Vinisijus Žunior (©Reuters)
Vinisijus Žunior (©Reuters)

Zlatna lopta za Vinisijusa, ako ima pravde

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.08.24. | 09:16

Brazilac ponovo namestio gol u finalu, impozantno je da je u prethodnih osam mečeva za trofeje učestvovao sa sedam pogodaka

Vinisijus Žunior jednostavno ne zna kada je dosta! Kad god deluje da se utakmica okreće protiv Real Madrida, brazilski napadač se pojavi i vrati stvari na svoje. I ponovo je to uradio u finalu Superkupa Evrope.

Fudbaleri Atalante pružili su sasvim korektan otpor favorizovanom Realu, čak je izgledalo da su bliži golu, sve dok se u 59. minutu nije pojavio Vini i proigrao Fedea Valverdea kome je ostao lakši deo posla. Možda će neko zaboraviti, ali učestvovao je i u akciji kod prvenca Kilijana Embapea nepunih deset minuta kasnije. Rodrigo je ukrao loptu, Vini centrirao, Belingem asistirao, Embape pogodio!

Izabrane vesti

Ako ima pravde, Vinisijus Žunior dobija Zlatnu loptu! Pričalo se i pisalo svašta o njemu i njegovom ponašanju, ali ovde se ne radi o ljudskim, već fudbalskim kvalitetima. A, Vini ih ima na pretek. I iznad svega voli da rešava velike utakmice! Sve više postaje sinonim pobedničkog mentaliteta Kraljevskog kluba.

U poslednjih osam finala, pojavio se na velikoj sceni kao učesnik u sedam pogodaka. Od jedanaest mečeva za trofeje, doprineo je sa 12 recki! Sedam golova i pet asistencija, uključujući i pomenuto razigravanje Valverdea. Bio je strelac u dva različita finala Lige šampiona, plus je Barseloni spakovao het-trik u Superkupu! U jedanaest najvećih finala, Vinisijus je zajedno sa ostalim igračima Real Madrida osvojio čak deset pehara... I opet je bio jedan od najvažnijih imenilaca.

Vinijeva efikasnost u najvećim događajima najbolje opisuje njegov fudbalski rast u Realu. U prva tri finala na terenu je proveo ukupno 109 minuta, odnosno prosečno oko 36 minuta. Postigao je samo jedan gol, u pobedi nad Al Ainom 2018. tokom finala Svetskog klupskog prvenstva. U finalima španskog Superkupa 2020. i 2022. godine nije učestvovao previše. Pre svega prvom sa 17 minuta na terenu, dok je u drugom bio starter i odigrao 86 minuta, ali je već u sezoni 2021/22 počeo da se oseća porast njegovog uticaja na Realovu igru.

Tada je već postao regularan starter, pa je u evropskoj tituli 2022. bio strelac jedinog gola protiv Liverpula,da bi nekoliko meseci kasnije bio asistent u finalu Superkupa Evrope protiv Ajntrahta (2:0). Njegov jedini poraz u dosadašnjim finalima piše se od Barselone u domaćem Superkupu, kada su Katalonci slavili s rezultatom 3:1.

Od tada je usledio njegov igrački uzlet kojem smo danas svedoci. U finalu Svetskog klupskog prvenstva februara 2023. godine Vini je napravio svoj šou sa dva gola i asistencijom u pobedi nad Al Hilalom od 5:3. Maja iste godine namestio je gol za pobedu nad Osasunom (2:1) u finalu Kupa kralja. Početkom 2024. izneo je svoju doktorsku disertaciju tokom finala Superkupa sa tri pogotka u gaženju najvećeg rivala (4:1). Bio je to najlepši način da se servira osveta... Pre samo dva meseca, bio je strelac gola kojim je zapečatio novi evropski trofej najvećem klubu na planeti.

Sa onim što je pružio u sredu uveče stigao je korak bliže, ako ne i stavio ruke na Zlatnu loptu. U Varšavi Vini je ponovo imao svoj šou. Izgledao je opuštenije nego ikad ranije, razigrano i fokusirano. Na momente je čak delovao više u sredini terena, nego na svojoj poziciji, kada je Realu bilo potrebno da se rastereti pritiska zbog nedostatka pravih rešenja u vezi.

Sa 24 godine, Vinisijus iza sebe već ima 13 pehara, a u poslednjih nekoliko imao je glavnu ulogu. Za potencijalnog osvajača Zlatne lopte to je jedan od glavnih parametara koji se gledaju. Bio je najbolji strelac Reala prošle sezone sa 24 gola, što mu je lični rekord, na šta je vezao i 11 asistencija. Kraljevići su osvojili tripletu, odnosno prvenstvo Španije, Ligu šampiona i Superkup Španije. Novu sezonu je otvorio novim peharom, ponovo kao jedan od najvažnijih na terenu, mada ne treba da zaboravimo da se podnošenje 'kandidatura' zatvorilo sa krajem kontinentalnih takmičenja u Evropi i Južnoj Americi. Svakako, novinari koji budu imali pravo glasa, po jedan iz prvih 100 zemalja na FIFA rang-listi, imaće mnogo razloga da svoj udeli baš Vinisijusu.

Njegov najveći rival za prestižnu nagradu uz Danija Karvahala, koji uz titule sa Realom ima i evropski pehar u dresu Španije, jeste Džud Belingem. po mnogim merilima Englez je bio najkorisniji igrač finala u Varšavi, a prethodnu sezonu završio je sa 23 gola i 13 asistencija! Najveći deo je zabeležio u 2023, jer je 2024. dosad pripala Brazilcu.

Vini blista, dok oko njega lete stotine miliona evra. Al Ahli je bio spreman da razgovara sa Florentinom Perezom o ponudi od 200.000.000 evra na ime obeštećenja, lukavi biznismen je samo pokazao na otkupnu klauzulu od milijardu evra! Navodno je Al Ahli bio spreman da Vinisijusa obaspe platom od preko milijardu evropskih novčanica u najvećem poslu fudbalske istorije, ali od toga neće biti ništa. Jer, pre svega, on ne želi iz Real Madrida.

On svoju budućnost planira u Madridu. Ugovor mu ističe 2027. godine i sledeće leto biće pravo vreme za dve strane da sednu i razgovaraju o novim uslovima koji će biti daleko bolji.

Sve što mu bude ponuđeno – biće zasluženo. Za početak – Zlatna lopta.


tagovi

Vinisijus ŽuniorReal Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara