Dragan Stojković Piksi (foto: FSS)
Dragan Stojković Piksi (foto: FSS)

Piksi pred generalnu probu: Da se ne ponovi Austrija, imali smo rupu od 10. do 15. minuta

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.06.24. | 20:01

Duel sa Švedskom biće poslednja kontrola Srbije za Evropsko prvensto i oproštaj Zlatana Ibrahimovića od reprezentacije

To je to. Srbija je ušla u ciljnu ravninu uoči početka Evropskog prvenstva i duel sa Švedskom u Solni će u velikoj meri odrediti u kakvom će raspoloženju Orlovi doputovati u Nemačku. Generalna proba iz vizure čete koju predvodi selektor Dragan Stojković, a sa tačke gledišta Šveđana, prilika za oproštaj od Zlatana Ibrahimovića, najvećeg fudbalera u istoriji reprezentacije.

Neće 42-godišnjeg Ibre koji je poslednji meč prebogate karijere odigrao marta 2023. godine u dresu Milana, biti na terenu, ali će njegovo prisustvo na stadionu svakako dati poseban šmek duelu na severu Evrope.

Izabrane vesti

"Zlatan je jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala, drago nam je da će da se oprosti u meču sa Srbijom. Očekujem zbog svega lepu atmosferu. Ponavljam, Zlatan je važna figura u svetskom fudbalu, ostavio je veliki trag", istakao je selektor Srbije.

Pre samo tri dana, Orlovi su u Beču igrali sa Austrijom. Vrlo loše su otvorili utakmicu, primili dva brza gola, u nastavku sanirali štetu, ali nisu pokazali ništa što bi eventualno malo rasplamsalo euforiju nacije pred veliko takmičenje. Pritom je Stojković nakon novog, neuspešnog eksperimenta i formacijom sa četvoricom igrača u zadnjoj liniji, rekao da je je gotovo sa sistemom 4-4-2, da neće biti korišćen. U Švedskoj, dan pred utakmicu osvrnuo se na poraz od Austrije.

"Radili smo analizu, gledajući brojeve, statistiku koja daje važne parametre, videli smo da smo imali tu rupu između 10 i 15 minuta. Na fizičkom planu smo bili u egalu, u nastavku dominantniji, kontrolisali smo igru. Izgubili smo, što ne volimo, ali kao tim smo reagovali, i posle izmena. Igrači su pokazali karakter, minus od dva gola nije mnogo uticao na njih. Iz svake utakmice izvlačimo pouke, svaki meč je dobra platforma za analizu. Dešavalo se da na početku meča sami sebe guramo u probleme koje kasnije moramo da rešavamo. Dešavaju se stvari koje ne očekujemo, a onda biramo teži put da se vratimo u igru. Trudićemo se da u narednim utakmicama budemo koncentrisaniji na početku meča i kako počnemo i tako završimo utakmicu."

Švedska koja je pre dva dana izgubila na Parkenu od Danske, za nijansu je slabiji rival od Austrije. Poslednji put kada su se Srbija i Švedska sastale, beše to u Beogradu 24. septembra u B divizije Lige nacija. Orlovi su tada odirali jedan od boljih mečeva u prethodne dve godine i uz het-trik Aleksandra Mitrovića trijumfovali sa 4:1.

"Nama je je ova utakmica pripremna za Evropsko prvenstvo. Švedska je odlična ekipa bez obzira na negativne epiloge u kvalifikacijama ili Ligi nacija. U procesu su stvaranja ekipe, oni imaju sedam igrača u Premijer ligi, trojicu u Seriji A…sve to govori o njihovom kvalitetu. Imaju igrače svetske klase. Očekuje nas definitivno teška utakmica. Za nas je to poslednji test, trudićemo se da odigramo na maksimalnom nivou i sprovedemo neke ideje koje spremamo za Evropsko prvenstvo. Da se ne ponove neke stvari iz meča sa Austrijom. Primera radi tada je domaćin mnogo više pretrčao u tih pet minuta kada su napravili razliku od dva gola."

Na kraju, Piksi je objasnio zašto Srbija pred EURO igra dve utakmice u gostima.

"Stadioni su odlični, atmosfera sjajna, igramo pred punim tribinama, naša dijaspora je velika, a želja nam je bila da odigramo dva meča protiv jakih rivala. Sve to ne treba da menja ništa pred naša očekivanja na Evropskom prvenstvu. To su odlične provere za nas. Biće par izmena u odnosu na Beč, verujem da će i Švedska i Srbija odigrati jednu kvalitetnu utakmicu. Gledali smo ih protiv Danske, izgubili su, ali su odigrali dobru utakmicu", zaključio je Stojković.

Uz selektora Stojkovića pred novinarima je bio i vezista Saša Lukić.

"Veoma poštujemo selekciju Švedske, imaju vrlo dobar tim, igrali smo već dva meča protiv njih, ostvarili smo pobede, nadam se da će tako biti i sada", rekao je Saša Lukić i nastavio o ispraćaju Zlatana Ibrahimovića: "Drago nam, veliko ime, velika karijera, ostavio je veliki trag u fudbalu. Za nas je ovo generalna proba pred Prvenstvo Evrope. Bilo je grešaka protiv Austrije, želimo da ih ispravimo, igrači su svesni svega, očekujem dobru Srbiju protiv Švedske. Težimo da igramo napadački fudbal od dana kada je Mister došao za selektora, slušamo njegovo opredeljenje i verujemo da će sve biti kako treba. Da li ćemo igrati napadački stalno? Težimo tome, ali sve zavisi i od rivala. Na startu igramo protiv Engleske, veoma dobre, ofanzivne selekcije. Treba dakle da miksujemo, da budemo pametni u svojim odlukama na terenu. Svako prvenstvo, da li svetsko ili evropsko, za nas je važno. Uvek će da postoji pritisak, svesni smo, moramo da budemo spremni u glavama i idemo od utakmice do utakmice."


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiZlatan Ibrahimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara