Navijači Sent Etjena na meču sa Rodezom (©AFP)
Navijači Sent Etjena na meču sa Rodezom (©AFP)

U Sent Etjenu maštaju o povratku Krasoa, ali prvo moraju da pobede Mec

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.05.24. | 12:46

Prvi susret u dvomeču za popunu Lige 1 na programu je ovog četvrtka od 20.30 časova

Skoro godinu dana je prošlo otkad je Žan-Filip Kraso prešao iz Sent Etjena u Crvenu zvezdu kao slobodan igrač, a navijači francuskog velikana i dalje pričaju o fudbaleru iz Obale Slonovače. Zadužio ih je sjajnim igrama, pa francuski mediji već neko vreme spekulišu o mogućnosti da se Kraso vrati u Francusku koliko ovog leta, ako bi mu šampion Srbije to dozvolio. Međutim, osnovni preduslov da bi tako nešto uopšte i bilo u domenu realnosti je da se Sent Etjen vrati u Ligu 1.

Prethodne dve sezone je proveo u drugoligaškom karavanu, što je daleko ispod renomea kluba koji je 10 puta bio šampion Francuske. Propustili su zeleni dobru priliku da se direktno domognu promocije, u finišu ligaškog dela su zabrljali i završili su na kraju treći. Okser i Anže su se plasirali direktno u elitni rang, dok je Sent Etjen osuđen na to da igra baraž za promociju protiv Meca.

Izabrane vesti

Prva utakmica je na programu ovog četvrtka od 20.30 časova, dok je revanš zakazan već za nedelju u Mecu. Zato je zelenima od ogromnog značaja da zabeleže što bolji rezultat pred svojim navijačima.

Podsetimo, Kraso je još 2020. postao član Sent Etjena, kao slobodan igrač je stigao iz nišeligaša Epinala. Posle pozajmica u Le Manu i Ajačiju, te ispadanja Zelenih iz Lige 1, dobio je šansu kao prvi napadač u sezoni 2022/2023 i brzo je postao ljubimac navijača. Završio je sezonu sa 17 golova i 12 asistencija, čime je i privukao pažnju Zvezde. Da nije bilo Krasoa pitanje je da li bi Sent Etjen tako lako uspeo da zaustavi propadanje, pošto je u dobrom delu sezone čak bio i u zoni ispadanja u treći rang.


20.30: (2,20) Sent Etjen (3,30) Mec (3,40)


Letos je Afrikancu istekao ugovor sa Francuzima i bez obeštećenja je stigao u Beograd. Objasnio je tada da nema više ambiciju da igra u Ligi 2 i da mu je želja da se oproba u Ligi šampiona. Doduše, uprkos sjajnom startu sezone (šest golova na prvih sedam mečeva) izgubio je mesto u startnoj postavi, pa je u elitnom takmičenju na terenu proveo svega 108 minuta. Pamtiće se ona njegova asistencija protiv Jang Bojsa (2:2) za gol Osmana Bukarija u 88. minutu.

Nije se Krasou popravila značajnije minutaža ni kod Vladana Milojevića, pa baš u tome francuski mediji vide Sent Etjenovu šansu. Međutim, teško da se momku koji ima ugovor sa crveno-belima do leta 2027. godine promenila percepcija o sopstvenom kvalitetu posle jedne slabije sezone, ne verujemo da bi pristao da igra Ligu 2.

Žan Filip Kraso u dresu Sent Etjena (©AFP)Žan Filip Kraso u dresu Sent Etjena (©AFP)

Ove sezone je Sent Etjenov prvi napadač Ibrahim Sisoko, koji je dve godine stariji od Krasoa. Nije uspeo 28-godišnji centarfor iz Malija baš da ponovi učinak svog prethodnika, na 29 utakmica u ligaškom delu je postigao 13 golova, uz samo jednu asistenciju. I dalje je najbolji strelac ekipe, ali ne učestvuje toliko u kreaciji napada svog tima. Sent Etjen je okončao ligu sa samo 48 pogodaka, dok je prošle godine imao najefikasniji tim u ligi – 63 puta je zatresao protivničke mreže. Jasno je da je to segment u kojem će morati da se traži neko bolje rešenje za sledeću sezonu.


----------------------------

Sve utakmice francuske Lige 1 možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------------


Srećom po Sent Etjen, Mec ove sezone ne može da se pohvali da ima neku vrhunsku odbranu. Primio je 58 golova (treći najgori učinak u Ligi 1), a prvi golman Aleksandre Ukiđa je samo u sedam navrata uspeo da sačuva svoju mrežu netaknutom.

Mogao je Mec da izbegne igranje baraža, ali na kraju mora da bude presrećan što se uopšte i našao u njemu. Vezao je četiri poraza u poslednja četiri kola, ali to Klermon i Lorijan nisu iskoristili da ga prestignu. Lorijan je imao isti broj bodova, ali zbog jednog gola je završio iza Meca i direktno se preselio u drugi rang.

Sent Etjen je u polufinalu baraža savladao Rodez (2:0) i tako prekinuo seriju od tri uzastopne utakmice bez pobede (dva remija i poraz). Ipak, svesni su u 10-strukom šampionu Francuske da moraju da odigraju mnogo bolje ako žele da savladaju prvoligaša.

Moramo da pojačamo intenzitet. Imaćemo pomoć sa tribina. Ponekad nam nedostaje snaga u nogama, a oni su ti koji nam je pružaju“, kazao je vezista Sent Etjena Dilan Šambost.

Njemu i njegovim saigračima najveći problem će da bude kako da zaustave Žorža Mikautadzea, prvu zvezdu Meca. Od januara, otkad se Gruzin vratio u klub na pozajmicu iz Ajaksa, postigao je 13 pogodaka, uz četiri asistencije, na 20 prvenstvenih mečeva.

Pamte ga dobro u Sent Etjenu iz prošle sezone. Prošli put kada su se sastala ova dva tima, u aprilu takođe na stadionu zelenih, bilo je 3:1 za Mec. Mikuatadze im je tada dvaput zatresao mrežu.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


BARAŽ ZA LIGU 1 – FINALE (PRVI MEČ)

Četvrtak

20.30: (2,20) Sent Etjen (3,30) Mec (3,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Francuska Liga 1Liga 1Sent EtjenMecŽan Filip Kraso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara