Veliko finale kolumbijskog fudbala: Santa Fe bez trojice, Amerika Kali kompletna

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.12.20. | 22:00

Mozzartov dopisnik iz Bogote Lukas Eskobar donosi vam sve informacije vezane za prvi meč velikog finala kolumbijske Aperture

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Bogote)

Došlo je vreme da saznamo kome će pripasti novogodišnji poklon za kraj ove 2020, zbog pandemije toliko čunde, kako u svetu, tako i u Kolumbiji. Poklon koji neće pasti sa neba, niti će ga doneti Deda Mraz. Fudbaleri Amerika Kalija i Independijente Santa Fea moraće sami da se izbore za njega u dvomeču finala kolumbijske Aperture i tako na svoj štit pridodaju još jednu zvezdicu (00.00).

Izabrane vesti

Iako zvuči neverovatno, s obzirom na veličinu timova i ukupno 23 titule prvaka zemlje koje imaju između sebe, Santa Fe i Amerika Kali do sada su se samo jednom sastali u finalu nekog takmičenja. Bilo je to u Kopa Merkonorteu koji je na kraju pripao timu iz Kalija posle boljeg izvođenja penala.

Independijente, prvi nacionalni prvak iz 1948. godine, u finale ulazi sa ciljem da povrati titulu šampiona na koju čeka još od 2016. Amerika je s druge strane aktuelni branilac naslova i želi da po drugi uzastopni put, a ukupno 15. u svojoj istoriji zasedne na tron kolumbijskog fudbala, kako bi zaboravila pet sezona sa početka decenije koje je provela u drugom rangu.

Iako ne spadaju u sam krem kolumbijskog fudbala – dele četvrto mesto po broju titula – popularni Kardinali imaju čime da se pohvale, s obzirom da je nekoliko velikih evropskih igrača nosilo crveno-beli dres. Jedan od najomiljenijih je Dragoslav Šekularac, tamošnjem narodu poznat i pod nadimkom Beli Pele. Trener Toza Veselinović, koji je sa velikim očekivanjima stigao 1969. godine zajedno sa Šekularcem, takođe je jedan od onih kojih se stanovnici Bogote rado sećaju. Toza je u svojoj prvoj poseti Bogoti ostao do 1971. godine, kada je stigao njegov sunarodnik Vladimir Popović, koji je uspeo da osvoji lokalno prvenstvo i tako ostane u sećanju navijačima Santa Fea.

Crveni đavoli nisu na najbolji način zatvorili ligaški deo šampionata. Nisu dobili nijednu od poslednje četiri utakmice kod kuće, uključujući tu i mečeve plej-ofa sa Atletiko Nacionalom i remi protiv Žuniora. Santa Fe ima identičan učinak na gostujućim mečevima u završnoj fazi. Poražen je od Deportivo Pasta, a potom je u polufinalu remizirao sa La Ekidadom.

Kako se radi o finalu, moguće je da će obe ekipe ući u meč dosta oprezno i neće želeti previše da rizikuju, te bi prva utakmica finala vrlo lako mogla da se završi nerešenim rezultatom.

Obe ekipe su vrlo efikasne, postižu veliki broj golova, a u polufinalu su i jedni i drugi postigli po pogodak u prvom poluvremenu, pa bi dobra opklada mogla da bude da oba tima zatresu protivničku mrežu makar po jednom u prvih 45 minuta – kvota je 6,00.

Odsustvo Fabijana Sambueze i te kako se osetilo u redovima Santa Fea u revanš meču sa La Ekidadom, ali je Argentinac već odradio suspenziju i sigurno će početi meč protiv Amerike. Ipak, postoji bojazan da bi iskusni, neprikosnoveni čuvar mreže Leandro Kasteljan mogao da propusti meč zbog povrede mišića koju je zadobio nekoliko minuta pre početka meča sa La Ekidadom. Još jedan veliki peh za tim iz Bogote je izostanak defanzivca Dairona Moskere, koji bi čak mogao da propusti oba meča finala, a zabrinutost dodatno taste jer je i vezista Džonatan Erera van stroja, pa će na toj poziciji vrlo verovatno improvizovati Dikson Renterija. U Santa Feu veruju da će se veći deo pomenutih igrača oporaviti makar za revanš u Bogoti.

U Kaliju je pak situacija mirna. Napadač Duvan Vergara, strelac osam pogodaka u sezoni, vraća se u tim posle odrađene suspenzije, što je razlog više za optimizam u ekipi Amerike. U slučaju da ne bude iznenađenja, tim Huana Kruza biće kompletan za večerašnji meč na stadionu Paskval Gerero u Kaliju.

Piše: Lukas Eskobar

KOLUMBIJA, APERTURA - PLEJ-OF, PRVI MEČ

Ponedeljak

00.00: (2,55) Amerika Kali (2,65) Independijente Santa Fe (3,20)


tagovi

Independijente Santa FeKolumbija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara