Zaha ili Sančo? Lampard sprema ofanzivu na još jedno skupoceno krilo

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.12.19. | 13:12

Čelsi će morati da izdvoji bar 70.000.000 evra, možda i mnogo više...

Odlazak Edena Azara sa Stamford Bridža posle sedam uspešnih godina, pomešan s zabranom registrovanja novih igrača do leta 2020. pretio je da ima katastrofalne posledice po Čelsi. Umesto toga Frenk Lampard uspostavio je stvorio novi poredak u čijem su nukleusu igrači iz omladinskog pogona.

Međutim, prošlonedeljna odluka da se usvoji žalba i Čelsiju omogući da već od zime mogu da kupuju igrače, u Zapadnom Londonu već su počeli da se kuju planovi za januar. Čak se šuška da je Roman Abramovič spremio skoro 200.000.000 evra za dva pojačanja – po jedno u srcu odbrane i na krilu! To možda deluje nerealno za ovu zimu i pre će biti da će se na leto potrošiti taj novac, ali na Stamford Bridžu se očigledno sprema nešto veliko. To je indirektno u svojoj izjavi nagovestio Frenk Lampard.

Izabrane vesti

Naime, on je posle sigurnog trijumfa nad Lilom (2:1) i overenog plasmana u osminu finala Lige šampiona poručio da je ekipi i dalje potreban legitimni naslednik Edena Azara, mada je svojim izlaganjem više želeo da potvrdi da će se tražiti čovek koji će odmeniti Brazilca Vilijana ili Španca Pedra.
“Verujem da će prelazni rok biti aktivan i sigurno će biti određenih diskusija o tome kako i gde treba da se pojačamo. Odlaskom Edena Azara izgubili smo dosta golova, pogotovo na njegovoj poziciji. Propustili smo dosta šansi i verovatno možemo dosta da napredujemo u tom aspektu, verovatno se i pojačamo u tom delu“, priznao je Lampard.

Podsetimo, Čelsi je prošle zime za 64.000.000 evra iz Dortmunda kupio Kristijana Pulišića, ali je hitronogi američki ofanzivac stigao tek letos na Bridž. Posle nešto sporijeg početka u dresu Plavaca i nekoliko utakmica bez ikakve minutaže, Pulišić je dobrim izdanjima potvrdio deo uloženog novca, mada je veliko pitanje kako će Čelsijeva trojka iza isturenog Tamija Abrahama izgledati ako bude doveden još jedan krilni napadač.

Frenkijeva revolucija ili kako je suspenzija dala smisao Romanovoj ozloglašenoj akademiji

U ovom trenutku Lampard na raspolaganju ima Pedra, Vilijana, Pulišića i Kaluma Hadson Odojija, što daje za pretpostavku da bi Vilijan i(li) Pedro mogli da pakuju kofere u skorije vreme. Obojici ugovor ističe na leto, Brazilac se pominje kao moguće rešenje za Juventus ili Barselonu, dok se Španac najčešće dovodi u vezu sa klubovima iz domovine.

Čelsi od početka 2019. neprestano prati rast i razvoj Vilfrida Zahe iz komšijskog Kristal Palasa, mada se odnedavno pominje i mogućnost da Džejdon Sančo uđe u kombinaciju. Navodno, Lampard želi da stvori tvrdo englesko jezgro u timu i napravi domaći triling sa Abrahamom i Hadson Odojijem.

I Zaha i Sančo imaju engleski pasoš, s tim što je ofanzivac Dortmunda rođen u Londonu, dok je najbolji igrač Kristal Palasa iz Abidžana i nastupa za Obalu Slonovače, iako je čak odigrao dve utakmice u dresu Gordi Albiona i prošao sve mlađe kategorije.

Ne tako davno Zahin agent je otvoreno priznao da njegov klijent razmišlja o napuštanju Selhurst Parka, dok su mu letos propali transferi u Arsenal i Everton. U Kristal Palasu ne žele ni da čuju za Zahin odlazak na zimu, mada je pitanje da li će moći da odole ponudi većoj od 70.000.000 evra, pošto su pre nekoliko meseci glatko odbijali one od 60.000.000 i manje.

Što se Sanča tiče, situacija je dosta komplikovana. Jedan od najtraženijih mladih ofanzivaca na svetu igra brutalan fudbal ove sezone i već ima 10 golova i 11 asistencija na 21 utakmici, meta je Mančester Sitija i čak Bajerna, a Dortmund neće pristati tek tako na prodaju. Na Bridžu su navodno spremni da za njegov transfer plate rekordnih 120.000.000 evra, mada je već najavljeno da to neće biti dovoljno da se završi posao i da će Dortmund zahtevati bar 30.000.000 evra više. Ako ne i više od toga, s obzirom na Sančovu formu...

Lampardova ideja za odbranu je da angažuje jednog iskusnog štopera koji bi učvrstio tvrđavu ispred Kepinog gola, pošto je ove jeseni prilično slaba. Lamps je ove sezone dosta kombinovao sa poslednjom četvorkom, pa su tako svoje minute dobijali praktično svi. Kurt Zuma se nekako najviše zadržao, protiv Lila se posle tri meseca oporavka od povrede vratio Antonio Ridiger, dok su Andreas Kristensen i supertalentovani novopečeni reprezentativac Engleske Fikajo Tomori povremeno dobijali minutažu. S obzirom da u štoperskoj lini već ima četvoricu igrača, izvesno je da prvo mora da raščisti situaciju u timu, pre nego što reaguje na tržištu.

Uz jednog štopera možda ode i Emerson Palmijeri koga želi Juventus. Najveću muku Lampard zapravo i ima na levom defanzivnom boku jer ni Emerson, a pogotovo Markos Alonso nisu igrači po njegovom ukusu. Zato je povremeno Cezar Aspilikueta bio levo, dok bi desnu stranu branio talentovani Ris Džejms, još jedan momak iz Čelsijeve akademije.

Sada kada Čelsi ima odrešene ruke da radi na tržištu, mogućnosti su velike. Lampard će samo pokušati da se izbori s “aždajama“ iz direktorskog pula, koje su prethodnih godina često znale da kvare koncepciju trenerima poput Mauricija Sarija, Antonija Kontea i drugih...

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara