©AFP
©AFP

Ženski fudbal obara rekorde: Prodato preko milion ulaznica za Svetsko prvenstvo

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.07.23. | 15:52

FIFA zabranila nošenje kapitenskih traka u duginim bojama i odredila osam različitih dizajna koji će podržavati ciljeve kao što su inkluzija, mir i rodna jednakost

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Još manje od tri nedelje ostalo je do početka Svetskog prvenstva za fudbalerke, koje će od 20. jula do 20. avgusta biti održano u Australiji i Novom Zelandu. Po prvi put će učestvovati 32 reprezentacije iz šest kontinentalnih federacija, što znači da će i žene sada igrati u istom formatu kao i muškarci, sa osam grupa od po četiri selekcije, odnosno ukupno 64 utakmice.

Izabrane vesti

Već je oboren i rekord u broju prodatih ulaznica, pošto su domaćini i FIFA objavili da je još krajem juna prodato više od 1.100.000 karata za mečeve Svetskog prvenstva. To je u proseku više od 17.000 ulaznica po meču, što je zavidna brojka. Ovako dobru posetu delimično može da opravda povećanje broja učesnika, ali i činjenica da u zemljama Okeanije, a naročito u Australiji i Novom Zelandu, ženski fudbal uživa veću popularnost nego na ostalim kontinentima, sa izuzetkom Severne Amerike.

Aktuelni rekord u poseti drži prethodno Svetsko prvenstvo, održano 2019. u Francuskoj, na kojem je mečeve pratilo 1.131.312 gledalaca. To znači da će Australija i Novi Zeland morati da do šampionata i za vreme odigravanja prodaju barem još 300.000 karata kako bi nadmašili prosek SP u Francuskoj od 21.756 gledalaca po meču.

Veliku razliku u odnosu na prvenstvo 2019. predstavlja i nagradni fond. Naime, FIFA je u junu ove godine odlučila da premije za fudbalerke približi iznosima koji dobijaju fudbaleri na Mundijalu. Tako će ove godine biti raspodeljeno 110 miliona američkih dolara, što je za čak 80 miliona više nego pre četiri godine.

"Važno je da im se i na ovaj način oda priznanje za sav trud. Znamo da su treninzi i napori koje ulažu fudbalerke isti kao kod fudbalera, a očigledno je i da popularnost sporta raste. Samim tim i prihod koji donosi ženski fudbal. To je pre svega zasluga igračica i svih koji su uključeni u ovu igru", kaže Alen Stajčić, bivši selektor Australije, koji na Svetsko prvenstvo dolazi sa nacionalnom selekcijom Filipina.

Australijski stručnjak srpskog porekla izuzetno je cenjen u zemljama Azije i Okeanije, kao jedan od vodećih trenera u ženskom fudbalu.

Kada se na skok premija za igračice doda i fond za fudbalske federacije, koji je porastao na 226 miliona dolara, što je skoro pet puta više nego 2019, onda je jasno koliko se veći akcenat stavlja na popularizaciju ženskog fudbala.

Sa preko 1,1 milion posetilaca, Svetski šampionat u Australiji i Novom Zelandu biće najposećenije žensko takmičenje u istoriji, računajući sve sportove.

Još jedna zanimljivost vezana za prvenstvo je i to što je FIFA odlučila da zabrani nošenje kapitenskih traka u duginim bojama, kao i bilo koji vid otvorene podrške LGBTIQ+ populaciji. Isti propis važio je i na prošlogodišnjem Mundijalu u Kataru, a biće primenjen i sada, iako Australija i Novi Zeland spadaju u red naliberalnijih društava modernog sveta.

Umesto duginih boja, reprezentacijama je ponuđeno osam različitih kapitenskih traka, na kojima će se promovisati inluzivnost, rodna jednakost, borba protiv klimatskih promena, borba protiv nasilja nad ženama, mir, obrazovanje, aiutohtoni narodi i fudbal kao strast, ljubav, radost i nada.

Na Svetskom prvenstvu za žene titulu brani reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a u najuži krug izazivača svrstavaju se Švedska, Engleska, Nemačka i domaćin Australija.

Šampionat počinje 20. jula utakmicom između koorganizatora Novog Zelanda i Norveške. Odmah posle ove utakmice u Oklendu, odigraće se i Prvi meč na australijskom tlu, a sastaće se domaće Matilde i selekcija Republike Irske.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

SP za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara