Koreografija navijača Borca (©YouTube)
Koreografija navijača Borca (©YouTube)

Željo najbolji gost u ligi, ali Banjaluka je dugo neosvojiva za tim s Grbavice

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.10.24. | 10:24

Tradicionalni derbi u Bosni i Hercegovini, ekipa iz Sarajeva gostuje šampionu u Republici Srpskoj (19.45)

(od dopisnika Mozzart Spora iz Sarajeva)

U fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine danas su na rasporedu nove dve utakmice 10. kola. Derbi kola igra se u Banjaluci, dok će zanimljivo biti i u Bijeljini.

Izabrane vesti

BORAC - ŽELJEZNIČAR (19.45)

Jasno je kao dan da Borac želi da odbrani titulu. Bez obzira što su imali zgnusnut raspored zbog evropskih kvalifikacija, ali i zbog činjenice da su se plasirali u grupnu fazu, rezultati u Premijer ligi ne trpe, pa su Banjalučani u naletu forme. Trenutno su na trećem mestu sa samo tri boda manje od lidera Zrinjskog, pa će u slučaju trijumfa doći na deobu prvog mesta.

U poslednjih pet utakmica upisali su četiri pobede i jedan remi i to sa Panathinaikosom u Ligi konferencije, pa se duel sa Željom dočekuje u odličnom raspoloženju. Svestan je Mladen Žižović da njegova ekipa ima priliku da drži korak za liderom i teško će to Borac ispustiti. Pogotovo kada igraju na svom stadionu, gde je bodove uspelo odneti samo Sarajevo, a tim sa Grbavice je poslednji put slavio pre četiri godine. Od tada, iz Banjaluke su se uvek vraćali položenog koplja.

"Željezničar ove sezone ima visoke ambicije što je pokazao na otvaranju prvenstva. Vrlo dobro se pojačao na skoro svim pozicijama, promenio pola tima, doveo iskusne igrače koji znaju da igraju ovu ligu i ovakve utakmice, pogotovo u veznom redu, ali i napadu, predvođeni Sulejmanom Krpićem. Zna da bude opasnost svakom klubu u Premijer ligi BiH, pa tako i ovde. Utakmice između Borca i Željezničara su godinama prava sportska poslastica i uvek su bile derbiji, a tako će biti i sada", rekao je Žižović.

Većina ekipa u Premijer ligi je neplanirano imala malo dužu pauzu, ali ne i Borac koji je odigrao dva odgođena meča. Savladali su Velež i Igman.

Prethodne utakmice za nas su bile veoma teške sa svih aspekata, s obzirom na to da smo igrali utakmice tokom reprezentativne pauze, te smo ostali bez igrača iz reprezentativnih selekcija, koji su nam se naknadno priključivali, ali smo ih fenomenalno odradili. Ostvarili smo dve pobede i nalazimo se pri samom vrhu. Želimo da dobru igru iz Konjica potvrdimo kvalitetnom partijom protiv Željezničara i dođemo do tri boda, koji će nas još više učvrstititi u vrhu, te da nastavimo da dišemo za vrat trenutno vodećem Zrinjskom”, jasan je trener Borca.

Žižović će imati problema da sastavi ekipu. Nema Davida Vukovića i Srđana Grahovca, dok je nastup Đorđa Despotovića pod upitnikom.

Vukovića smo izgubili za ovu polusezonu, jednog bitnog igrača u koncepciji tima. Grahovac takođe nije u konkurenciji za ovu utakmicu, a videćemo kakvo je stanje sa Despotovićem. Imamo još nekoliko rovitih i bolesnih igrača, ali skupićemo se. Koga nema, bez njega se može i mora”, istakao je trener crveno-plavih.

S druge strane, Željezničar je mnogo bolja ekipa no što je bio prošle sezone. Dolazak Denisa Ćorića je razdrmao ekipu i sada sve deluje mnogo ozbiljnije. Na koncu, to pokazuju i rezultati, pa su Plavi sada na visokom četvrtom mestu sa samo dva boda manje od današnjeg rivala. U poslednjih pet utakmica Željo je upisao dva trijumfa, dva remija i jedan poraz, i to od Zrinjskog, što opet ne predstavlja loš bilans za ekipu koja se vraća u život.

Sigurno da će imati Željo šta reći u Banjaluci, iako Borcu pripada uloga favorita.

"Pauzu smo iskoristili da neke igrače dignemo na viši nivo po pitanju fizičke spreme, momci su zaista dobro radili, odigrali smo i prijateljsku utakmicu u Olovu. Kada su očekivanja u pitanju, uvek idemo da odigramo dobru utakmicu, da se predstavimo u odličnom svetlu, da pokušamo s jednim gardom i motivom da se iz Banjaluke vratimo neporaženi. Znamo da neće biti lako, Borac je u dobroj formi, imaju odličnu ekipu, širok roster, ali kako momci rade, meni za pravo daje da možemo očekivati dobru utakmicu sa naše strane", naglasio je Ćorić.

Nemanja Cavnić i dalje je povređen i to je ono što brine trenera sarajevskih Plavih. Mladi Ognjen Laušević takođe nije u konkurenciji.

"Već duže vreme Cavnić je van stroja, odsutan je zbog povrede kao i mali Lauš. Prve prognoze bile su da ga čeka duža pauza, ali posle pregleda ustanovljeno je da će se Lauš vratiti pre nego što smo očekivali. Tu je još nekoliko igrača koji su malo roviti, ali to su sve sitne povrede. Ostali su na raspolaganju", istakao je Ćorić.

BOSNA I HERCEGOVINA 1 – 10. KOLO

Subota

GOŠK Gabela – Sloboda 2:0 (1:0)

/Sura 29, Šroler 65/

Sarajevo – Velež 4:0 (2:0)

/Turkes 31, Jović 36, Gulijašvili 53, Lulić 89/

Nedelja

15.00: Radnik Bijeljina - Sloga Doboj

19.45: Borac Banjaluka - Željezničar

Ponedeljak

18.00: Zrinjski - Igman

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Bosna i HercegovinaBiH 1BiHBorac BanjalukaŽeljezničarFK Željezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara