Barsa ima novog trenera, nije bilo para za Itudisa i Ćavija Paskvala

Vreme čitanja: 2min | čet. 13.06.24. | 20:22

Veliko je pitanje koliko će navijači Katalonaca biti zadovoljnji imenovanjem Đoana Penjaroje za naslednika Rođera Grimaua

Imala je Barselona tri uzastopne sezone (2020/21, 21/22 i 22/23) najveći budžet u Evroligi, ali je pod vođstvom Šarunasa Jasikevičijusa prosula sve šanse da osvoji Evroligu u pomenutim godinama. Kad s mnogo para nije mogla da se okiti prvom evropskom titulom od 2010. godine, to po logici stvari nije uspela da učini ni sa manje novca. Rođer Grimau odveo je Katalonce u plej-of, ali je u četvrtfinalnoj seriji prokockao prednost domaćeg terena stečen u ligaškom delu i izgubio od Olimpijakosa. Kasnije je Barsa pometlana u polufinalu ACB lige i razloga za ostanak trenera nije bilo.

Neće Barsin budžet biti veći ni u predstojećoj sezoni, a ta činjenica automatski je odvojila Blaugranu od najvećih želja - Dimitrisa Itudisa i Ćavija Paskvala. Umesto dokazanih evroligaških stručnjaka, moraće da se zadovolji Đoanom Penjarojom. Jeste 55-godišnji stručnjak dva puta osvajao FIBA Ligu šampiona sa San Bablom Burgosom, ali je primera radi ostavio Baskoniju bez plasmana u plej-of Evrolige pretprošle sezone, a posle mesec dana prethodne dobio je otkaz i prepustio stvari Dušku Ivanoviću.

Izabrane vesti

Čini se da Penjarojina trenerska biografija nije onakva kakvu bi želeo tim koji se zadovoljava minimalno fajnal-forom elitnog takmičenja. Penjaroja je sa Kataloncima potpisao dvogodišnji ugovor. Prema Mundo Deportivu šef košarkaške sekcije Huan Karlos Navaro navodno je žarko želeo svog trenera iz igračkih dana Ćavija Paskvala. Međutim, finansijski plafon Barse bio je prenizak da bi zadovoljio zahteve stručnjaka.

Paskval je u Zenitu iz Sankt Peterburga imao platu blizu 2.000.000 evra i iako je bio voljan da značajno smanji prohteve, Katalonci nisu ni izašli sa ponudom za čovek koji im je doneo poslednji trofej prvaka Evrope 2010. i na kraju je krenula da razmatrala druge opcije. Jaka Lakovič, koji se istakao u dvogodišnjem mandatu u Gran Kanariji, bio je izbor Džozepa Kjubelsa, sekretara kluba zaduženog za košarku. Međutim, njegovu kandidaturu nisu podržali ostali članovi front ofisa.


tagovi

Đoan PenjarojaKK BarselonaDimitris ItudisĆavi Paskval

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara