.

gallery

Ono što ove godine ne krasi špansku ekipu jeste atraktivna, napadačka košarka, ali je zato ostao borbeni odbrambeni duh na koji Srbija mora da odgovori. 
“Postoje igrači koji rade izuzetan defanzivni posao, poput Oriole i Klavera. Mlađi Ernangomez i ostali igrači koji ulaze sa klupe. Nekoliko uvodnih utakmica, protiv Irana i Tunisa, Kino Kolom je ušao kao treći plejmejker, vrlo iskusan i povezao ih. Odbrambena borba je njihov zaštitni znak, oni znaju kako da izvuku faul, kako da ga isfintiraju. Majstori su to. Rudi, Rubio, Ljulj igraju jako dobru odbranu na spoljnim pozicijama. Veliki izazov za nas. Ova utakmica dolazi u pravom trenutku“.

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara