Stadion Prajd park u Derbiju (©Reuters)
Stadion Prajd park u Derbiju (©Reuters)

Kako je lokalni kralj nekretnina i bivši pilot spasao nekadašnjeg šampiona Engleske

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.03.24. | 10:37

Liga 1: Derbi Kaunti je bio na korak do gašenja, ali ga je biznismen Dejvid Klouz preporodio, vratio dugove, kupio stadion Prajd park i sada je na pragu promocije u Čempionšip

Bude se nekadašnji premijerligaši. Na pragu promocije u Čempionšip nalazi se Portsmut, dok na vrata najjače druge lige na svetu kuca i Derbi Kaunti. Sedam kola pre kraja trećeligaškog karavana u Engleskoj, Ovnovi imaju četiri boda više od Boltona, u seriji su od četiri pobede i blizu su ulaska u viši rang posle bolnih godina, finansijskih problema.

Pre nekloliko godina trenersku karijeru u Derbiju je počeo engleski superstar Vejn Runi, ali se nije proslavila legenda Mančester Junajteda. Posle ispadanja iz Čempionšipa, usledilo je tavorenje u Ligi 1, a ove sezone novi vetrovi na Prajd parku.

Izabrane vesti

Derbi je jedan od najvoljenih klubova u Engleskioj (glumac Džordž Kluni je jedan od najpoznatijih navijača). Ovnova i u trećoj ligi redovno pune Prajd park koji ima u proseku 30.000 gledalaca.

16.00: (6,50) Nortempton (3,70) Derbi (1,52)

Pre manje od dve godine Derbi je bio pred gašenjem, pretio je bankrot i brisanje sa lica zemlje, ali je spas stigao sa biznismenom i kraljem nekretnina u Derbiširu Dejvidu Klouzu koji je prvo kupio stadion Prajd park, a leta 2022. godine je uložio u Kaunti oko 40.000.000 evra. Sanirani su dugovi, stegnut je kaiš, domaćinski se troši i krenulo se napred.

Klouz je direktor u čak 45 kompanija, a vrednost njegovog bogatstva se procenjuje na oko 400.000.000 evra. Stigao je u poslednji čas kao spasilac, sedam dana pre najavljene likvidacije kluba. Ovog meseca, BBC je pisao da je Klouz uložio oko 64.000.000 evra od leta 2002. godine i spreman je da vrati Derbi na staze stare slave.

Verujem da bi klub nestao za pet dana da nismo sklopili dogovor 1. jula 2022. godine. Nije bilo novca za isplatu plata. Bio je to kraj puta, nije bilo tako jednostavno”, prisetio se biznismen koji je pre ulaska u posao sa nekretninina bio pilot.

Klouz je lokalni heroj u gradu koji ima oko 275.000 stanovnika. Na ulici mu se navijači zahvaljuju, žele da se slikaju s čovekom koji je spasio njihov voljeni klub.

Klub je bio na aparatima za održavanja života. Kada sam stigao, neke stvari su me zaprepastile. Nisam razumeo zašto su moji prethodnici krenuli određenim pravcem. Potrošeno je pet od šest miliona evra na igrače za koje nije uzet ni jedan peni za obeštećenje. Kada sam pogledao papire, danima nisam spavao”, istakao je engleski biznismen.

Dejvid KlouzDejvid Klouz

Klouz sanja Derbi opet u Premijer ligi.

Derbi Kaunti je veliki klub i ako ga shvatimo kao treba, nema razloga da se ne vratimo u Premijer ligu u godinama koje slede. Kratkoročni cilj je promocija u Čempionšip. Zaista sam uzbuđen što rastemo”, reko je Klouz u prvom intervjuu kao čelni čovek Derbija koji je dao za britanski Telegraf.

On se prisetio svog prvog meča na tribinama Prajd parku 14. januara 1978. godine, kada je sa ocem gledao duel sa mrskim neprijateljem, Notingem Forestom. Meč je tada završen bez golova. Prva misija Klouza po dolasku u klub je bila sanacija dugova, postavljanje kluba na zdrave temelje, ali se radilo i na jačanju igračkog i trenerskog kadra.

U septembru je na kormilu Derbija stigao Pol Vorn, koji je pre toga uspešno vodio Roteram. Dobio je četvorogodišnji mandat, a prve sezone je za “dlaku” pobegao plej-of u Ligi 1. Završili su Ovnovi na sedmom mestu, prvo ispod timova koji su obezbedili borbu za ulazak u najjaču drugu ligu na svetu. Klouz trenera Borna naziva “Kraljem Lige 1" i veruje da će harizmatični 50-godišnji stručnjak da bude vesnik renesanse na Prajd parku.

Igrački kadar je skroman shodno rangu u kome se nalazi klub slave prošlosti. Procenjen je na 16.150.000 evra, što je treći po vrednosti u Ligi 1, iza Piterboroa i Boltona. Najbolji strelac tima je iskusni napadač Džejms Kolins koji je dao 13 golova u ovom prvenstvu. On je van stroja zbog povrede već mesec i po, ali i bez 33-godišnjeg napadača Derbi dobro gura i nalazi se u odličnoj formi.

On je igrao za Kardif i Luton u Čempionšipu. Prva zvezda tima je Natanjel Mendez Lajing sa osam pogodaka i čak 16 asistencija. Ovo krilo rođeno je je Birmingemu, ali brani boje reprezentacije Gvatemale.

Trener Vorn u finišu šampionata ne može da računa na veliki broj povređenih igrača. Van stroja su, osim najboljeg strelca Kolinsa, i Tajris Džon Džuls, Dvajt Gejl, Maks Bird i Rajan Enjambe.

16.00: (2,30) Barton (3,20) Port Vejl (3,00)

Ovnovi posle serije od četiri trijumfa gostuje Nortemptonu danas (16.00), timu koji nema veliki motiv. U sredini je tabele u trećem rangu u Engleskoj, ne može da ispadne, ali ni da se bori za plej-of. U prvom delu šampionata, Derbi je slavio na Prajd parku protiv današnjeg rivala sa 4:0, a dva gola delo je Maksa Birda koga nema već tri utakmice u timu.

Ovnovi na gostovanjima imaju čak 12 pobeda na 19 utakmica, a samo su Portsmut i Barnli bolji na strani. Navijači Derbija žive za utakmice sa mrskim rivalima Notingemom, Lesterom i Lidsom, a možda bi neke od ovih klubova mogli da gledamo naredne sezone u Čempionšipu. Derbi je dva puta bio šampion Engleske, a najbolje dani bili su sedamdsetih godina prošlog veka, kada je 1972. i 1975. osvojena titula. Derbi ima i trofej u FA kupu 1946.

Vraćaju se dani pobede na Prajd parku.

ENGLESKA 3 – 40. KOLO

Subota

16.00: (2,30) Barton (3,20) Port Vejl (3,00)

16.00: (4,60) Karlajl (3,40) Stivenidž (1,75)

16.00: (6,50) Nortempton (3,70) Derbi (1,52)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EngleskaDerbi kauntiEngleska 3

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara