Fudbaleri kijevskog Dinama (©MN Press)
Fudbaleri kijevskog Dinama (©MN Press)

Ukrajinskom ponosu u mislima 19.000.000 evra i elita posle tri godine

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.08.24. | 10:40

Dinamu iz Kijeva posle Partizana i Glazgov Rendžersa na putu do grupne faze Lige šampiona stoje Bikovi iz Salcburga. Prvi meč protiv austrijskog vicešampiona večeras (21.00) u poljskom Lublinu

Dve godine je rat u Ukajini, ali klubovi iz ove opustošene zemlje uspevaju da se uhvate u koštac sa konkurencijom u evropskim kupovima, da u teškim uslovima prave dobre rezultate. Šahtjor je direktno u Ligi šampiona, godinama je najbolji reprezent države, a ovog leta hit je najveći ukrajinski klub Dinamo iz Kijeva.

Pregažen je Partizan sa ukupnim rezultatom 9:2 u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a Kijevljani su uspeli da eliminišu i škotskog vicešampiona Rendžersa. Pre rata, Dinamo je bio Legija stranaca, imao veliki broj stranih fudbalera. Skromna finansijska situacija sada je velikana još iz iz vremena SSSR-a prinudila da skoro isključivo igra sa domaćim snagama. To se pokazalo kao pun pogodak. Ima Dinamo nekoliko neafirmisanih inostranih fudbalera, ali oni su rezervisti. I protiv Partizana i Rendžersa u početnoj postavi su bili svih 11 Ukrajinaca.

Izabrane vesti

Uspeo je trener Oleksandr Šovkovski da „namesti“ tim ovog leta. Mikola Šaparenko je ozbiljan igrač koji je na meti mnogo bogatijh klubova i mogao bi ovog leta da napusti tim. Galatasaraj je bio najuporniji prethodnih nedelja, ali će vezista igrati plej-of za Ligu šampiona. Uz Vanata, Kabajeva, Popova, Karavajeva, veliko pojačanje je veteran Andrej Jarmoljenko koji se prošle godine vratio u Dinamo posle duge pečalbarske karijere, u Borusiji Dortmund, Vest Hemu i sezone u Al Ainu iz Dubaija gde ga je trenirao zemljak Sergej Rebrov.

21.00: (2,95) Dinamo Kijev (3,45) Salcburg (2,35)

Ukrajinski ponos nije bio u Ligi šampiona već tri godine. Ne samo zbog rezultatskog značaja, veliki posticaj za Kijevljane je i novac. Sam ulazak u Ligu šampiona donosi 19.000.000 evra. U ratom masakriranoj zemlji, finansijski injekcija iz UEFA bi dobro došla klubu koji naravno ne može da igra svoje utakmice u prestonici ove zemlje koji je svakodnevno pod udarima nadmoćne ruske vojske. Snagu Dinama videli smo u dvomeču sa Partiiznom, kada je tim Aleksandra Stanojevića izgledao inferiorno...

Poslednja prepreka Dinamu za mesto među 36 najboljih timova Evrope je austrijski prvak Salcburg. Prvih 90 minuta dvomeča igra se večeras (21.00) u poljskom Lublinu, gde su dočekani i Partizan i Rendžers. Kijevljani su se spremali u Lavovu, gradu na zapadu zemlje, gde je relativno mirno u odnosu na ostatak zemlje.

Za vikend je Dinamo pobedio Karpate sa 3:1 u šampionatu Ukrajine. Na tom meču je Šovkovski krio karte, odmorio neke prvotimce. Van stroja za večeras su povređeni Šepelev, Djačuk i Ponomarenko.

Salcburg je posle 10 godina izgubio primat u Austriji. Bikove je s trona skinuo Šturm iz Graca. Nema više u timu Strahinje Pavlovića koji je otišao u Milan, ali su ostala dvojica Srba, Aleksa Terzić i Petar Ratkov.

Bikovi su dobro počeli novo prvenstvo, imaju sve tri pobede i žele da povrate primat u zemlji podno Alpa. Na klupi tima ovog leta je seo mladi Holanđanin Pepin Lijnders. Gosti imaju problema s povredama. Čak sedmorica rovitih igrača su pod znakom pitanja za ovaj duel, a to su Kameri, Fernando, Gindo, Morgala, Džendri, Takuma i Konate.

Naši igrači su gladni uspeha. Želimo da postanemo tim koji može da pobedi sve najbolje klubove na svetu. Ovaj cilj nismo još ostvarili, ali mi smo ludi momci z Salcburga. Imalo smo sjajnu nedelju i u dobrom raspoloženje idemo na noge Dinamu“, rekao je trener Lijnders.

U startnoj postavi igraju nekadašnji omladinac Crvene zvezde Aleksa Terzić, dok će napadač, reprezentativac Srbije, Petar Ratkov da počne meč s klupe.

Šahtjor i Metalist su izbacivali Salcburg iz evropskih kupova, da li će to uspeti i Dinamu?

PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA (PRVI MEČEVI)

Utorak

Bode Glimt – Crvena zvezda 2:1 (0:0)

/Bjortuft 52, Matata 62 – Mimović 75/

Dinamo Zagreb – Karabag 3:0 (1:0)

/Pjaca 29, Kulenović 75, 80/

Lil – Slavija Prag 2:0 (0:0)

/Dejvid 52, Žegrova 76/

Sreda

21.00: (2,95) Dinamo Kijev (3,45) Salcburg (2,35)

21.00: (2,40) Malme (3,40) Sparta Prag (2,95)

21.00: (1,67) Midtjiland (3,70) Slovan Bratislava (5,50)

21.00: (4,25) Jang Bojs (3,65) Galatasaraj (2,00)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Dinamo KijevSalcburgRed Bul SalcburgLiga šampionaplej-of za Ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara