(Reuters)
(Reuters)

U susret žrebu za Ligu šampiona: Prvi put kompjuter određuje ko s kim igra

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.08.24. | 12:25

Da se pita samo čovek, trajalo bi četiri sata, bilo bi potrebno 1.000 kuglica i 36 staklenih činija

Još malo i počinje redizajnirana Liga šampiona. Jedva čekamo da vidimo kako će izgledati u praksi, ali deluje na osnovu najava da će biti zanimljivija nego u protekle dve decenije, koliko je dosadašnji format bio na snazi. U narednom se menja (skoro) sve, pa i žreb.

Lokacija je ostala ista, Grimaldi forum u Monte Karlu. U četvrtak od 18 časova na programu će biti ceremonija ni nalik pređašnjim. Razlog: da bi se odredilo ko s kim igra biće uključen kompjuter. Dosad je ljudski faktor bio odlučujući, vrte se kuglice po činijama, ali će sad većina posla biti prebačena tehnologiji.

Izabrane vesti

Prema navodima iz UEFA, čelnici evorpske kuće fudbala su uvereni da je korišćenje računara bezbedeno i da su zaštićeni od mogućnosti sajber napada.

Mnogi se pitaju – zašto? Odgovor jednostavan – ušteda vremena.

Pošto je takmičene prošireno sa 32 na 36 ekipa, bilo bi potebno 1.000 kuglica i tačno 36 staklenih činija da se formira ko, s kim i kad igra. Procene su da bi proces trajao četiri časa! Ovako će upotrebom računara žreb trajati kao dosad, između pola sata i 35 minuta.

Softer koji će biti prvi put korišćen za žreb proizvod je britanske IT komplanije „AE Live“. Podržaće ga dva rezervna softverska sistema, a revizija žreba je poverena računovodstvenoj firmi „Ernst & Ioung“. U žrebanju će se koristiti takozvani „švajcarski model”, upotrebljavan u šahu i u kriketu.

Ljudski faktor i dalje ostaje na snazi, ali samo da bi ruka jednog od domaćina izvukla kuglicu iz ćupa, a onda kontrolu preuzima kompjuter i određuje protivnike izvučenog tima. Svaki će odigrati osam utakmica, sa osam različitih protivnika (četiri na svom terenu, četiri na gostujućem), po dva iz svakog šešira. Važna je napomena da će softver onemogućiti da se sastanu timovi iz iste zemlje (kao što je dosad bilo), ali je novost da jedna ekipa može da igra protiv (najviše) dva predstavnika iste države. Na primer, Real Madrid ne bi mogao protiv Barselone, Atletika ili Đirone, ali bi teoretski mogao i na Mančester Siti i na Liverpul.

Kako ističu iz UEFA, upravo je to jedna od prednosti novog sistema. Veći broj direktnih duela „teškaša“. Osim toga, kao pozitivne promene navode se: više jednakosti i raznolikosti protivnika; dinamičnije takmičenje; raznolikost protivnika; podjednaka šansa svakom klubu da se probije do osmine finala bez obzira u kom se šeširu nalazi nalazi na žrebu; više nepredvidivosti; više utakmica sa sportskim interesom.

(Reuters)(Reuters)

Na kraju krajeva, biće i više mečeva. Umesto 125, odigraće se 189.

Podsetimo, u Ligi šampiona više ne postoje grupe, već – grupa. Svih 36 timova formiraju jedinstvenu tabelu, čijih će se osam prvoplasiranih automatski probiti u nokaut fazu (najpre, osmina finala), a ekipe smeštene od devete do 24. pozicije će razigravati u baražu kako bi se dobilo preostali osam učesnika osmine finala. Ko završi od 25. do 36. biće eliminisan sa međunarodne scene, bez mogućnosti da se preseli u Ligu Evrope, kao što je dosad bio slučaj.

SASTAVI ŠEŠIRA PRED ŽREB LIGE ŠAMPIONA ZA SEZONU 2024/25

Prvi šešir: Mančester Siti, Real Madrid, Bajern Minhen, Pari Sen Žermen, Liverpul, Inter, Borusija Dortmund, Lajpcig, Barselona;

Drugi šešir: Leverkuzen, Atletiko Madrid, Atalanta, Juventus, Benfika, Arsenal, Klub Briž, Šahtjor Donjeck, Milan;

Treći šešir: Fajenord, Sporting Lisabon, PSV Ajndhoven, Seltik i pet pobednika plej-ofa.

Četvrti šešir: Monako, Aston Vila, Bolonja, Đirona, Štutgart, Šturm Grac, Brest i dva pobednika plej-ofa.

Podsetimo, u plej-ofu su:

Jang Bojs (Švajcarska) – Galatasaraj (Turska), prvi meč 3:2

Dinamo Zagreb (Hrvatska) – Karabag (Azerbejdžan), prvi meč 3:0

Midtjiland (Danska) – Slovan (Slovačka), prvi meč 1:1

Bode Glimt (Norveška) – Crvena zvezda (Srbija), prvi meč 2:1

Malme (Švedska) – Sparta Prag (Češka), prvi meč 0:2

Lil (Francuska) – Slavija Prag (Češka), previ meč 2:0

Dinamo Kijev (Ukrajina) – Red Bul Salcburg (Austrija), prvi meč 0:2

Liga Evrope i Liga konferencije će takođe prilikom žreba (na programu u petak) koristiti novi format „švajcarskog modela“. Važna je napomena da će se broj mečeva u Ligi Evrope povećati po ugledu na Ligu šampiona (svako po osam utakmica), dok će u Ligi konferencijske svaki tim odigrati po šest.


tagovi

UEFAžrebžreb Liga šampionaLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara