Foto: FK Crvena zvezda
Foto: FK Crvena zvezda

Vreme radi protiv Zvezde

Vreme čitanja: 5min | ned. 11.08.24. | 08:44

Crveno-beli moraju što pre da smanje prazan hod i približe se željenom kvalitetu igre, a ritam utakmica već postaje prilično zahtevan. Sledi derbi sa Čukaričkim, pa plej-of Lige šampiona

Napadači su raspucani, energetski momenat na zadovoljavajućem nivou, ali Crvena zvezda nema igru. Na poslednje tri utakmice u Mozzart Bet Superligi ekipa Vladana Milojevića je imala isti problem koji se tiče organizacije i praznih hodova u igri. To su segmenti koje nije lako rešiti, a moraju da se reše u ekspresnom vremenskom roku, jer su oni najvažniji mečevi ovog leta na vratima. Vreme radi protiv sprskog šampiona i njenog stručnog štaba.

Prvo poluvreme protiv Novog Pazara igračima Crvene zvezde bi moglo da posluži kao primer – kako ne bi smeli da izgledaju na terenu. Izabranici Nikole Trajkovića su visokim pritiskom na prvu loptu izdejstvovali nekoliko pogrešnih dodavanja Zvezdine odbrane, pa je lopta završavala u nogama gostujućih igrača u opasnoj zoni, nedaleko od gola Marka Ilića. Takve situacije se na evropskom nivou skupo plaćaju i surovo kažnjavaju.

Izabrane vesti

Vladanu Milojeviću u ovim trenucima najveći problem predstavlja činjenica da mora da uigrava praktično potpuno drugi tim u odnosu na letnje pripreme, pa su mnogi igrači daleko od usvajanja željenih autimatizama u igri, na kojima insistira šef stuke.

„Izašli su nam visoko, sa pet igrača pozadi, probali su da vrše pritisak na našu poslednju liniju. Nismo se baš tu baš najbolje snašli, ima stvari koje treba dobro izanalizirati, zašto je to tako. U svakom slučaju, mučili smo se, opet traljavo prvo poluvreme. Promenom mehanizma igre i igračima na poluvremenu, mislim da smo uhvatili svoj ritam i odigrali dosta dobro drugo poluvreme. Pobeda je zaslužena, imali smo dva lica, ali generalno to negde u ovoj fazi i očekujemo, moramo da se dobro upoznamo. Ono što zavređuje moju veliku pažnju jeste činjenica da mnogo bolje izgledamo na treningu, nego na utakmicama. Da li je malo u pitanju pritisak, da li igrači još treba da se integrišu u sistem, sve u svemu, odigrali smo dobro drugo poluvreme i to je model kojem treba da težimo“, rekao je Milojević posle Novog Pazara.

Do prvog meča plej-ofa Lige šampiona (20. ili 21. avgust) ostala je još samo utakmica sa Čukaričkim na Banovom brdu (četvrtak, 15. avgust). Brđani su uvek neugodan rival, imaju gotovo perfektan start sezone, ali crveno-belima su preko potrebni takmičarski mečevi, a dobro izdanje na Banovom brdu bi mogo značajno da im pomogne po pitanju samopouzdanja.

„Danas je novi dan, na nama je da radimo i ćutimo, bez puno reči. Videćemo, imamo vremena, a i nemamo ga, da se spremimo za tu utakmicu. Gledali smo malo utakmicu Jagjelonija – Bode, tu su ljudi iz stručnog štaba koji vode računa o tome. Nemamo baš mnogo vremena za Čukarički, još četiri dana do te utakmice. Svi znaju da Crvena zvezda poslednjih godina ima ozbiljan problem na Banovom brdu, tako da je fokus na toj utakmici, da se fizički i psihički spremimo“.

Zvezdin kvalitet u odnosu na timove u Mozzart Bet Superligi je to što sa ogromnim fondom igrača može da napravi nadmoć protiv gotovo svakog rivala i stigne do bodova, ali je za ono što očekuje u evropi neophodno da napravi ozbiljan iskorak i po kvalitetu same igre. Vladana Milojevića je u utakmici sa Novim Pazarom posebno obradovao povratak Pitera Olajinke, kojeg je još pre sezone projektovao kao primarno rešenje na poziciji levog krila. Nigerijac je sinoć upisao prve minute u ovoj sezoni i zabeležio asistenciju kod gola Pume Rodrigeza u završnici meča.

„Utisak ove utakmice, pored same pobede, sigurno je i igra Pitera Olajinke. Igrač koji nam puno nedostajao, ključni igrač u ovom timu. Takođe i kljčni momak za svlačionicu. Drago mi je da je prevazišao sve svoje probleme koje je imao. Moram da napomenem da je fantastično radio i trenirao i individualno. I njemu trebaju minuti. Mislim da će njegovim povratkom ova ekipa dosta dobiti“.

Takođe, šef stručnog štaba na raspolaganju ima dvojicu kvalitetnih napadača, koji su ozbiljno raspucani na početku sezone i dele vodeće mesto liste strelaca sa po četiri postignuta gola. Šerif Endijaje je protiv Novog Pazara bio na poštedi zbog blaže povrede, ali ga je odmenio Bruno Duarte, dok se na Marakani s nestrpljenjem iščekuje povratak startnog čuvara mreže Omrija Glazera.

„Šerif je imao neki mali problem, probali smo da ga sačuvamo za ovu utakmicu. Mislim da će on već od narednog treninga biti u trenažnom procesu. Videćemo sa Glazerom, on je dosta odsustvovao, naš medicinski tim i fitnes treneri rade svaki dan sa njim, pa ćemo videti kakva će biti situacija“.

Timi Maks Elšnik je ekspresno pokazao da je najbolje rešenje za vezni red, uz Mirka Ivanića i In Bom Hvana, pa Milojevićev stručni štab u narednom periodu mora da insistira na njihovom uigravanju. Slovenac je pogodio na debiju u Bačkoj Palanki, a uspeo je da izazove aplauze i oduševljenje na stadionu Rajko Mitić projektilom u 80. minutu utakmice sa Novim Pazarom. Ipak, i u njegovoj igri ima još dosta prostora za nadogradnju.

„To je superkvalitet, visoka klasa, mislim da će nam dosta pomoći. Prošlu utakmicu je ušao, sinoć je odigrao svih 90 minuta. Dolazi iz jedne ozbiljne pauze ne treniranja. Imamo dosta igrača koji su napravili pauzu, jako je teško ući u neki takmičarski ritam, da sve to funkcioniše. Zbog toga igramo na mahove, što naravno ne želimo, već želimo kontinuitet. Ali je za očekivati. Baš komentarišemo u stručnom štabu, nalazimo se u četvrtom-petom kolu prvenstva, a kao da igramo utakmice u pripremnom periodu. Još dajemo igračima prostora da ih vidimo na pojedinim pozicijama, kako se snalaze“.

Možda će crveno-belima i prijati kada se u evropi suprotstave ekipama drugačijeg profila i filozofije igre.

„Mislim da fizički dosta dobro izgledamo, imamo tu motoriku i fizčku moć. Ali opet, neki generalan je utisak da je Novi Pazar mnogo bolji tim nego što je bio, isto tako i Mladost iz Lučana, pojavilo se Jedinstvo iz Uba, mlada i poletna ekipa. Mislim da su sve ekipe u prvenstvu mnogo bolje nego što su bile prošle godine. Ekipe na Marakanu dolaze da igraju fudbal, što se možda u prošlosti nije dešavalo. To je nešto dobro i ohrabrujuće za srpski fudbal“, poručio je Milojević.



tagovi

Vladan MilojevićTimi Maks ElšnikFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara