Zvezdina artiljerija ponovo radi, na Marakani stradao Fradi! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 06.10.22. | 20:39

Veliki povratak ekipe Miloša Milojevića u borbu za novo evropsko proleće ove generacije srpskog šampiona – 4:1

Evropski spektal, najlepša predstava za publiku i atomski udar samopouzdanja. Sve što je bilo potrebno Crvenoj zvezdi večeras se dogodilo na stadionu Rajko Mitić. Srpski šampion je u utakmici za spas evropske sezone očitao fudbalsku lekciju i nokautirao Ferencvaroš, čime se u potpunosti vratio u borbu za novo evropsko proleće – 4:1 (2:0).

Ekipa Miloša Milojevića je u svim segmentima igre nadigrala sastav koji je u prethodna dva kola grupne faze Lige Evrope savladao Trabzon i Monako. Onemogućila je ekipu Stanislava Čerčesova da igra onako kako želi, na brze kontranapade, a onda kroz pas igru, dobro organizovane akcije i topovske udare Stefana Mitrovića, Aleksandara Katija i Gelora Kange stigla do ubedljivog trijumfa.

Izabrane vesti

Crveno-beli su ove večeri imali ono što im je nedostajalo protiv Makabija, Monaka i Trabzona, a to je raspoloženi pojedinac u svakoj liniji tima. Odbranom je gospodario mladi Strahinja Eraković, manevar je apsolutno kontrolisao Gelor Kanga, koji je evrogolom u 60. minutu probudio Zvezdinoj publici sećanje na Krasnodar, odakle je krenuo niz aktuelnih evropskih jeseni. Na desnom krilu je bio neuhvatljiv Stefan Mitrović, dok je u napadu kao sidraš besprekorno na svojim leđima protivnike držao Aleksandar Pešić. Sve to je prijalo Aleksandru Kataiju i omogućilo mu da pronađe prostora za svoj magični trenutak u 50. minutu, kada je poslao neodbranjiv udarac u protivničku mrežu, nagovestivši da dolaze i njegove još kvalitetnije partije.

Zvezdi je put ka pobedi otvorio penal iz 27. minuta utakmice, nakon što je Vinga igrao rukom posle udarca Mirka Ivanića. Sve to je nagrađeno golom Mitrovića u 35. minutu, posle asistencije odličnog Pešića. Takve okolnosti ostavile su prostor Kataiju i Kangi da razreše svaku dilemu u uvodnoj fazi drugog poluvremena. Propust u odbrani, koji je kažnjen utešnim golom Zakarijasena, došao je kao svojevrsna opomena da je još uvek rano za bilo kakva opuštanja i velika slavlja, jer će večerašnje pobeda dobiti na značaju samo ukoliko se za sedam dana kvalitetna partija bude ponovila i u Budimpešti.

Diktirala je Crvena zvezda tempo od prvog minuta, što je donekle moglo i da se očekuje s obzirom na to da Ferencvaroš više voli da napada protivnike iz kontranapada. Ipak, vrlo brzo je postalo jasno, a pre svega iz situacije u osmom minutu, da gosti mogu da budu ekstremno opasni onda kada protivniku oduzmu loptu u opasnoj zoni na protivničkoj polovini. Tada je posle nekoliko odbitaka lopta završila na drugoj strani napada gde je na nju naleteo Lajduni, ali je ona prohujala pored desne stative gola Milana Borjana.

Zvezda je odgovorila praktično već iz sledećeg napada, kada je posle dobro otvorenog prostora loptu na levicu namestio Marko Gobeljić, ali je gađao direktno u Dibuša. Ipak, na pravu opasnost se čekalo do 17. minuta, kada je posle dobre rakcije Mirka Ivanića u povoljnoj situaciji pred protivničkim golom bio Aleksandar Pešić, ali je njegov udarac završio pored gola mađarskog šampiona.

Ima Stanislav Čerčesov ozbiljnu brzinu u svojim redovima, ali da ima i Miloš Milojević pokazalo se u opasnom napadu domaćina u 20. minutu kada je akacija krenula od Stefana Mitrovića, a posle serije dodavanja se završila sa opasnim naletom Milana Rodića po levoj strni. Ipak, lopta nije došla do Aleksandra Pešića, kom je bila namenjena, ali je upravo ta akcija svima na stadionu stavila do znanja da je srpski šampion odlično pripremljen za meč.

Zvezdina angažovana igra se konačno isplatila u 26. minutu. Marko Gobeljić je odlično prevario Enrdea Botku na desnoj strani, poslao upotrebljiv centašut u srce peterca gostiju gde je loptu glavom zahvatio Ivanić, a ona u ruku udarila Henrija Vinga. Posle gledanja VAR snimka arbitar Lorens Viser je pokazao na belu tačku, a Gelor Kanga još jednom demotilnstrirao da važne utakmice igra bez trunke opterećenja. Poslao je loptu u gornju levi ugao, gde je bila neukrotiva za kapitena Fradija.

Prava najava onoga što se dogodilo u 35. minutu utakmice napravljena je samo tridesetak sekundi ranije kada je odlično sa desne strane prekid izveo Aleksandar Katai, a loptu glavom poklopio Aleksandar Dragović. Ipak, lopta se od zemlje odbila preko prečke gostujućeg gola. Ali onda se dogodila najbolja akcija crveno-belih u prvom poluvremenu. Pešić je odlično prevario svoje čuvare na levom krilu i poslao loptu ka usamljenom Mitroviću. Novopečeni reprezentativac je nasamario Boktu, koji je mislio da će prebaciti loptu na jaču desnicu, ali ju je namestio na levicu i usledio je projektil koji je zaparao mrežu u levom uglu gola mađarskog tima.

Na najlepšu akciju drugog polivremena, a po mnogima i čitave utakmice čekalo se svega pet minuta. Kanga je fenomenalno sačekao da Gobeljić protutnji desnoj strani, poslao mu loptu u pravom trenutku, a onda je Kraljevčanin poslao loptu na pravo mesto, u noge Kataiju. Zvezdin Magiko se lepo namestio, a onda sjajnim udarcem smestio loptu u donji desni ugao indisponiranog Denesa Dibuša.

Zvezda je tada najbolje kombinovala na meču, ali je Kangin sa isteka časa igre nešto za šta Marakana i Zvezdina publika. Otvorio se tada prostor za gabonskog majstora, iskosa sa leve strane, a onda je usledila lopta koja je alelujala na putu ka rašljama i izazvala eksploziju na najvećem srpskom stadionu.

Miloš Milojević je u potrazi za svežinom napravio nekoliko izmena. Umesto Sanoga i Mitrovića poslao Srnića i Pankova, pa se Zvezda u jednom trenutku prebacila na formaciju sa trojicom štopera, što je praktično kažnjeno golom. Pankov je zakasnio za Vingom, a Eraković za Zakarjasenom, pa je Borjan ostao nemoćan.

Ipak, ulaskom Nikolića i Motike umesto Dragovića i Kataija domaćin se vratio na četvorku u poslednjoj liniji, što mu je ponovo vratilo sigurnost, pa su gostujući naleti do kraja meča bili pod kontrolom, a samim tim i prva pobeda u grupnoj fazi Lige Evrope ove sezone.

CRVENA ZVEZDA – FERENCVAROŠ 4:1 (2:0)

/Kanga 27p, Mitrović 35, Katai 50, Kanga 60 - Zakarijasen 71/

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Lorens Viser (Belgija)

Žuti kartoni: Dragović, Sanogo, Rodić (Crvena zvezda), S. Mmae, Knoster, Večšei (Ferencvaroš)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Gobeljić, Eraković, Dragović (od 72. Nikolić), Rodić – Kanga (od 80. Mustafa), Sanogo (od 62. Srnić) – Mitrović (od 62. Pankov), Katai (od 72. Motika), Ivanić – Pešić.

FERENCVAROŠ (4-3-3): Dibuš – Vingo, Knoster, S. Mmae, Botka (od 77. Pažka) – Laiduni (od 67. Gojak), Bešić (od 57. Večšei), Zakarijasen – Traore, Boli (od 57. R. Mmae), Nguen (od 67. Markonjos).

GRUPA H

Crvena zvezda - Ferencvaroš 4:1 (2:0)

/Kanga 27p, Mitrović 35, Katai 50, Kanga 60 - Zakarijasen 71/

Monako - Trabzon 3:1 (2:0)

/Ben Jeder 14, 45+2, Disasi 55 - Bakasetas 72/



tagovi

Liga Evrope

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara