Bili Beron (© Star sport)
Bili Beron (© Star sport)

Beron pamti "saunu" i čuveni koš protiv Partizana: Sudije su rekle da nisu koraci

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.06.24. | 08:05

Danas od 20 časova počinje novo finale KLS između Crvene zvezde i Partizana, a za Mozzart Sport je pričao čovek koji je obeležio poslednji večiti derbi u finalu nacionalnog šampionata

Čini se da kako godine odmiču sve više košarkaških derbija gledamo, ali verovali ili ne, prvi put posle pet godina Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet se sastaju u finalu Superlige Srbije. Čak i posle toliko vremena, ta finalna serija iz 2019. se i dan danas prepričava, zbog jednog čoveka i jednog koša – Bilija Berona koji je polaganjem doneo 20. jubilarnu titulu nacionalnog šampiona klubu sa Malog Kalemegdana.

Sve bi se to možda i zaboravilo usled velikog broja mečeva koji su usledili, ali taj koš ostaje uklesan u pamćenju svih... I kod navijača Zvezde, a posebno kod pristalica Partizana. Pitate se zbog čega? Odgovor je jednostavan – Beron je napravio grešku u koracima, sudije nisu ništa svirale i Zvezda je osvojila titulu.

Izabrane vesti

Pet godina kasnije večiti rivali se ponovo sastaju u borbi za titulu prvaka Srbije (20.00, Arena Sport), a to je bio povod da po društvenim mrežama osvane baš taj video klip sa meča koji je odigran 17. juna i završen je rezultatom 76:75.

Ljudi mi i dan danas pišu i pričaju o tom košu. Evo, sada se ponovo aktuelizovalo zbog novog finala, ne znam šta bih dodao“, uz smeh počinje priču za Mozzart Sport Bili Beron, sada član italijanske Olimpije iz Milana.

Pitanje koji su mnogi hteli da mu postave pre pet godina, mi mu postavljamo sada - da li je napravio korake kod toliko pominjanog koša? To pitanje mu je opet izmamilo osmeh.

„Sudije su smatrale da nisam napravio korake i to je valjda najbitnije“.

Zanimljivo, polaganje nije ono što Beron najviše pamti sa te utakmice, u kojoj je tadašnji crno-beli tim Andree Trinkijerija želeo da poravna rezultat na 2:2 u finalnoj serijji.

„Meni je najveći utisak sa tog meča bila vrućina u dvorani. Ne znam šta se desilo, da li klima nije radila, ali onakvu vrućinu u hali nisam doživeo. Igralo se kao u sauni“.

Baš u toj sauni, Bili Beron je isplivao kao najhladnokrvniji. Na 13 sekundi pre kraja meča, Partizan je imao prednost 75:74. Lopta je došla u ruke sjajnom američkom šuteru od koga se nije očekivalo da prođe u reket. Čuvao ga je Markus Pejdž, ali usled bloka Dejana Davidovca, na Beronu je pet sekundi pre kraja završio visoki Stefan Janković koji nije mogao da ga isprati nogama. Doduše svi u Partizanu su skočili i signalizirali da je Zvezdin igrač napravio korake, ali sudije su ostale neme.

„Svi smo bili toliko uzbuđeni u svlačionici da nismo ni pominjali tu situaciju, niti smo raspravljali da li su bili koraci. Slavili smo jer smo pobedili i osvojili titulu, a pre svega jer smo mogli da odmorimo posle izuzetno naporne sezone posle čega smo otišli kući“.

Ipak, ne krije da je pogledao klip samog koša.

„Naravno, gledao sam. Jedino što sam mogao drugačije da uradim je da ostanem na terenu posle koša umesto što sam otrčao u svlačionicu, ali jednostavno bio sam pod adrenalinom“.

Iako nije u Crvenoj zvezdi već pet sezona, i dalje prati dešavanja. Posebno ove sezone u kojoj su njegovi crveno-beli dominirali protiv večitog rivala. Od osam mečeva, Zvezda je pobedila na čak šest i to šest zaredom.

„Gledao sam finale ABA lige, Zvezda je zaista odigrala impresivno“.

Crno-beli danas od 20 časova imaju priliku da pokušaju barem da prekinu veliku seriju poraza od večitog rivala i pokušaju da dođu do titule nacionalnog šampiona koju nisu osvojili još od 2014. godine.

„Zvezda mora da nastavi u istom ritmu kao u ABA ligi, moraju to da urade jer Partizan ima izuzetan kvalitet, kako igrači tako i na klupi sa trenerom koji svi znamo ko je i šta je uradio. Očekujem da Partizan pokaže ekstra motivaciju za pobedu, ali verujem da ćemo gledati izuzetno tešku i neizvesnu seriju“.

Kao neko ko dobro zna kako izgledaju utakmice Partizana i Zvezde, Beron je imao i poruku za Evroligu koja tek treba da odluči koji timovi će naredne sezone igrati elitnu takmičenju.

„Za mene nema dileme da oba tima treba da igraju Evroligu. Takmičenje je bolje sa Crvenom zvezdom i Partizanom“.

Zanimljivo da i momentu dok smo vodili razgovor, Beron se spremao i za svoje finale u nacionalnom šampionatu Italije gde se takođe igra veliki derbi, sa Virtus Bolonjom. Milano je uspeo da dođe do same završnice zajedno sa Beronom u timu koji je iza sebe imao tešku sezonu obeleženu povredom lakta, onda i lista.

„Povrede su sada iza mene. Prevazišao sam sve. Sve je trebalo da bude tako jednostavno prošlog leta kada sam imao zakazanu rutinsku proceduru. Srećom dobio sam dozvolu da se vratim kući gde sam obavio novu operaciju koja mi je odmah pomogla i sve je proteklo u najboljem redu. Novi problem je nastao zbog moje želje da se što pre vratim na parket. Povredio sam bio list na nozi na prvom meču, ali sada sam tu i mogu da pomognem timu. Igramo trenutno dobru košarku sa momcima koji imaju samopouzdanje“, završava Beron javljanje za Mozzart Sport.

SUPERLIGA SRBIJE - FINALE

Ponedeljak:

20.00: (1,45) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaBili BeronKLS

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara