Detalj iz prvog regionalnog derbija u sezoni (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)
Detalj iz prvog regionalnog derbija u sezoni (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Igra živaca i najveći ulog na stolu - prvo mesto

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.03.23. | 08:51

Postoje naravno, šanse da se situacija izmeni u završnih pet kola, ali svima je jasno da će ishod večerašnjeg susreta dva zakleta protivnika u dobroj meri odrediti ko će na pol-poziciju

Prvi večiti derbi u sezoni uvek nosi posebnu notu. Istorija se pisala u Beogradskoj areni 8. decembra, kada su Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda odigrali premijerni evroligaški duel. U Nišu su pre bezmalo mesec dana dva najveća srpska kluba odmerila snage u derbiju koji je praktično garantovao trofej. Sredina je marta, a dva košarkaška sveta ponovo će se sudariti na novobeogradskom parketu (TV Arenasport, 20.30), ovog puta u nesumnjivo najvažnijem ovosezonskom derbiju. Igra živaca i najveći ulog na stolu - prvo mesto u Jadranskoj ligi.

Ne može se reći da pobednik nosi sve, ali će dobiti mnogo bolje karte uoči završnih pet kola gde, naravno, postoje šanse da se situacija na tabeli izmeni. Ipak, kako su Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda ove godine podigli lestvicu toliko visoko da niko drugi kvalitetom nije ni blizu, jasno je da će ishod večerašnjeg susreta dva zakleta protivnika u dobroj meri odrediti ko će na pol-poziciju.

Izabrane vesti

Pred novi susret beogradskih velikana Parni valjak je na skoru 18-2, Crvena zvezda na 17-2 zbog odložene utakmice sa Cedevitom Olimpijom u Ljubljani koja još zvanično nema datum odigravanja. Nedavno je takođe stigla informacija da će predsednički izbori u Crnoj Gori izvesno pomeriti duel Budućnosti i Partizan Mozzart Beta u Podgorici, ali se još čeka zvanična potvrda.

Posle večitog derbija ekipi Željka Obradovića ostaju pomenuto gostovanje Budućnosti, zatim 26. marta dolazi Cedevita Olimpija, pa se ide na noge FMP u Železnik 3. aprila. Crno-beli u periodu između 7. i 10. aprila dočekuju Igokeu dok za kraj, između 14. i 17. aprila idu u Zadar. Igračima Duška Ivanovića u nedelju stiže Studentski centar, pa 26. marta idu u Bar Mornaru, pa 3. aprila Megi na Novi Beograd, a onda i Borcu Mozzart u Čačak između 7. i 10. aprila. Poslednje kolo je Split kod kuće (terminu između 14. i 17. aprila).

Na papiru crno-beli imaju teži raspored, pogotovo jer su takođe aktivni kandidati za četvrtfinale Evrolige i potrebne su im još tri pobede u preostala tri kola kako bi, prema računicama analitičara, otišli dalje.

Sve karte jedni i drugi sada bacaju na pobedu u derbiju. Crvena zvezda je dobila tri od četiri ovogodišnja susreta, između ostalog i prvi ligaški meč rezultatom 90:74. To aktuelnom šampionu, teoretski, ostavlja prostor da izgubi razlikom do najviše 15 poena i opet zadrži bolji međusobni skor, pod uslovom da Partizan Mozzart Bet izgubi jednu od preostalih pet utakmica do kraja. To je igra u koju niko ne bi smeo da se opusti, jer bi do spuštanja zavese sve zavisilo od drugih, ne od Crvene zvezde, bez obzira na najavljene duele Obradovićevog tima protiv Cedevite Olimpije i Budućnosti.

Zato pobeda ima toliki značaj. Partizan Mozzart Bet bi 19. reckom preuzeo vrh tabele sa dve pobede i utakmicom više, dok bi Crvena zvezda novim brejkom napravila gigantski korak ka osiguravanju prednosti domaćeg terena do kraja plej-ofa.

Partizan Mozzart Bet definitivno ovaj meč dočekuje u boljem raspoloženju i ritmu. Poraz od Olimpije u Milanu jeste spustio na zemlju crno-bele pošto su naleteli na strašnu odbranu još jednog taktičkog genija Etorea Mesine, ali to nije previše uzdrmalo ekipu. U 2023. godini, tačnije od prvog derbija u ABA ligi, Partizan Mozzart Bet nanizao je sve pobede, izuzev protiv Fenerbahčea koji je zahvaljujući inspirisanom Marku Guduriću pogodio živac i probudio neke stare nemire. U tom periodu nijednom nije išao ispod 82 poena, a trocifrenu granicu prelazio je četiri puta, uz još šest mečeva sa 90+ poena. Od početka sezone crno-beli su spušteni tek dva puta ispod linije od 80 poena. Protiv Manekena (75:80) i Crvene zvezde (73:76). Amplitude koje postoje u igri nešto je na čemu Obradovićev stručni štab neprestano radi, ipak tim je pokazao da je pre svega sazreo u nekim elementima, pre svega defanzivnim koji su uticali na značajan uspon forme u Evroligi i pobednički niz u ABA ligi.

Crvena zvezda u poslednje vreme sve češće igra na oba kraja skale. Od sjaja do očaja, i tako u krug. Pisalo se i spekulisalo o razlozima takvih uspona i padova koje je možda najbolje sublimirala utakmica u Atini sa Panatinaikosom, ali u ekipi rade sve da ne pričaju mnogo o uzrocima, već da na istim rade kako ne bi skroz potonuli u završnici sezone. Samo teorija drži Zvezdine nade za četvrtfinale Evrolige živim - mora da dobije svih šest utakmica do kraja - dok bi poraz u derbiju dao večitom rivalu krila pred odlučujuću fazu.

Željko Obradović na dan utakmice ne može da računa samo na Balšu Koprivicu, dok Duško Ivanović u poslednje vreme nije mogao da računa na kapitena Branka Lazića. Nemanja Nedović se u Oaki požalio na povredu zadnje lože, što nikako nije dobro uzimajući u obzir ulogu koju je srpski reprezentativac izneo u svakom duelu sa večitim rivalom. Od trojke uz zvuk sirene u Evroligi, do Kupa u Nišu.

Faktor navijača može takođe da bude od značaja. Atmosfera koja se napravi pred 18.000 ljudi "zapali" i jedne i druge, pa će tako najveće pitanje biti - ko će bolje da se aklimatizuje na trenutne uslove. Partizan Mozzart Bet je u prednosti kao domaćin, a domaćin je poslednji put u ABA ligi izgubio derbi pre dve i po godine, kada je jedna lopta rešila meč odigran u "Hali Sportova Ranko Žeravica".

U redovima crno-belih svesni su momenta u kojem se nalaze, kao i da to što je Crvena zvezda poražena na poslednja tri gostovanja jer fitilj može da se zapali kao "jedan-dva". To se videlo u meču sa Efesom nakon ponora u Zagrebu, a još bolje to u Humskoj znaju poučeni primerom iz polufinala Kupa Radivoja Koraća. Tada je Obradovićev sastav uspeo da ispusti prednost od 18 poena i prepusti Crvenoj zvezdi mesto u finalu.

Sada je važno da se pokaže ko je od kakvog materijala satkan, trijumf potencijalno donosi veliki benefit!

ABA LIGA - 21. KOLO

Subota

Igokea - FMP 77:70

/Kroford 19 - Mur 17/

Cibona - Budućnost 83:87

/Bundović 32 - Rejnolds 19/

Nedelja

Mega - MZT Skoplje 93:86

/Đurišić 20 – Kefi 18/

Zadar - Cedevita Olimpija 81:59

/Drežnjak 20 - Adams 17/

Mornar Bar - Borac Mozzart 104:99

/Pecarski 16 - Hejl 31/

Ponedeljak

18.00: (1,55) Studentski Centar (14,5) Split (2,70)

20.30: (1,70) Partizan Mozzart Bet (15,0) Crvena zvezda (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Crvena zvezdaABA ligaFakundo KampacoKevin PanterLuka VildozaDante EgzumNemanja NedovićAleksa AvramovićFilip PetruševMatijas LesorLuka MitrovićZek Ledej

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara