Oleg Petrov (levo) na promociji Nika Kovača (©AFP)
Oleg Petrov (levo) na promociji Nika Kovača (©AFP)

Zanimljiva teorija: Tehnologije izbacuju menadžere iz fudbala

Vreme čitanja: 2min | uto. 08.12.20. | 14:39

Uveren je prvi operativac Monaka Oleg Petrov

Neko ih smatra najvećim problemom u fudbalu, realnije bi bilo reći da su menadžeri nužna pojava. Jer nažalost, a to više govori o ljudima koji vode klubove, uglavnom su menadžeri mnogo obrazovaniji i spretniji na fudbalskoj pijaci. Međutim, u budućnosti bi to moglo da se promeni, smatra Oleg Petrov, prvi operativac Monaka, mada ga poslednja dešavanja demantuju.

Sve češće naime čitamo o sve većim sumama koje menadžeri zarađuju od transfera, nije mali ni broj klubova u kojima su bitni koliko i predsednici, pa ipak Petrov smatra da to neće potrajati. I mada je on u fudbal ušao iz sveta biznisa, pošto je prethodno gradio karijeru u poslovima sa rudnicima. Tamo je naučio da je tačan podatak – sve.

Izabrane vesti

Uloga menadžera je na neki način za mene bilo novina. I njhova moć je, tu sam saglasan, ogromna. Ali oni nisu deo ekosistema. A svet fudbala se menja“, mirno će Petrov u podkastu na sajtu specijalizovanom za francuski fudbal Get French Football.

Jer bez obzira na to što je Monako prethodnih godina važio za klub u kome je najbitnije “obrnuti kintu“ gazda Dmitri Ribolovljev ne bi imao ništa protiv da menadžere isključi iz priče i sebi ostavi veći deo kolača. Kako? Petrov ima ideju...

Moć analitike je čudesna i biće sve važnija. Možda će ostati neke zemlje u kojima će i dalje da vam prilaze ljudi koji će vam reći: ’Imam tog i tog igrača, može da bude dobar, a košta toliko i toliko’. Ali vremena se menjaju, najbolji klubovi će se sve više oslanjati na podatke. Sve se više ulaže u to, dobijamo nove tehnologije i toga će biti sve više

Tako je sada cilj Petrova i sportskog direktora Pola Mičela – doveo je njega iz Lajpciga baš zato što se oslanja na nove tehnologije i proverive podatke – da tim selektira prvenstveno na osnovu atletskih, pa tek onda fudbalskih sposobnosti. Otud i Niko Kovač na mestu trenera.

Cilj je da postanemo fizički i atletski najmoćniji tim u ligi. Da biste bili uspešni u današnjoj igri morate da budete ekstremno brzi, posebno u tranziciji, morate da budete agresivni, da na hitriji način stignete do gola“.



tagovi

Oleg Petrov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara