(©AFP)
(©AFP)

Ne igra se u Slovačkoj, Švajcarskoj, Italiji, prazne tribine u Španiji, Portugaliji, Francuskoj... Pominje se i odlaganje Eura

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.03.20. | 17:20

Korona virus pravi velike probleme u sportu

Nije vreme za paniku, ali nije baš ni za čikanje sudbine, pa ni sport nije ostao imun na virus korona koji se posle Kine proširio i po Evropi. Italija je bila prvo žarište, u međuvremenu su zahvaćene i maltene sve ostale zemlje, pa nam sa svih strana stižu nove inormacije o odlaganjima i zatvaranju tribina. Toliko su česte da ih je teško više i pohvatati, pa da probamo da napravimo mali presek najnovijih dešavanja.

Italijani su povukli nogu i odložili sva sportska dešavanja do 3. aprila, a onda su krenuli i drugi. U Francuskoj na sportskim manifestacijama neće smeti da bude više od 1.000 gledalaca. Opcije su i da se utakmice odlože, najrealnije je da igra bez publike, ali zvanično je limit do 1.000 ljudi. Ministarka sporta Francuske Roksana Marasino je iznela podatak da će samo u toj zemlji trpeti oko 450 takmičenja i 2.000.000 gledalaca. U Švajcarskoj, takođe, maksimum do 1.000 ljudi.

Izabrane vesti

Prisustvo navijača zabranjeno je i u Grčkoj, a bez publike u naredna dva kola igraće se i fudbalska prvenstva u Španiji i Portugaliji, a podsetimo da posle te dve runde takmičenja sledi reprezentativna pauza zbog baraža za plasman na Evropsko prvenstvo. U Italiji se čak piše i da Uefa trpi sve veći pritisak nacionalnih Saveza da odloži Euro za godinu dana. Problem je međutim finansijske prirode, pa se prvi čovek Uefe Aleksandar Čeferin, piše Tutosport, upinje ne bi li se turnir održao po planu.
Ugovori sa TV stanicama i sponzorima su napisani tako da bi Uefa izgubila na svakom sudskom sportu”, navodi Tutosport, mada je za Euro još rano, jer svi se ipak nadaju da će se do leta situacija smiriti.

Troškova će naravno biti i ovako o čemu govori i Štefan Šipers, šef finansija Borusije Menhengladbah, koja će sutra protiv Kelna igrati pred praznim tribinama.
Koštaće nas to 2.000.000 evra. Naši navijači imaju pravo da im se vrati novac za utakmice”, kaže Šipers.

Neće se ipak svuda vraćati novac, ali to je negde i najmanje bitno. Zdravlje je prioritet. Zbog toga su Slovaci recimo odlučili da odlože sve fudbalske utakmice u naredne dve nedelje, neće se dakle igrati ni pred praznim tribinama. 

U najvećem broju zemalja odlučuje se od slučaja do slučaja. Kao u već pomenutoj Nemačkoj – izvesno je da će se bez publike igrati i subotnji derbi Rura između Borusije Dortmund i Šalkea. U Francuskoj je otkazana i konferencija za novinare pred meč Pari Sen Žermena i Borusije Dortmund, zaključane će kapije biti i za sudar LASK-a i Mančester junajteda u Ligi Evrope. U Austriji će tako i ostati bar do reprezentativne pauze. Da se ne vraćamo sad na ranije zatvorene stadione za mečeve Barselona - Napoli, Valensija - Atalanta i da ne nabrajamo dalje.

Pritisnuti nedaćama, nekoliko italijanskih klubova – računajući tu i Milan, Fjorentinu, Bolnju i Veronu, a biće ih i više – obustaviće i treninge najmanje na nedelju dana. Lacio se odlučio za individualne treninge koje će igrati odrađivati kod kuće.

U Americi, NBA, NHL, MLB i MLS lige zasad su samo novinarima i svima drugima koji nisu neophodni u svlačionicama biti zabranjen ulazak u iste. Mada se razmišlja i o tome da se NHL mečevi igraju bez publike. Prvo takmičenje odloženo je i u Rusiji, džudo gran-pri je u pitanju.

I sve ovo je samo trenutno. Nove vesti samo stižu.

U Superligi Srbije čekaju preporuke Ministarstva zdravlja. O tome opširnije OVDE.

(FOTO: ©AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara