UEFA koeficijenti: Kreće nova trka - napadamo Ukrajinu, branimo se od Hrvata

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.07.24. | 14:15

U trenutnoj situaciji primarni cilj treba da nam bude da ne padnemo ispod 22. mesta

Srbija još ove sezone uživa u privilegiji da ima pet predstavnika u Evropi, odnosno dva u Ligi šampiona. Usled užasne sezone što je iza nas, vratili smo se, mnogi će reći, u naše 'prirodno stanište' kada je Uefina rang lista nacionalnih šampionata u pitanju.

Samo jedna pobeda, 25 poraza i preko 70 primljenih golova u jesen 2023, učinili su da se naša liga strovali za čak osam pozicija - sa 11. na 19; veći pad u odnosu na prošlu godinu - ne računajući suspendovane Ruse - napravili su samo Belorusi, tako da se sada, prosto rečeno, vraćamo u realnost.

Izabrane vesti

A šta konkretno znači povratak u realnost?

Za početak treba istaći da smo brisanjem bodova iz sezone 2019/20, čime je zapravo 'otvorena' nova trka, pali za još jedno mesto. Preskočili su nas Poljaci i sada smo 20. Nama je obrisano šest bodova (6,000), njima svega 2,125. Uz osvojenih 0,500 na startu ove sezone (dve pobede Visle u kvalifikacijama za Ligu Evrope), Poljska trenutno beži Srbiji 1,975 bodova.

Između nas i Poljaka su Ukrajinci, a ispred Danci i Švajcarci...

E sad, imajući u vidu aktuelnu situaciju, težak žreb za Partizan i Vojvodinu, te činjenicu da i ove godine sve zarađeno delimo sa pet, primarni cilj trebalo bi da nam bude borba za opstanak među 22. Razlog - plasman u 22 znači da će naš šampion i u sezoni 2026/27, baš kao i naredne (2025/26), startovati od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Za zemlje ispod 22. pozicije, postoji opasnost da krenu od prve runde, a to podrazumeva značajno raniji start sezone, samim tim i obavezno formiranje tima već krajem juna meseca, raniji početak priprema.

Kao sekundarni cilj tu je neka vrsta obaveze da se 'muvamo' između 15. i 20. mesta i da ne dozvolimo da nam zemlje iz TOP 15 i dalje odmiču. Grci su već na plus 4,850, Škoti na 5,725 viška, Norvežani na 6,100. Juriti ostale, poput Austrijanaca, Čeha ili Turaka, zaista deluje iluzorno. Makar gledajući i naše sadašnje pozicije.

Ono što može da bude zanimljivo narednih nedelja jeste 'nadmetanje' sa Hrvatima, recimo. Pošto nam dišu za vrat. Sa dve pobede u kvalifikacijama praktično nas stižu, sa trećom i prestižu...

Od Mađara i Slovaka za sada ne preti velika opasnost, mada Slovačka u perspektivi i te kako može da nas ugrozi, pošto joj se iduće godine briše samo jedan i po bod (1,500). Nama celih 5,500.

Manje od Srbije briše se i Mađarima, Azerima, Kipranima, tako da ni u ludilu ne bi smela da nam se ponovi užasna jesen poput prethodne, jer lako bismo mogli da skliznemo u potpunu provaliju.

Ali da ne mračimo toliko. Nego da vidimo ko to prvi ima šansu da zaradi bodove za naš nacionalni koeficijent...

LIGA ŠAMPIONA (drugo kolo kvalifikacija)

Utorak, 23. jul

Dinamo Kijev - Partizan

LIGA EVROPE (drugo kolo kvalifikacija)

Četvrtak, 25. jul

Ajaks - Vojvodina

LIGA KONFERENCIJE (drugo kolo kvalifikacija)

Četvrtak, 25. jul

Radnički 1923 - Mornar

Podsetimo, Crvena zvezda i TSC startuju iz plej-ofa za Ligu šampiona, odnosno za Ligu Evrope, što će reći da i jedni i drugi imaju zagantovanu grupnu fazu. Kada su Hrvati u pitanju, njihov prvak Dinamo takođe kreće iz plej-ofa za LŠ, međutim Rijeka, Hajduk i Osijek moraće već od druge runde u kvalifikacijama za LE i LK.

Rijeku očekuje dvomeč sa rumunskim Korvinulom, Hajduk igra protiv Havnara sa Farskih Ostrva, a dobro je na žrebu prošao i Osijek, izvukavši estonsku Levadiju.

Dakle, deluje prilično očigledno da će se i Hrvati naći ispred nas ukoliko, recimo, Radnički podbaci protiv Mornara... S druge strane, Partizanov okršaj sa Dinamom direktna je bitka za 19. mesto na Uefinoj rang listi, jer Ukrajinci nam trenutno beže svega 0,225 bodova.

I još jedno podsećanje: svaka pobeda u kvalifikacijama donosi jedan bod, a remi pola. Kasnije se ti bodovi dele sa ukupnim brojem učesnika iz određene zemlje i dobija se cifra što se 'kalemi' na nacionalni koeficijent.

Primer: Partizanova pobeda nad Dinamom donela bi 1,000 bod. Kada se taj bod podeli sa pet (s koliko učesnika smo startovali u Evropi), dobijemo 0,200. To je brojka koju dodajemo na sadašnjih 21,775 bodova.


tagovi

Liga šampionaLiga EvropeLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara