Vanredno stanje u Srbiji!

Vreme čitanja: 2min | ned. 15.03.20. | 20:07

Nema škola, nema sporta, za starije od 65 godina nema ni izlaska iz kuća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je danas vanredno stanje u Srbiji zbog pandemije korona virusa.
"Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog i opakog protivnika, koga naša zemlja mora da pobedi. Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali ovu zemlju, gradili ovu zemlju, pre svega za naše roditelje, starije, ali i za budućnost Srbije. Naši roditelji, stariji, su nam izgradili sve što imamo... Danas su oni napadnuti pre svega i moramo da uradimo sve što možemo da tim divnim ljudima pomognemo... Obaveštavam se da smo doneli odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritorije cele republike Srbije", rekao je Vučić.

On je takođe dodao da će svim licima starijim od 65 godina biti zabranjeno da izlaze iz kuća.
"U narednim danima ćemo da proveravamo da li se poštuje odluka. Ako budemo morali, ako bude kršenja više od 0,1 ili 0,2 odsto, donećemo u naredna 72 sata obavezujuću odluku da se ne izlazi iz kuća". 

Izabrane vesti

Od ponedeljka dakle nema škola, nema fakulteta, nema vrtića, nema treninga, nema sporta... Prema Vučićevim rečima škole neće raditi do kraja školske godine. Lokalne vlasti odlučivaće o tome da li će i u kom obimu raditi ugostiteljski i uslužni objekti.

Bolnice će čuvati vojska, a ko prekrši naredbu nadležnih zdravstvenih ustanova da bude u samoizolaciji mogao bi da bude osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu.  

Predsednik Srbije je takođe rekao i da su u Srbiji registrovana još dva inficirana od korona virusa i da ih sada ima ukupno 48.
"Danas je bio najgori dan u Evropi posle Drugog svetskog rata. U Italiji je umrlo 360 ljudi, gotovo 200 u Španiji".

Vučić je takođe rekao da je Srbija iz Kine već naručila 5.000.000 zaštitnih maski da "imamo da preguramo 10 dana" i da je "ne na crno, nego na polu-crno" kaparisala i određeni kontigent novih respiratora koji će stići u sredu. Posebno se zahvalio Kini za koju je rekao "da je jedina koja može da pomogne Srbiji", a otkrio je i da su skoro svi zaraženi iz Srbije inficirani u okolini Milana.

(FOTO: Shutterstock)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara