U Piksijevoj koži i selektor Belgije: Proverava mlade kad nema oslonaca tima

Vreme čitanja: 2min | pet. 04.10.24. | 10:06

Definitivno bez Lukakua i De Brujnea, pozvana trojica talenata, vraćen Trosar

Šta je u Srbiji Dragan Stojković, to je u Belgiji Domeniko Tedesko. Starosedeoci i(li) glavni igrači nisu bili na raspolaganju Piksiju za septembarski ciklus, pritom ne ulazimo u razloge zašto nije mogao da računa na Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković Savića i Dušana Vlahovića, a slično se dešava Italijanu na klupi Crvenih đavola uoči nastavka Lige nacija, jer je prinuđen da sastavlja tim bez senatora.

Kevin de Brujne je kapiten, Romelu Lukaku najbolji strelac, ali nijedan neće biti u konkurenciji za mečeve sa Italijom (Udine, 10. oktobara) i Francuskom (Leven, 14.10). Kao što je ranije najavljeno, asovi Mančester Sitija i Napolija su odlučili da preskoče predstojeće okupljanje i svako ima utemeljenje, mada ih je tamošnja javnost nevoljno prihvatila i smatra da je problem dublji od onog kakvim se prikazuje.

Izabrane vesti

Na primer, De Brujne je posle meča sa Francuskom minulog meseca rekao „Završavam, završavam“, što su mnogi protumačili kao otklon od državnog tima u kome je još od 2010. Sad je, kao, drugačije.

Dugo smo razgovarali telefonom, povređen je Kevin u ovom trenutku, ali je motivisan da nastavi sa selekcijom sve do kraja Mundijala 2026. Samo je zatražio da ga ne zovemo za ovu i narednu akciju, jer je njegovom telu potreban odmor“, sugeriše Tedesko da virtouz Mančester Sitija neće biti u dresu Crvenih đavola ni u novembru, kad su na programu poslednja dva kola Lige nacija.

Slična je situacija i sa Romeluom Lukakuom, koji je septembarski ciklus propustio pod obrazloženjem da nije imao utakmice na klupskom planu, a sad je obavestio selektora kako bi mu bilo korisnije da ostane na jugu Italije i individualno se sprema za nastavak Serije A.

U takvim okolnostima, Tedesko baš i nije imao kud, osim da imrovizuje i poput Piksija nešto ranije pozove pod zastavu talentovane igrače. Konkretno, trojicu koja su dosad bila samo članovi mlade reprezentacije: golmana Martena Vandevordta (22, Lajpcig), štopera Matea Smetsa (20, Genk), krilo Malika Fofanu (19, Lion), te nešto starijeg Sirila Engonga (24, Napoli), s tim što poslednji može da bude i špic.

Mada, tu ulogu bi mogao da preuzme i Leandro Trosar, koji je počeo da igra redovno za Arsenal i doprinosi golovima, iako nije bio u konkurenciji za mečeve prva dva kola u najmlađem UEFA reprezentativnom takmičenju.

Želimo da kroz mečeve u Ligi nacija probamo nešto novo. Ako sad ne iskoristimo prednost kakva nam se nudi igranjem u Ligi nacija, nikad to nećemo uraditi“, rekao je Tedesko.

Prethodnog meseca selektor je probao Žulijena Duranvila (sad nije pozvan usled povrede), dok je centralni vezni Seltika Arnea Engels (kupljen od Augzburga za 11.000.000 evra) opet tu, a osim Lukakua i De Brujnea, nedostaju i roviti desni bek Toma Munije, odnosno golman Tomas Kaminski.



tagovi

Fudbalska reprezentacija BelgijeBelgijaDomeniko TedeskoLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara