Srbijo, budi mirna: Milutinov u Jokićevim cipelama

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.07.23. | 16:15

Nikola Milutinov spreman da preuzme sve na sebe kada su u pitanju centarska zaduženja u dresu Srbije

Kada u sastavu reprezentacije nemate dvostrukog MVP-a NBA lige i aktuelnog šampiona iste, onda je to definitivno hendikep jer centar kao što je Nikola Jokić na planeti ne postoji, ali nije sve tako crno za Srbiju. Možda Svetislav Pešić neće moći da računa na najboljeg centra sveta za predstojeće Prvenstvo sveta na Filipinima (25. avgust - 10. septembar), ali mu je zato na raspolaganju najbolji centar Evrope - Nikola Milutinov.

Pomalo skriven od očiju javnosti u Moskvi, Nikola Milutinov je stasao u nezaustavljivu silu u reketu. Zbog dobro poznate političke situacije, Miltunova ljubitelji Evrolige nisu mogli da vide skoro dve pune sezone, ali oni koji su nekim slučajem pratili VTB ligu mogli su da se uvere da nekadašnji košarkaš Partizan Mozzart Beta napreduje iz godine u godinu, toliko da je bio i MVP pomenutog takmičenja gde niko nije mogao ni da pomisli da ga zaustavi.

Izabrane vesti

Daleko od toga da je Milutinov isti tip igrača kao Jokić, tačnije verovatno su potpuno suprotni, ali dok Nikola Jokić pleni lakoćom igre i nestvarnom vizijom, tako Milutinov tera protivnike da se hvataju za glave dok on nemilice zakucava i rešava sve situacije besprekornom centarskom tehnikom koja je i pomalo izgubljena u prethodnim godinama.

Na prvom okupljanju reprezentacije Srbije, Milutinov je stigao spreman i to sa osmehom na licu. Nije hteo o sebi previše da priča, svestan je da je izostanak Nikole Jokića u centru pažnje kod svih.

"Meni iskreno ne smeta što se priča o izostancima, oni su zaslužili da se priča o njima dosta, pre svega Nikola Jokić, koji nas je predstavio u najboljem svetlu i uradio je mnogo toga za našu državu. Meni iskreno ne smeta ako se o tim ljudima priča, jer oni to zaslužuju", počinje Milutunov razgovor za medije.

Srbija bez toliko pominjanog Jokića, ali i bez Vasilija Micića i Nikole Kalinića ide na Filipine da se bori za što bolji plasman, pre svega da overi vizu za Olimpijske igre, međutim domaća javnost je uvek ista - želi medalju.

"To je, pred svake pripreme, uvek glavno pitanje, ali biće dosta teško ove godine da se osvoji medalja. Iskreno se nadam da ćemo uspeti u tome, ali ne trebamo da toliko daleko gledamo. Bitno je da kroz pripreme ostanemo zdravi, pa da posle toga idemo korak po korak i nadamo se najboljem".

Očekivalo se mnogo od Milutinova i prošle godine na Evrobasketu. Izgledao je izvanredno na pripremama, bio je idealna zamena za Jokića. Ipak, kada je došlo vreme za put u Prag gde se održavala prva faza takmičenja, Srbija je otputovala bez Milutinova koji se razboleo dan pred put. Sada ponovo početak priprema dočekuje naoštren i spreman.

"Zdrav sam, sve je super, imao sam dosta vremena da odmorim posle sezone koju sam nešto ranije završio. Imao sam vremena da odmorim i pripremim se za ove pripreme".

Jasno je da ga čeka ključna ulogu, a uz Bogdana Bogdanovića, očekuje se da ponese najveći teret.

"Iskreno, jedva čekam da krenemo sa treninzima. Ja se iskreno nadam, zato smo se i okupili ovde da napadnemo medalju. Spreman sam na svaku odluku selektora. Spreman sam na sve, koja god bude moja uloga".

Nije samo Milutinov u centru pažnje kada je nacionalni tim u pitanju, o Milutinovu je u jedno momentu pričala čitava Evropa. Posle tri godine je napustio redove CSKA Moskve, bio je na meti mnogih klubova, ali je na kraju odlučio da se vrati u Olimpijakos.

"Najviše patim što neći ponovo igrati sa Vezenkovim jer je otišao, nadao sam se da ćemo ponovo da budemo zajedno, ali sam bio svestan kako je igrao, stvarno je zaslužio da ode u NBA, gde mislim da ću da napravim slične rezultate, ako ne i bolje od onih u Evroligi."

Dotakao se Milutinov i neverovatnog poteza Kostasa Slukasa koji je napravio potez koji se ne prašta. Prešao je iz Olimpijakosa u Panatinaikos.

"Svi mogu da pretpostave kakvi su komentari dole o Slukasu. On je doneo svoju odluku, nemam šta da komentarišem, odrastao je čovek i moraće da nastavi sa tim što je odlučio".

Iako je Olimpijakos već godinama dominantan u odnosu na Panatinaikos - jasno je da će se rat ponovo rasplamsati.

"Panatinaikos pravi dobar tim ove sezone, odlučili su da sevrate na scenu i opet budu na vrhu. Biće mnogo teže ove godine, pre svega što nemamo Sašu, jer je on bio MVP Evrolige i teško ćemo uspeti da nadomestimo njegov odlazak", završava Milutinov razgovor za medije.

Imaće vremena da Milutunov pokaže i u Evroligi zbog čega mnogi misle da je u ovom momentu najbolji centar na Starom kontinentu, a idealna prilika da se pokaže na svetskoj sceni u najbolje svetu imaće na Filipinima u dresu Srbije.

 



tagovi

Nikola MilutinovNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara