U vreme bezobraznog luksuza u fudbalu, jedan svetao primer svima (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.10.24. | 18:32

I još jedan veliki aplauz za upravu Union Berlina

Nigde navijačka kultura nije razvijena kao u Nemačkoj. Nigde navijači nemaju takav uticaj na funkcionisanje klubova kao u Nemačkoj - ne računajući onaj nezdravi, u balkanskom fudbalskom glibu - pa je negde i normalno što Nemci i te kako vode računa o navijačima i njihovim željama. Poslednji primer dolazi nam iz Berlina, gde je Union zvanično predstavio projekat rekonstrukcije čuvenog stadiona "Kuća starog šumara".

I još jednom je taj mali i simpatični klub oduševio sve koji iskonski vole fudbal i poštuju tradiciju.

Izabrane vesti

U vreme kada se maltene svi trude da se dodvore bogatima, da stadione pretvore u luksuzne salone, običnom, radnom narodu apsolutno nedostupnih vila, u Unionu su ostali prizemni, skromni i pošteni prema svojim vernim navijačima.

O čemu se radi...

Prema onome što su predstavili u Kepeniku, novi stadion biće povećan sa sadašnjih 22.000 mesta na nešto preko 40.000, s tim da će se povećanje u najvećem delu odnositi na mesta za stajanje. Tako će Union od 2026, kada bi radovi trebalo da budu završeni, imati tribine sa najviše mesta za stajanje u čitavoj Evropi - čak 32.000!

Sadašnji rekord drži Dortmundov Žuti zid, tribina na kojoj na svakom meču stoji i navija blizu 25.000 ljudi...

Kuća starog šumara nema uslove za Bundesligu; tamo se igra samo zahvaljujući specijalnoj dozvoli nemačkog fudbalskog saveza, a jedan od razloga je i taj što stadion ne ispunjava minimalan broj mesta za sedenje - 8.000. Trenutno na utakmicama berlinskog kluba može da sedi samo 3.617 gledalaca?!

E sad, nakon renoviranja, ta brojka biće uvećana tek za 4.700, što znači da će propisani minimum biti prebačen tek za 317 stolica.

Bez obzira što bi klub mogao značajno bolje da zarađuje od ulaznica za ona mesta gde su postavljene stolice - da ne govorimo o VIP ložama i sličnom luksuzu, kog maltene i nema - u Unionu su rešili da izađu u susret navijačima i da na tri tribine zadrže goli beton za stajanje i bezbedonosne šipke.

Pored toga, čitavo okruženje oko novog stadiona biće uređeno tako da zadrži patinu prošlih vremena i sve ono zbog čega su se mnogi zaljubili u Union. A opet, u sav taj retro stil, biće smešteni novi, moderni tereni za treninge, te prostorije za druženje navijača, pre svega članova kluba.

Skromno, odmereno i u isto vreme s puno ukusa, zar ne?

I da, sve ovo koštaće nešto manje od 100.000.000 evra.


tagovi

Union Berlin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara