Napulj se nada novoj tituli (©Reuters)
Napulj se nada novoj tituli (©Reuters)

Tri nedelje do početka Serije A: Napoli i dalje ispred svih, Lacio bure baruta, Milan se približava, Juve je misterija

Vreme čitanja: 8min | pon. 31.07.23. | 09:27

A Romelu Lukaku je upropastio Interov plan

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Prvih mesec dana prelaznog roka su iza nas, tri nedelje nas dele od početka novog italijanskog šampionata, a Napoli se, i pored toga što je ostao bez trenera, sportskog direktora i stuba odbrane, i dalje kotira kao najjači tim u Seriji A.

Izabrane vesti

Kada se napravi prolazni bilans, svi timovi iz vrha tabele poslednjeg šampionata su slabiji nego što su bili pre dva meseca. Izuzetak bi mogao da bude Milan. Rosoneri su jedini tim koji je značajno promenio strukturu. Koliko nabolje pokazaće već prve utakmice u sezoni na prelazu iz avgusta u septembar.

Napoli je ostao bez Kima Minjaea i imajući u vidu način na koji predsednik Aurelio De Laurentis traži njegovu zamenu, trener Rudi Garsija će imati slabiju odbrambenu liniju nego što je to bio slučaj sa Lučanom Spaletijem.

Lacio je napustio Sergej Milinković-Savić, a predsednik kluba Klaudio Lotito, koji je preuzeo na sebe ulogu sportskog i generalnog direktora kluba nije još našao adekvatnu zamenu, a kamoli da je pojačao tim. Odnosi između Lotita i Sarija su na ivici noža.

Inter je odlično započeo prelazni rok i sve je savršeno išlo do “izdaje” Romelua Lukakua. Belgijanac je igrao dvostruku igru i doveo je Nerazure u veoma nezavidnu poziciju jer su verovali da su sa njegovim otkupom rešili pitanje centarfora za sledeće tri-četiri godine.

Milan je, kao što smo rekli, bio najaktivniji u dosadašnjem prelaznom roku, bilo da govorimo o kvalitetu ili kvantitetu. Sedam pojačanja (Pulišić, Čukvueze, Lofuts-Čik, Rejnders, Okafor, Sportijelo i Luka Romero) plus Musa iz Valensije su bile dovoljno jake karte ne samo sa se zaboravi odlazak Tonalija, nego i Maldinija i Masarre. Mada, ima zlih jezika koji optužuju američke vlasnike da su "sabotirali" legendu Rosonera.

Juventus je u tranzicionom periodu. Kristijano Đuntoli je tek preuzeo klub, familija Anjeli-Elkan je zavrnula česmu i Bjankoneri moraju sami da finansiraju dovođenja pojačanja prodajom svojih najboljih fudbalera. Prethodno su iz kluba otišli Di Marija, Paredes, Kvadrado, Bonuči je stavljen van stroja, a Pogba je i dalje veliki rebus. Dolazak Vee i najverovatniji Fakunda Gonzalesa su najava nove politike Stare dame.

Roma je odradila veliki posao i bez potrošenog evra (Ouar, Enrika, Kristensen, Ljorente su veoma korisna pojačanja), međutim sve to je ostalo u senci izostanka dolaska prvog napadača koji je neophodan Žozeu Murinju imajući u vidu da će se se Ejbraham vratiti sledećeg proleća. Iskustvo igrača koji su pokidali ligamente kolena kao Ejbraham upućuje da će cela sledeća sezona biti izgubljena za engleskog napadača.

NAPOLI, OD OSIMENA ZAVISI SVE

Aurelio De Laurentis i Rudi Garsija (©AFP)Aurelio De Laurentis i Rudi Garsija (©AFP)

Viktor Osimen je ključna figura oko koje se vrti pozicioniranje Napolija na listi favorita za sledeći skudeto i dobar nastup u Ligi šampiona. Još uvek nije sigurno da će Nigerijac i u sledećoj godini nositi dres Napolija. Predsednik Aurelio De Laurentis je svestan da do kraja prelaznog roka mora da produži ugovor Osimenu ili da ga proda budući da mu ugovor ističe 2025. godine. U tu svrhu De Laurentis je spreman da prihvati i nižu raskidnu klauzulu, između 110.000.000 i 140.000.000 evra (tako barem kažu poslednje infomacije iz Kastel Volturna) i da napravi presedan i omogući Osimenu da ubira sam profite od autorskih prava za iskorišćavanja svog lika i imena u reklamne svrhe.

U odsustvu jače konkurencije, odnosno ako se takmaci u Seriji A ne budu značajno pojačali u avgustu, put Napoliju, uprkos izostanku ozbiljnijih pojačanja, ostaće otvoren.

Pored Osimena, koga Napoli ne želi da proda, Zjelinski i Lozano su dva strartera iz prošlogodišnjeg sastava koji bi mogli da promene sredinu, tim pre što u Napulju veruju da su Elmas i Politano dostojne zamene.

Napoliju je u ovom momentu potreban dominantni defanzivni igrač i “silazak” sa Kilmana i Dansa na Mavropanosa nije ni dobar ni ohrabrujući signal za dalji kvalitativni uspon novog šampiona Italije.

LACIO JE BURE BARUTA

Odnosi između predsednika Klaudija Lotita i trenera Maurcija Sarija su sve nategnutiji . Navijači su svojim ponašanjem dolili ulje na vatru jer kroz podršku Sariju izražavaju protest protiv Lotita. Sari je, sa zahtevima za pojačanja, postao neka vrsta “osvetnika” i predvodnika širokih navijačkih masa Lacija. Pitanje je koliko ego Lotita može da istrpi takav tretman, baš kao što je i velika nepoznanica do koje granice je Sari spreman da trpi neispunjena obećanja.

U poslednjih par dana je procurelo da nijedno od pet imena sa Sarijevog spiska predatog Lotitu za pojačanja Lacija nije obiljno uzeto u razmatranje. Slučaj Soa je veoma inditivan. Sari nije hteo da prećuti i bez prigovora prihvati dovođenje pred svršen čin sa kupovinom Švajcarca, slična stvar se dogodila i sa Fredom iz Mančester Junajteda.

Toskanski stručnjak je prešao preko dovođenja Kastiljanosa za koga nikada nije čuo pre i koga ne poznaje uopšte, ali je skočio sa stolice kada su mu rekli da je Sou zamena za Milinkovića-Savića. Nije tajna da Sari umesto Sergeja želi Lazara Samardžića ili Pjotra Zjelinskog, kao i da je prvo ime na njegovj listi Domeniko Berardi koga smatra fundamentalnim za svoj projekat.

Lacio ima preku potrebu da pronađe zamenu za Milinkovića, još jednog režisera igre, po mogućstvu boljeg od Kataldija, dobrog levog beka i još jednog spoljnjeg veznog.

Sari je u svojim trećim sezonama na klupi Napolija i Empolija uspeo da napravi simbiozu odličnih rezultata i igre, ako mu Lotito bude doveo igrače koje želi ili barem na visini ambicija tima koji je stigao do vicešampionskog zvanja u prethodnoj sezoni, legitimno je razmišljati da Lacio i u sledećoj sezoni bude u vrhu.

INTER MOŽE DA BUDE FAVORIT BROJ 1 ZA SKUDETO

I Nerazuri se nadajuI Nerazuri se nadaju

Romelu Lukaku je svojim, eufemistički rečeno, nekorektnim ponašanjem izbacio Inter, barem u ovom momentu, sa pozicije glavnog takmaca za osvajanje skudeta. Ako Nerazuri pronađu adekvantnog napadača ili čak dva, pod uslovom da pronađu tim za Hoakina Koreu, sastav Simonea Inzagija će, po snazi, biti ispred Napolija.

Osim napadača, Inter bi morao da reši i pitanje čuvara mreže. U Apijano Đentileu veruju da će do srede biti rešen rebus budućeg golmana Nerazura. Jan Zomer je prvi izbor i Bajern bi sledeće nedelje trebalo da da zeleno svetlo.

Tokom leta su Inter napustili, osim Lukakua, Džeko, Brozović, Škrinjar, Onana, Belanova, Galjardini, D’Ambrozio, Handanović. Pomenutih osam fudbalera (plus rezervni golman) stavljeni zajedno u jedan tim sa još tri - četiri dobre popune činili bi tim za vrh tabele Serije A. I to govori o snazi prošlosezonskog Intera.

 Dolasci Turama, Fratezija, Kvadrada, Bišeka, povratak Sensija, nisu dovoljni da se popune nastale praznine. Marota i Auzilio moraju još nešto da urade, ne samo u napadu i oko golmana. Ako Nerazurima ostane nešto novca nije isključeno da krajem avgusta pokušaju da “otmu” Udinezeu Lazara Samardžića.

Oko zamene za Lukakua smo i dalje u dubokom moru. Balogun košta mnogo, a nosi sa sobom određeni rizik, 20 i kusur golova u francuskoj ligi nisu garancija, Alvaro Morata se sviđa samo SImoeneu Inzagiju, ali posle iskustva sa Koreom i Kaisedom njegovo mišljenje nije toliko uticajno.

MILAN, REVOLUCIJA KOJA OBEĆAVA

Ovog puta bez Zlatana Ibrahimovića (©Reuters)Ovog puta bez Zlatana Ibrahimovića (©Reuters)

Novi Milan će igrati u novoj sezoni u postavci 4-3-3. Svi igrači koji su dovedeni kao i oni koji su i dalje na spisku za dovođenje su adekvatni za novu formaciju koja neće biti rigidna, ali će biti preferirana drugim. Stefano Pioli je uveren da sa postavkom 4-3-3 može da omogući Leau da napravi kvalitativan skok od odličnog do top fudbalera.

Laeo na jednoj strani, Čuvkueze na drugoj ili Pulišić, sa Žiruom ili Okaforom u ulozi centarfora biće noćna mora za brojne klubove u Seriji A i Ligi šampiona. Takođe, Doalzak Rejndersa, Loftusa Čika i verovatno Muse donosi Milanu “mišiće” i čvrstinu koju su delimično izgubili sa odlaskom Kesija pre godinu dana.

Ako se treba kladiti na tim koji bi mogao da bude iznenađenje u sledećoj sezoni na domaćoj i evropskoj sceni onda je to Milan.

ROMA KAO INTER ZAVISI OD CENTARFORA

Žoze Murinjo je sredio odbranu Rome još u prošloj sezoni. U međuvremenu je pojačana dolaskom Endike i potvrdom Ljorentea. Srednji red Đalorosih je među najjačima u Seriji A. Peleginiju, Matiću, Kristanteu i mladom Boveu se pridružio Ouar koji nije postao top igrač samo zbog povreda koje su ga mučile u prethodne dve sezone. Sa dolaskom Renata Sančeza ili Mektominija iz Junajteda, Murinjovog škotskog mezimca, vezna linija će biti među najkompletnijima. Dolazak Kristensena na poziciji desnog spoljnjeg je pojačalo konkurenciju baš kao i odluka da se sa Spinacolom ide na isticanje ugovora.

Ključni zadatak Rome je da pronađe adekvatnog napadača. Beloti nije dovoljan, štaviše u idealnoj situaciji Romi bi bila potreban još dva napadača mada El Šaravi može uvek da uskoči kad treba. Žoze Murinjo želi Moratu dok u klubu preferiraju Skamaku. Ostaje da se vidi čija će volja pobediti na kraju ili kome će slučaj i sticija okolnosti ići naruku.

U svakom slučaju Roma sa dobrim centarforom ima igrački materijal da završi prvenstvom među četiri najbolja tima.

JUEVENTUS JE MISTERIJA

Najveća nepoznanica na tri nedelje pred početak šampionata je Juventus. Dok u drugim klubovima, više-manje, znamo u kom smeru se kreću kao i načelne ideje u Kontinasi je sve otvoreno. Nije isto da li će Alegri imati Ščesnija, Bremera, Kjezu i Vlahovića u sledećoj sezoni ili neke druge igrače. Prema glasinama, ako ode Ščesni, Juve će se osloniti na rešenje u kući Perina. Ako ode Bremer, Juve bi mogao da igra na kartu mladog i super talentovanog Skalvinija (iako igra u drugoj ulozi) dok bi za Kjezu alternativa bio Berardi, a za Vlahovića Lukaku.

Nisu svi ubeđeni da bi pomenuta revolucija bila dobra ideja. Naravno, omogućila bi Juveu da zaradi malo novca od kupoprodaje igrača kao i da smanjio iznos plata za fudbalere, ali je pitanje da li bi tim bio konkurentniji.

Takođe, velika nepoznanica je Maks Alegri. Paradoks je da je njega u prethodnom rukovodstvu Juvea želeo samo Andrea Anjeli. Svi Anjelijevi ljudi uključujući i samog Andreu su smenjeni ili su primorani da odu, ostao je samo Alegri. Istini za volju, svi se slažu da je ovo poslednje sezona Alegrija, štaviše ima popriličan broj fudbalskih poznavalaca koji veruju da neće završiti sezonu na klupi Stare dame. Već su se stvorila tri tabora u svetu Bjankonera: jedni navijaju za Zinedina Zidana, drugi za Antonija Kontea, a ima čak i onih koji smatraju logičnim spajanje tandema Đuntoli -Lučano Spaleti koji je Napoliju doneo skudeto posle 33 godine.


tagovi

Letnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara