Vreme eksperimenata je prošlo, za Srbiju danas počinje Evropsko prvenstvo

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.06.24. | 11:16

Orlovi iz Švedske hvataju zalet za Nemačku

Šest dana pre svečanog otvaranja Evropskog prvenstva, a osam uoči premijere na kontinentalnoj smotri protiv Engleske, Srbija će odigrati poslednju kontrolnu utakmicu i kroz sparing sa Švedskom se zagrejati za takmičenje koje smo čekali 24 godine.

Susret u Solni, zakazan za danas od 18 časova, prilika je da selektor Dragan Stojković uklopi poslednje delove slagalice, kao i da definiše koncept i filozofiju kojima će se Orlovi voditi u Nemačkoj. Iz te perspektive, dragocenu lekciju selektoru Srbije mogla bi da predstavlja utakmica odigrana pre četiri dana u Beču.

Izabrane vesti

Poraz od Austrije (1:2) rezultatski nije nosio sa sobom posledice, međutim predstavljao je propuštenu šansu da Srbija podigne samopouzdanje i zategne redove. Umesto da sparing 12 dana pred povratak na scenu na kojoj nismo bili tokom prethodnih pet ciklusa, iskoristi da pobedom rasplamsa euforiju i otkloni eventuelne poslednje nedoumice, selektor Stojković je bečki poligon upotrebio da testira segmente koji su morali da budu jasno definisani značajno pre poslednjih provera.

(2,50) Švedska (3,45) Srbija (3,00)

Dva neuspela pokušaja bila su nedovoljna da strateg Orlova odustane od formacije sa četiri igrača u poslednjoj liniji, te je Srbija i na megdan Austriji izašla u postavci koje je morala da se odrekne i pre nego što su akteri susreta stigli da se oznoje.

Ne samo da je naša reprezentacija još jednom izašla na megdan u postavci 4-4-2, već su bočne pozicije u defanzivi pripale Spajiću i Pavloviću koji se u tim ulogama nisu nikada ranije našli, te i ne čudi kazna Austrijanaca u vidu dva brza gola.

Neuspeli eksperiment i iskustvo u Beču bili su dovoljni da Stojković precrta ideju o igri sa četvoricom fudbalera u poslednjoj liniji (mada je formacija morala da bude znatno ranije definisana), pa će Srbija danas na megdan Švedskoj izaći u sistemu koji je jedini davao rezultate.

Istraživanja i isprobavanja u pretposlednjoj nedelji pred veliko takmičenje ne bi trebala da budu isključena samo kada je u pitanju raspored igrača na terenu, već i za sve druge veće promene. Logika nalaže da bi jasan koncept morao da postoji znetno pre generalnih provera, kojima bi svrha trebala da bude podizanje samopouzdanja i otklanjanje poslednjih, najsitnijih dilema.

Iz te perspektive, današnja utakmica protiv reprezentacije koja nije izborila plasman u Nemačku, morala bi da bude lišena eksperimanata i da fudbalskoj javnosti donese demonstraciju najboljeg što fudbalska Srbija ima.

Pobeda nad Švedskom ne nosi bodove, ali bi mogla da ima dragocen efekat na polju samopouzdanja igrača i optimizma fudbalske javnosti, te se može reći da sa Orlove Evropsko prvenstvo počinje danas.

Protiv Šveđana, koji utakmicu dočekuju uz fokus usmeren ka oproštaju Zlatana Ibrahimovića (koji će imati svojih pet minuta u vidu ceremonije nakon poslednjeg sudijskog zvižduka), praktično se nameće imperativ ubedljivijeg izdanja nego pre četiri dana u Beču i eventualne pobede koja bi predstavljala zamajac pred izlazak na megdan Englezima.

Gledajuči kroz tu prizmu, za očekivati je da se u tim vrati Nikola Milenković, kao i da Saša Lukić doboije minute, dok postoje nagoveštaji da bi uloga najisturenijeg igrača mogla umesto Dušanu Vlahoviću da pripadne Aleksandru Mitroviću.

Izbor napadača, deo je slatkih muka i odluka koja će zavisiti od različitih faktora, od utakmice do utakmice, ali među aksiomima koji ne smeju da se dovode u pitanje, osim formacije je i uloga Dušana Tadića. Orlovi su u Beču pokazali limite u ofanzivi bez kapitena, te je izvesno da će se iskusni fudbalski arhitetkta naći u startnoj postavi.

Konačno, vreme za isprobavanja odavno je prošlo, fudbalska javnost zasslužuje da posle 24 godine gleda Srbiju u najjačem izdanju, bez eksperimenata i uz euforiju, jer šta je fudbal bez euforije i nadanja.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

PRIJATELJSKE UTAKMICE

Subota

15.00: (1,63) Slovenija (3,70) Bugarska (5,90)

18.00: (1,55) Mađarska (4,10) Izrael (6,25)

18.00: (2,10) Moldavija (3,30) Kipar (3,70)

18.00: (2,50) Švedska (3,45) Srbija (2,95)

18.00: (2,30) Švajcarska (3,35) Austrija (3,15)

18.45: (1,70) Portugalija (3,60) Hrvatska (5,30)

19.30: (2,30) Danska (3,40) Norveška (3,10)

20.00: (1,07) Belgija (13,0) Luksemburg (25,0)

21.30: (1,12) Španija (10,0) Severna Irska (16,0)

23.30: (2,85) SAD (3,10) Kolumbija (2,65)

Nedelja

02.30: (6,25) Meksiko (4,10) Brazil (1,55)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

EURO 2024Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbijefudbalska reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara