Aleksandar Mitrović proslavlja vodeći gol (©Reuters)
Aleksandar Mitrović proslavlja vodeći gol (©Reuters)

Travnjaci Nemačke, čuvajte se jedinog saudijskog kralja: Mitar pred EURO navukao novu krunu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 31.05.24. | 23:09

Najbolji strelac u istoriji reprezentacije Srbije još jednom zasenio Kristijana Ronalda i napravio najbolju moguću uvertiru za Evropsko prvenstvo

Gelzenkirhen je grad hiljadu vatri, njegove su zidine zamračili mnogobrojni dimovi od onih silnih termoelektrana na ugalj, često je bombardovan tokom Drugog svetskog rata kao energetski centar Nemačke, decenijama je u njemu vladala najveća nezaposlenost u državi, a onda je grad obasjao jedan od najinovativnijih stadiona u Evropi. E baš će na tu perfektnu travu za tačno 16 dana biti uprte oči cele Srbije, a nade da će biti izvojevan veliki rezultat protiv jedne od najmoćnijih svetskih selekcija postojaće najviše zbog jednog čoveka džinovskog srca i istančanog golgeterskog njuha.

Fudbaleri Al Hilala savladali su Al Nasr u finalu Kupa kralja Saudijske Arabije posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, a Aleksandar Mitrović bio je jedini strelac Al Hilala pre ruleta sa 11 metara. Došao je Srbin do impozantne brojke od 40 pogodaka u svim takmičenjima ove sezone i tako pomogao Plavim talasima da se okite duplom krunom. Mogao je domaćin do trofeja i bez drame, ali je u 87. minutu Al Nasr izborio produžetke (1:1). Heroj je poput Mundijala u Kataru bio Jasin Bono. Marokanac je odbranio dva poslednja penala (u šestoj i sedmoj seriji) i naneo novu noćnu moru protivniku iz Rijada. Ronaldo je na ponovo na kolenima, završio je grcajući u suzama posle utakmice koja je potrajala tri sata i osam minuta. Za dve sezone još nije osvojio trofej sa saudijskim poslodavcem. Ponovo je Mitrović izašao kao pobednik protiv Ronalda, baš kao one čarobne noći na Lužu, kao toliko puta ove sezone.

Izabrane vesti

Imao je Al Nasr ogromnu želju da se makar malo osveti gradskom rivalu za sve traume nanete od starta sezone. Bio je Al Hilal dominantan kako u prvenstvu, tako i u Superkupu kada bi izašao na megdan Al Nasru, a da se Kristijanu Ronaldu, Sadiju Maneu, Marcelu Brozoviću i društvu smeši slična sudbina i ove večeri činilo se već od sedmog minuta. Malkom je nastavio da opravdava 60.000.000 evra obeštećenja plaćenih Zenitu i iz mesta uputio filigranski centaršut ka Aleksandru Mitroviću. Srpski centarfor se stuštio kako samo on ume na čitavom Bliskom istoku i snažnim udarcem glavom iz peterca došao do jubilarnog 40. pogotka u svim takmičenjima sezone završene ove noći.

Da je tim Luisa Kastra zreliji u odnosu na prethodne mečeve protiv istog rivala pokazao je nasavak meča i odbijanje da se preda odmah po prvom primljenom golu. Nasrtao je Nasr do završetka prvog poluvremena, a samo je marokanski heroj Bono sačuvao vođstvo Hilalu do kraja prvog poluvrmemena. Kristijano Ronaldo je propustio dve kolosalne šanse, a Bono je hrabro istrčavao pred Portugalca i zaustavio ga u nameri da do odlaska na odmor nadoknadi deficit svog tima.

Uz izvrsne intervencije bivšeg golmana Sevilje, imao je Al Hilal i ozbilju dozu sreće, poput situacije kada je Ronaldo pogodio stativu udarcem makazicama. Kada je David Ospina dobio crveni karton u 56. minutu činilo se da je Plavim talasima otvoren put do prestižnog trofeja, da je rival grogiran i spreman za nokaut. Od tog momenta Hilal je delovao neprepoznatljivo, a to se prevashodno očitovalo kroz nedostatak hrabrosti da se dokrajči protivnik. Čak je i takav, tim Žorža Žezusa dočekao šansu da iz kontra-napada reši sve dileme, ali je Aleksandar Mitrović neometan šutirao pored gola sa desetak metara.

Kao da je neko bacio sihre na defanzivce Al Hilala u poslednjim minutima. Doživeli su potpuno pomračenje uma najpre Ali Al Bulajhi, a zatim i Kalidu Kulibali. Neshvatljivim potezima naterali su arbitra da pokaže crveni karton, a posebno je teško shvatiti prekaljenog Senegalca, koji je kolenom iz čista mira udario protivničkog golmana koji je loptu već uveliko držao u rukama. Između dva iskjučenja Nasr je izjednačio golom Ajmana Jahje glavom posle lopte bačene iz auta. Ni tu rekacija zadnje linije Hilala nije bila na nivou najskupljeg azijskog tima svih vremena.

Okolnosti su se tako totalno promenile pred start produžetaka, odjednom je saudijski šampion brojčano nadjačan, a uzimajući u obzir čitav kontekst finiša utakmice postalo je jasno da će tokom trideset dodatnih minuta biti zadovoljan ako makar izbori penal-seriju. Mitar je izneo ogroman teret tokom produžetaka, jedini se na protivničkoj polovini rvao sa defanzivicima i pokušavao da uspori napade Nasra.

Sačuvao se Hilal i izborio jedanaesterce, a onda je usledila neviđena drama. Oba tima su promašila penale u prvoj seriji, a najveće zvezde timova Mitrović i Ronaldo preuzeli su odgovornost u drugoj seriji i stoički je podneli. Imao je Al Nasr meč loptu u šestoj seriji, ali je Bono odbranio šut Al Hasana, a zatim u sedmoj seriji i Al Nemera, za ekstazu na neutralnom terenu u Džedi, podeljenom na žuti i plavi deo. Još jednom se radovao najtrofejniji klub u zemlji i naneo novu traumu na duši navijača Al Nasra u eri Kristijana Ronalda.


FINALE SAUDIJSKOG KUPA KRALJA

Al Hilal - Al Nasr 1:1 pen: 5:4 (1:0)

/Mitrović 7 - Jahja 88/


tagovi

Al ItihadAl HilalAleksandar Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara