Verovatno najskuplji fudbaler u istoriji Premijer lige ipak nije prevara

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.09.24. | 13:38

Vredi li baš tolike pare ostaje otvoreno pitanje

Beše leto 2023, a u Brajtonu verovatno ni sami nisu mogli da veruju šta im se dešava. Prvo je stigla Čelsijeva ponuda od 65.000.000 evra, pa Arsenalova od neverovatnih 127.000.000, da bi se na kraju opet javili Plavci i odneli potpis Mojzesa Kaiseda u transferu koji bi mogao da ostane upisan kao najskuplji u istoriji Premijer lige.

Ta čast i odgovornost trenutno je na leđima Enca Fernandeza, koga je Čelsi platio 121.000.000 evra, za Džek Griliša je Mančester Siti izdvojio 117.500.000 i sve je to moglo donekle i da se očekuje. Ali odluka Čelsija da za Kaiseda istrese fiksnih 116.000.000 evra u poslu koji bi sa bonusima mogao da naraste na 133.500.000 (a sigurno će da preskoči Encovu vrednost) šokirala je fudbalski svet.

Izabrane vesti

I Kaisedu na vrat nakačila ogroman teret zbog kojeg mu se svaki potez posmatrao pod lupom. Jesu mu navijači kao ogroman plus uzeli to što je odjavio Liverpul nakon što je Jirgen Klop potvrdio da je dolazak Ekvadorsa na Enfild završen posao, ali opet – za te pare očekivali su na Stamfordu igrača koji “pušta kišu” po terenu.

Međutim, s tom cenom nije se lako nositi, posebno ne kada je ceo tim u kanalu, a znamo svi da je Čelsi proteklu sezonu završio na tek šestom mestu na tabeli Premijer lige sa čak 28 bodova zaostatka za šampionskim timom Sitija.

Mnogo je grešio i svi su se pitali: Zašto smo dali toliko para za ovog dečka?”, priseća se Džon Obi Mikel, proslavljeni vezista Plavaca, dok je trener Maurisio Poketino morao je da ga brani poređenjima sa Zinedinom Zidanom, iako je sasvim jasno da oni nisu ni nalik jedan drugome.

Ali, kako je Poketino primetio, ni Zidanu nije bilo lako dok se nosio sa etiketom najskupljeg svih vremena.

Zidan je imao 26 ili 27 kada je stigao u Real Madrid i mislim da mu je trebalo seddam ili osam meseci da zaigra kako ume, jer su očekivanja bila ogromna, a adaptacija teška. Pritisak je nenormalan”.

Kaisedo je patio. Ali je polako hvatao ritam. Iako je sporo ušao u sezonu završio ju je kao sedmi u Premijer ligi po broju blokiranih udaraca i osmi po broju oduzetih lopti. Gol je postigao tek u poslednjem kolu, mada to i nije njegova glavna karakteristika, a upisao je i četiri asistencije.

Počeo sam da se popravljam u februaru. Moj agent, Španac Manuel Sijera, zaposlio je analitičara koji mi je pomogao da se bolje pozicioniram. Posle svake utakmice bismo seli, on bi mi govorio šta moram da popravim. A pomogao mi je i psihički. Osećao sam da moram da isporučim jer su platili mnogo novca za mene, a to mi razmišljanje nije dozvolilo da se pokažem u pravom svetlu. Malo po malo sam sticao sampouzdanje i igrao smelije”, svedoči Kaisedo.

U novu sezonu ušao je pod komandom Enca Mareske i Kaisedo je nastavio da raste. Trenutno je igrač sa najviše oduzetih lopti u Premijer ligi, a sedmi po broju stvorenih šansi što je opet segment igre koji njemu nije primaran. U subotnjoj pobedi nad Vest Hemom (3:1) upisao je prvu asistenciju kada je proigrao Nikolasa Džeksona za vođstvo od 2:0.

Opet gledamo onog igrača iz Brajtona. Bila je ovo ‘kanteovska’ izvedba. Svuda ga je bilo. Apsolutno je fantastičan igrač, ne samo kada treba da uništava protivničku igru, već kako povezuje linije. Mislim da će na jednog dana postati Čelsijev kapiten”, primećuje veliku promenu Džon Obi Mikel.

I Mareska je zadovoljan.

Vrhunski igrač. Bio je veoma dobar protiv Vest Hema, ali je fantastičan od prvog dana kada sam stigao”.

Sad se više o Kaisedovom kvalitetu ne priča. Druga je tema vredi li baš tolike pare, ali teško je nekad u modernom fudbalu pronaći logiku.

Sigurno je samo da tek počinjemo da shvatamo zašto smo dali toliki novac. Te pare nije lako opravdati”, zaključuje još jedan bivši igrač Čelsija Džejson Kandi.


tagovi

ČelsiMojzes Kaisedo

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara