Bruno Kaboklo (©Star Sport)
Bruno Kaboklo (©Star Sport)

Bingo Kaboklo!

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.12.23. | 09:29

Brazilac je tokom prvih šest utakmica Evrolige u dresu Partizan Mozzart Beta ostvario izuzetan uticaj na ekipu, zbog čega je brzo postao jedan od neizostavnih elemenata taktike Željka Obradovića

Ima nešto posebno u značenju one, u narodu dobro poznate sentence “strpljen – spašen“. Malo je u današnjem svetu strpljivih, možda je zbog toga sve više onih za koje spasa nema. Ipak oni koji su prošli dug put kao Željko Obradović u životu i sportu, znaju da je nekada potrebno sačekati, kako bi slika postala jasnija i njegova ideja bila realizovana na pravi način.

Možda je čekanje da se pronađe idealno rešenje sve ono što je Matijas Lesor donosio na sto koštalo Parni valjak nekih pobeda u prvih nekoliko sedmica nove sezone, ali kako se najvažniji trofeji nikada nisu osvajali u oktobru, novembru ili decembru, tako razloga za preteranu zabrinutost nije bilo.

Izabrane vesti

Partizan Mozzart Betu se čekanje isplatilo! Dugo su Željko Obradović i Zoran Savić pratili stanje na tržištu, osluškivali šta se to dešava sa nekim igračima na listi želja, nadali se da bi konačno formiranje sastava NBA klubova moglo da iznedri pojačanje, a onda se dogodio Bruno Kaboklo. Ili, možda je bolje konstatovati – Bingo Kaboklo!

Posle šest utakmica Evrolige pokazalo se da su Partizan Mozzart Bet i Bruno Kaboklo odličan spoj! Teško je iz glave izvući kada je neko imao tako jak efekat na podizanje kvaliteta ekipe u datim okolnostima, bez odrađenih priprema, takmičarske košarke i vremena za postepenu adaptaciju - navijači Crvene zvezde setiće se Kvinsija Milera - zato ni klub, ni šampion Nemačke sa Ulmom ne mogu da traže više posle tačno mesec dana zajedničkog rada.

Još je rano stavljati Kabokla u kontekst najboljih centara Evrope, ali baza sa kojom je počeo da gradi svoj status među navijačima Partizana nešto je o čemu sanja svako, pogotovo neko ko je u klub stigao sa prvim danima novembra. Posle dosadašnjih šest pojavljivanja na evroligaškim parketima, Bruno Kaboklo je na učinku od bezmalo 13 poena i pet skookva, uz impozantnih 85 odsto šuta iz igre i još neverovatnijih 87,5 odsto za tri uz samo jedan promašaj (7/8) koji je došao na debiju protiv Bajerna u Minhenu, u utakmici koju je umalo sam okrenuo naglavačke posle serije dalekometnih hitaca! Na sve to beleži prosečni indeks korisnosti 15,8, što ga trenutno svrstava na prilično dobru poziciju evroligaškog društva igrača iz dve unutrašnje pozicije, gde su još trenutno neprikosnoveni Toko Šengelija, te Čima Moneke, Nikola Mirotić, Johanes Timan, Matijas Lesor, Alek Piters, Serž Ibaka, Jan Veseli, Luka Mitrović, Valter Tavares, Žofri Lovernj... Razlika u odnosu na sve njih je ta što je Bruno Kaboklo klupsku sezonu počeo kasnije od svih njih. I krupnim koracima ih sustiže.

Kada je došao, sačekao ga je veliki posao i zadatak, da odmeni Matijasa Lesora koji je iz Humske otišao sa oreolom idola navijača. Bruno Kaboklo je Partizan Mozzart Betu doneo ozbiljan paket, centra za kakvim svaka ekipa čezne u vremenu moderne košarke. Nisu to samo snalažljivost, agilnost i energija u reketu, kao neko ko karijeru nije izvorno započeo kao “petica“ već je to naknadno postao, Kaboklo je ekipi dao izuzetnu preciznost u šutu za tri i još jedno napadačko oružje od kojeg zaziru protivničke odbrane. Na papiru deluje kao nadogradnja, ali treba pustiti još neko vreme da bi se pokazalo da li je to na duže staze, posebno u danima kada se bude odlučivalo o titulama.

Trenutno zadovoljstvo ne može da bude veće. Bruno se savršeno uklopio u atmosferu unutar svlačionice, taktičke zamisli trenera, ritam i zahtevani kvalitet igre, a poznato je da crno-bela javnost uvek traži bolje i više. Jednostavno, nekada se kockice tako savršeno sklope. A Bruno Kaboklo je za kratko vreme postao vesnik preokreta sezone. Sa njim Partizan Mozzart Bet zabeležio je četiri pobede u šest evropskih utakmica, uprkos ozbiljnim problemima sa povredama koje muče šampiona Jadrana praktično od momenta kada je počela sezona.

Setimo se samo kako je došlo do Kaboklovog potpisa u novembru. Nezadovoljstvo koje navijači Partizan Mozzart Beta nisu krili u četvrtak ima svoje, sada već dobro poznato utemeljenje. Zbog toga su poruke Nikoli Mirotiću, izgovorene i napisane, bile samo još jedan način da se pokaže koliko je njegova odluka pogodila sve u crno-belom i zašto će od sada uvek biti “persona non grata“ kada bude dolazio na megdan Partizanu.

Pošto je povukao datu reč, nastala je lančana reakcija zbog koje je šampion Jadranske lige ostao bez željene koncepcije tima i sezonu počeo nekompletan, bez jasno oformljene glave, tela i repa koji čine celinu. Neko se u takvoj situaciji možda ne bi snašao, u Humskoj su posle inicijalnog razočaranja ipak spustili loptu i rešili da trezveno sagledaju sve opcije pre nego što donesu konačnu odluku. I to se ispostavilo kao pun pogodak. Prošle godine dolazak Vladimira Brodzijanskog nije imao željeni efekat, sada je potpuno drugačije. Bruno Kaboklo je kvalitet prikazan u dresu Ulma, onda i tokom Mundobasketa gde je igrao na nivou top 10 košarkaša na turniru sa 16,4 poena, 9,2 skoka, 1,4 ukradene i 1,2 blokirane lopte za indeks 22.

Ne kaže se tek tako da pravom pojačanju ne treba mnogo da bi pokazao da je pravi. Kad znaš – znaš.



tagovi

Bruno KabokloKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan Mozzart Bet
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara