Marko Lazetić i Đorđe Gordić
Marko Lazetić i Đorđe Gordić

TSC počeo pripreme sa pojačanjima od 6.000.000 evra: Pored Lazetića i Gordić u Bačkoj Topoli!

Vreme čitanja: 6min | uto. 18.06.24. | 11:31

Žarko Lazetić obavio prvu prozivku

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Bačke Topole)

Nemanja Stojić je otišao u Crvenu zvezdu za milion evra, Miloš Cvetković se preselio u Čukarički, a u klubu više neće biti ni Josip Čalušić i Goran Antonić. Ali sudeći po novim licima na prvoj prozivci Žarka Lazetića TSC će i sledeće sezone biti izuzetno zanimljiv tim za gledanje. Jer Topolski sportski klub od danas je jači za dvojicu supertaletnovanih srpskih fudbalera – Marka Lazetića i Đorđa Gordića.

Izabrane vesti

Obojica su očekivano stigli na pozajmice što nikako ne treba da čudi, jer njihove cene prevazilaze platežne sposobnosti trećeplasiranog kluba Mozzart Bet Superlige. Jer podsetimo, Lazetić, bratanac šefa struke TSC-a, januara 2022. otišao je iz Crvene zvezde u Milan u transferu teškom 4.500.000 evra, dok je Gordić godinu kasnije iz lučanske Mladosti prešao u Mančester Siti za 1.900.000.

Ni jedan ni drugi se doduše nisu izborili za minutažu u klubovima sa kojima su pod ugovorima. Lazetić jeste debitovao za Rosonere, ali je u dva meča odigrao svega 14 minuta, pa se selio po pozajmicama. Prošlu je proveo u Fortuni Sitard, ali se ni u Holandiji nije naigrao – 182 minuta u prvenstvu i Kupu. Gordić je pak bio na kaljenju u Belgiji, ali je u drugoj ligi odigrao skromnih 62 minuta u dresu Lomela i obojici je postalo sasvim jasno da je mudrije napraviti korak nazad da bi se kasnije skočilo dva napred. TSC sa Žarkom Lazetićem na klupi i zagarantovanom grupnom fazom makar Lige konferencije deluje kao savršen izbor.

Podsetimo, plan TSC-a je da vrati još jednog veoma interesantnog igrača, Mihajla Banjca, koji je baš iz Bačke Topole otišao u Krasnodar za 1.600.000 evra, ali se ni on nije naigrao u vicešampionu Rusije. Žarko Lazetić nije želeo konkretno o imenima, ali je najavio da očekuje nove potpise u narednim danima.

Ne bih komentarisao potencijalna pojačanja, imamo u planu da dovedemo još dva igrača, klub radi na tome, svako bi voleo da se to desi juče. Postoje neke stvari koje moraju da se rešavaju između klubova, igrača i agenata. Trebalo bi još dvojica da dođu i da kompletiramo tim za početak sezone. Sa druge strane, tu su i mladi igrači. Andrej Petrović je došao iz Crvene zvezde, Milosavić se vratio sa pozajmice posle fenomenalne sezone i probaće da se nametne. Matija Popović je sa nama već šest meseci trenirao, imaće sada i Omladinsku ligu Srbije da igra ako ne ode negde. Golman Ilja Pantelin će biti podrška našim golmanima. Zadovoljan sam timom, ono što smo planirali smo doveli. Ostaje taj deo da vidimo za šta je to dovoljno, i koliko ćemo biti uspešni u onome što želimo”, rekao je Lazetić novinarima na početku priprema u Bačkoj Topoli.


Na prvoj prozivci Lazetića pojavila su se i tri prva letnja pojačanja: Luka Capan (štoper, AE Kifisija/Grčka), Dušan Stevanović (štoper, Persebaja/Indonezija) i Stefan Jovanović (desni bek, Napredak Kruševac), ali je možda najbitnije što je tu, bar zasad, i gro nosilaca igre iz protekle sezone. Prvenstveno mislimo na one za koje postoji veliko inostrano interesovanje: od Ifeta Đakovca, preko Aleksandra Ćirkovića do Miloša Pantovića.

Još proletos je stigao i nekadašnji štoper Partizana Maki Banjak, ali je on taj period iskoristio da bi se u potpunosti oporavio od povreda koje su ga mučile. Sada bi baš Banjak trebalo da zauzme mesto startera u štoperskoj liniji ostaloj bez Stojića, Čalušića i Antonića.

O svim tim promenama, Lazetić kaže...

"Pojedini igrači su želeli da odu, nekima su istekli ugovori, Stojić se prodao. Imaćemo sedam ili osam novih igrača, to od nas zahteva novu ambiciju, posvećenost i požrtvovanje, ali to je naš posao. Moj stručni štab i ja smo motivisani da im pomognemo da se uhodaju, da ih prihvate starosedeoci i da se što pre prilagode. Klub je uradio fenomenalan posao. Mi nismo želeli da odu svi igrači koji su otišli, dobili su ponude za produžetke ugovora. To je u fudbalu normalno, postoje porodice, familije i svako živi sa tim odlukama”.

Konkretnije u novajlijama...

“Došli su Marko Lazetić i Đorđe Gordić, ekstremno talentovani fudbaleri koji dolaze iz velikih pauza i tu smo da probamo da im pomognemo da se vrate i pokažu potencijal, videćemo hoćemo li to uspeti. Banjak je tu stari – novi, zato je i došao dva meseca da se uigrava jer je negde planiran i očekivan odlazak Stojića, posle takve sezone, brzo se to desilo. Otišao je Ćalušić koji nije ni igrao u poslednje vreme, prodao se već pre, pa se vraćao. Antonić je odlučio da ne produži ugovor, doveli smo Luku Capana i Dušana Stevanovića na toj poziciji. Cvetković je isto odlučio da ne prihvati ponudu klubu, tu smo doveli Stefana Jovanovića iz Napretka. Na papiru smo uspeli da nadomestimo odlaske, svi mi imamo sumnje i živimo sa njima i dilemama, ali tako bi bilo i da su ovi igrači ostali

Žarko Lazetić na prvoj prozivciŽarko Lazetić na prvoj prozivci

Naravno, ovo nije kraj promenama u sastavu.

Ima još igrača koji će odlaziti iz kluba, da li nezadovoljni minutažom, do kraja priprema bi trebalo da imamo optimalan broj što je za mene 19 – 20 igrača, dva ili tri mlada igrača i golmani. To je nešto što ćemo nadam se definisati do polaska na pripreme“.

No, sve je lakše kada je sistem već uspostavljen, a s obzirom da je Žarko Lazetić šef već tri godine jedino pitanje je - da li se on zasetio kluba i ekipa njega?

"Čim neko oseti da se zasitio to je trenutak za promenu. Moguće da su neki igrači to osetili i da su zato želeli promenu. Svaku sezonu posmatram kao zasebnu jedinicu i gledam šta su pozitivni, a šta negativni aspekti. Ima prednosti što počinjem od početka treću sezonu, ali ima i manjkavosti. Na nama je svima da se prilagodimo. Ja dolazim sa istim žarom kao kada sam ovde potpisao. Onda ti sve izgleda lepo. Dešava se da posle nekog vremena ljudima počne da smeta nešto i dozvolimo sebi da budemo negativni, ako se to desi to će biti trenutak kada i ja treba da razmišljam o svojoj budućnosti i klub šta će da radi sa mnom”.

Ciljevi se svakako ne menjaju, TSC već dve godine pravi probleme i Partizanu, dok je ostatka konkurencije – ne računamo šampionski tim Crvene zvezde naravno – već odmakao.

Kažu svi: Ajoj ,šefe, teško je ponoviti prošlu sezonu, a sad će biti još teže. Da, to je još veći izazov, i probaćemo da se uhvatimo u koštac sa time, da budemo najbolji što možemo. Znamo da će biti teško, ali šta je lako u životu i posebno u fudbalu, i šta je bilo lako prethodne dve godine? Apsolutno ništa. Bitna je ambicija i da svi kao stručni štab probamo da prenesemo na igrače da oni dobiju samopouzdanje i budu najbolji što mogu. Da li će biti prečka ili stativa kad krenu utakmice to ćemo videti“.

Inače, opravdano odsutni zbog bolesti ili povreda bili su samo Nikola Kuveljić i Bence Šoš. TSC će se u Bačkoj Topoli pripremati do 30. juna, 28. će igrati prvu kontrolnu utakmicu sa Tekstilcem. Potom su do 12. Jula u Sloveniji gde će odigrati mečeve sa Slovackim iz Češke (3. jula), domaće Mure (7. jula), Austrije Klagenfurt i Šahtjora iz Donjecka.

Golmani: Veljko Ilić, Nikola Simić, Nemanja Jorgić, Ilja Pantelin;

Odbrana: Stefan Jovanović, Jovan Vlalukin, Dušan Stevanović, Luka Capan, Vukašin Krstić, Mateja Đorđević, Maki Banjak, Matija Popović, Nemanja Petrović;

Vezni red: Miloš Vulić, Milan Radin, Mihajlo Milosavić, Aleksa Pejić, Đorđe Gordić, Petar Stanić, Ifet Đakovac, Ivan Milosavljević, Andrej Petrović;

Napad: Marko Lazetić, Miloš Pantović, Saša Jovanović, Aleksandar Ćirković, Nikola Čolić.

Povređeni: Nikola Kuveljić i Bence Šoš.


tagovi

TSC Bačka TopolaMarko LazetićĐorđe Gordić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara