Fudbaleri Borca sa pobedničkim peharom (©fkborac.net)
Fudbaleri Borca sa pobedničkim peharom (©fkborac.net)

Vrteška trenera u BiH: Borac i Zrinjski najjači, sarajevski klubovi žele na staze stare slave

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.08.24. | 10:37

Mečom GOŠK-a i Radnika iz Bijeljine danas (18.45) počinje novi šampionat naših komšija. Banjalučani brane tron s novim trenerom, Mladenom Žižovićem

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Nešto više od dva meseca proteklo je od poslednje utakmice u elitnoj ligi BiH, a od danas će se lopta opet kotrljati terenima Premijer lige. Titulu prvaka braniće Borac koji i ove sezone ima velike ambicije. Banjalučani su napravili pomak u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa će imati još veće samopouzdanje pred obavezama u domaćem prvenstvu.

Izabrane vesti

Zrinjski želi da vrati primat u BiH, a jedino što opet može da ih koči jeste Evropa, koja je realno bila najveći razlog prošlosezonskog ispuštanja titule. Spoj iskustva i mladosti koja je gladna titule, dobitna su kombinacija za uspeh, pa će Plemići opet biti u najužem krugu favorita za osvajanje titule.

18.45: (2,30) GOŠK (3,30) Radnik Bijeljina (2,90)

Sarajevo je gladno trofeja, jer posle one 'korona' titule, ostavili su slab utisak i navijači sa nestrpljenjem očekuju jedan trofej. Bitnu ulogu u borbi za vrh tabele i Evropu trebalo bi da igra Velež koji je razočarao u kvalifikacijama za Ligu konferencije i mora naći način da se opravda navijačima.

Isto se očekuje od Širokog Brijega koji je posle tri razočaravajuće sezone konačno konsolidovao ekipu, koju će predvoditi iskusni stručnjak Toni Karačić. Čovek koji definitivno zna kako se pravi rezultat, pa bi tim iz Hercegovine lako mogao da se umeša u borbi za vrh.

Mnogo bolju sezonu od prethodne očekuju i na Grbavici. U vidu spasioca stigao je Denis Ćorić, zvanično najbolji trener u BiH za prošlu sezonu. Skrojena je ekipa koja je naizgled bolja od prošlosezonske, ali je pod znakom pitanja koliko je sve posloženo. Zasitili su se na Grbavici ispodprosečnih igara, pa će cilj biti da se konačno Željo vrati u sam vrh, gde objektivno i pripada.

PROMENE TRENERA

Ono što karakteriše fudbal u Bosni i Hercegovini jesu česte promene trenera, a tako je bilo i ovoga leta. Nisu „preživeli“ ni oni koji su naizgled bili sigurni, pa je Vinko Marinović posle osvojene titule sa Borcem prepustio kormilu Mladenu Žižoviću. Zrinjski je takođe menjao, pa je Željko Petrović odstupio taman kada je sklopio kockice, a zamena je stigla iz sopstvenih redova u vidu Marija Ivankovića. Posle izborene Evrope slična sudbina je zadesila Velež i Sarajevo. Dean Klafurić je iznenađujuće otišao sa klupe Rođenih, a umesto njega kormilo je preuzeo Damir Čanadi.

Ono što se moglo očekivati bila je zamena na kormilu Sarajeva, pa je umesto Simona Rožmana stigao Zoran Zekić koji je već u evropskim kvalifikacijama pokazao da ekipa polako prihvata njegove zamisli. Do kada, videćemo...Menjali su i ostali, a jedini koji su preživeli su Admir Adžem u Gošku i Vlado Jagodić u dobojkskoj Slogi. U Široki je stigao Toni Karačić, u Igman Husref Musemić, u Posušje Duško Vranešević, u Želji Denis Ćorić...

Dakle, trenerska vrteška je radila i ovog leta, a sudeći po tome kako su klubovi navikli, ne bi bilo iznenađenje da se nastavi u istom ritmu menjanja trenera.

SKRAĆENJE LIGE

U odnosu na prošlu sezonu, borba za opstanak biće znatno zanimljivija, jer ispada čak četiri ekipe. Razlog je taj što će od naredne sezone liga brojati 10 umesto 12 klubova, pa će se voditi mrtva trka za premijerligaški status.

U prvi plan se tu ubrajaju novajlije Radnik iz Bijeljine i tuzlanska Sloboda, a očekuje se da borbu za opstanak vode Gošk, Posušje, Igman i Sloga. Sezonu će otvoriti duel u Gabeli, gde će Gošk ugostiti povratnika u društvo najboljih, ekipi Radnika iz Bijeljine (18.45), dok će jedan od zanimljivih duela biti odigran sa početkom u 21 sat na Grbavici, između Željezničara i Širokog Brijega.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 1. KOLO

Subota

18.45: (2,30) GOŠK (3,30) Radnik Bijeljina (2,90)

21.00: Železničar – Široki Brijeg

Nedelja

17.30: Posušje – Igmna Konjic

21.00: Sarajevo – Sloboda TuzlaŽ

Ponedeljak

21.00: Zrinjski Sloga Doboj

***kvote su podložne promenama

Odloženo

Borac Banjaluka – Velež


tagovi

Borac BanjalukaPremijer liga BiHBiH 1BiHZrinjskiFK SarajevoSarajevoŽeljezničarVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara