TRANSFERI - NEMAČKA: Štede na struji, vodi, normalno da će i na pojačanjima... Može i jeftino da bude valjano

Vreme čitanja: 20min | sub. 03.09.22. | 10:04

Od 'liga petice' bundesligaši najmanje uložili u nove igrače, a uz njih samo još Francuzi imaju pozitivan balans...

Letimičan pogled na idealan tim Bundeslige sastavljen od letošnjih pridošlica koji je tokom jučerašnjeg dana izbacio zvaničan sajt tog takmičenja (Švolov - De Liht, Zile, Šloterbek - Mazraui, Gravenberh, Gece, Raum - Adejemi, Mane, Verner) kreira sliku prilično zanimljivog prelaznog roka u Nemačkoj, međutim ta je slika dosta iskrivljena. Bundesligaši su, po starom dobrom običaju, bili štedljivi i vodili računa o balansu između prodaje i potrošnje. Osim tri najbolja kluba poslednjih godina (Bajern, Dortmund, RB Lajpcig) na koje otpada 60 procenata ukupne potrošene sume na sva angažovana pojačanja, ostali su uglavnom tragali za niskobudžetnim igračima. Pa čak i klubovi-kompanije poput Volfzburga i Bajer Leverkuzena, koji uglavnom nemaju problema s finansijama i bezbrižno posluju. To je dovelo do veoma skromne matematike: preostalih 15 ekipa u proseku je uložilo jedva 13.000.000 tokom letnje pijace.

Ili ako vam je draže plastično: tih 15 članova Bundeslige zajedno su potrošili daleko manje od Čelsija i Mančester Junajteda pojedinačno, odnosno tek neki milion više od Vest Hema, Totenhema, Notingem Foresta...

Izabrane vesti

Konačan rezime otkriva da je deset bundesligaša završilo prelazni rok u plusu (Štutgart, Herta, Lajpcig, Hofenhajm, Bohum, Union Berlin, Majnc, Šalke, Keln i Frajburg), njih pet je u jednocifrenom minusu (Menhengladbah, Verder, Leverkuzen, Augzburg i Ajntraht Frankfurt), Dortmund i i Volfzburg su 'u crvenom' 12.000.000, odnosno 13.000.000, dok je Bajernov balans najslabiji – 33.100.000 evra.

Kada se sve to fino sabere i oduzme, dolazimo do podatka da su bundesligaši u pozitivi skoro 45.000.000, pošto su na uloženih 484.080.000 (uračunati i otkupi ranije ugovoreni) od izlaznih transfera inkasirali blizu 530.000.000!

Od 'liga petice' Nemci su najmanje uložili u nove igrače, a uz njih samo još Francuzi imaju pozitivan balans...

Sve su to podaci pomoću kojih će kritičari dobiti novu priliku da Bundesligu etiketiraju kao razvojnu, nekonkurentnu i nedoraslu izazovima modernog biznis-loptanja. S druge strane, oni što je cene, prate i vole takvu kakva je, s ovakvim brojkama obnoviće 'municiju' za odbranu stava da se radi o nepromenjivoj ideologiji što ostaje među poslednjima na braniku onakvog fudbala kakav bi trebalo da bude.

A ima verovatno i do geopolitičkog trenutka: štede struju, toplu vodu, baš i nema logike da se razbacuju na skupocene transfere, zar ne?

NAJVEĆI TRANSFERI BUNDESLIGE – LETO 2022

1. Matijs de Liht (Bajern) – 67.000.000

2. Sadio Mane (Bajern) – 32.000.000

3. Sebastijan Ale (Dortmund) – 31.000.000

4. Karim Adejemi (Dortmund) – 30.000.000

5. David Raum (RB Lajpcig) – 26.000.000

6. Timo Verner (RB Lajpcig) – 20.000.000

7. Niko Šloterbek (Dortmund) – 20.000.000

8. Matis Tel (Bajern) – 20.000.000

9. Rajan Gravenberh (Bajern) – 18.500.000

10. Adam Hložek (Bajer Leverkuzen) – 13.000.000

SKORO SAVRŠENI BAJERN, MALEROZNI DORTMUND I LAJPCIGOV AVGUST ZA PAMĆENJE

Tek treći put u dugoj i bogatoj istoriji Bajern je potrošio više od 100.000.000 evra tokom jednog prelaznog roka, a imajući u vidu da je Minhen pride napustilo desetak igrača (prihod 104.000.000) jasno da je u Zebener štrase bilo veoma frekventno.

Kada vam iz kluba ode jedan od najboljih golgetera 21 veka – Robert Levandovski - i pritom ne stigne zamena istog ili makar sličnog renomea, nije lako govoriti o veoma dobrom prelaznom roku. Međutim više nemačkih stručnjaka i novinara specijalizovanih za praćenje bavarskog giganta upravo na taj način ocenjuje posao koji je ovog leta obavio Hasan Salihamidžić. Konkretno rečeno, iliti kroz njihov sud – skoro pa savršen prelazni rok Bajerna! 

Nakon ovakve konstatacije nameće se logično pitanje: šta to nedostaje za čistu desetku?

A jedini odgovor, posle Bracovog priznanja da su vođeni i pregovori sa Erlingom Halandom tokom proleća – i svih onih golova Norvežanina čim je obukao dres Mančester Sitija - mogao bi da bude: nedostaje Haland!

Na Alijanc areni ipak su odlučili da bi ne ruše odavno postavljenu finansijsku hijerarhiju (Haland bi imao veću platu od najuticajnijih igrača u svlačionici poput Milera, Nojera, Kimiha...) i da veruju Julijanu Nagelsmanu koji je prema nekim insajderskim informacijama dosta lako prihvatio činjenicu da ostaje bez prvog strelca.

Od deset šuteva ka golu rivala Leva u proseku uzima sedam. Sa trojicom mobilnijih napadača, bez klasične 'devetke', šutiraćemo i po 15-20 puta u okvir”, kazao je navodno mladi stručnjak na jednom od sastanka, uveravajući nadređene da ima ideju kako da dodatno ubrza ekipu i učini je još efikasnijom.

I brojke su zaista na njegovoj strani – za sada. Bajern je u prva četiri kola prošle godine imao prosek golova po utakmici 3,25, da bi sada tu statistiku podigao na 4,00. Kako i reče Nagelsman, uz mnogo više udaraca ka golu. U dosadašnjem toku sezone samo onih u okvir bilo je 12,5 u proseku po meču.

Sadio Mane svakako je zvezda prelaznog roka u Nemačkoj. Dugo se nagađalo da li će biti jedino pojačanje tog kalibra u navali. Bajernu su nuđeni Kristijano Ronaldo i Alvaro Morata, Nemci u jednom momentu pokazivali interesovanje za Harija Kejna, ali kako su realnost bili neki napadači značajno manje reputacije, Bavarci su na kraju odlučili da novac ulože u budućnost. Dosta neočekivano, gotovo u 48 sati krajem jula, završen je transfer 17-godišnjeg Matisa Tela. Šampion Nemačke iskeširao je Renu čak 20.000.000 evra i odmah uvrstio mladog Francuza među prvotimce, očito uveren da je spreman da doprinosi na velikoj sceni.

Ono o čemu se verovatno vodilo računa jesu Telove specifičnosti. Radi se o momku koji je u mlađim kategorijama veoma uspešno dejstvovao i kao krilni napadač, što se u potpunosti uklapa u Nagelsmanovu filozofiju novog Bajerna, sa tri ili čak četiri 'lutajuća' napadača/krila koji bi više puta tokom utakmice mogli da menjaju mesta, vrše visok presing i po potrebi se spuštaju duboko u svoju polovinu.  

I Rajan Gravenberh je u neku ruku ulaganje u sutra. Ajaks je tokom prošle godine za ovog momka potraživao čak 40.000.000 evra, Bajern ga je dobio za manje od 19.000.000 (bez bonusa) i sa te strane gledano u pitanju je odličan potez. Mladi vezista za sada će vrebati šansu sa klupe i biti alternativa za Gorecku ili Kimiha.  

Pod ruku sa Gravenberhom iz Amsterdama je stigao i Nusair Mazraui, bez obeštećenja. Na startu sezone Benžaman Pavar je neprikosnoven na poziciji desnog beka (mada je bilo reči da je uputio ultimatum – ili će igrati štopera, ili odlazi), ali Marokanac će i te kako biti od koristi kao alternativa, odnosno kada Nagelsman bude testirao postavku sa ving bekovima. Levo Alfonso Dejvis, desno Mazraui. Ne zvuči loše...

Naposletku De Liht! Najveće ulaganje ovog leta, skoro 70.000.000 evra. I svakako najveća opklada Bajerna. Odlazak Niklasa Zilea otvorio je prostor za dolazak novog štopera, dugo je Salihamidžić govorio kako traga za besplatnim igračem čija plata neće premašiti Zileovu (oko 10.000.000 bruto), pominjali se najčešće Kristensen, Ridiger i Matijas Ginter, a onda kao grom iz vedra neba početkom jula – novi štoper Bajerna biće Matijs de Liht.  

Imajući u vidu izdvojeni novac radi se o TOP pojačanju, ali realnost je nešto drukčija. Holanđanin se još nije dokazao na vrhunskom niovu (u najjačim ligama), epizoda u Juventusu nije bila uspešna i on će novi život u Minhenu morati da počne sa klupe.  

Kako bilo, mnogi će reći da se radi o ozbiljnom 'apdejtu' u odnosu na Zilea. A potencijal je svakako tu. Možda čak i da izraste u jednog od najboljih defanzivaca poslednjih decenija.

Bajern kao mikro neuspeh knjiži to što nije uspeo da kupi Konrada Lajmera iz Lajpciga. Dugo su trajali pregovori, Saksonci ostali čvrsti u stavu da žele 25.000.000, pa je šampion na kraju odložio prodaju Marcela Zabicera, a Lajmera će najverovatnije rezervisati na zimu, kada uđe u poslednjih šest meseci ugovora. 

Ozbiljan posao Salihamidžić je odradio prodajom čak šest igrača koji nisu bili ni blizu startnih 11. I tom prilikom doneo lepu zaradu. Pritom je u ugovore Tangija Nijanzua i Džošue Zirkzea uspeo da ubaci povratne klauzule.

Sasvim pristojnu sliku prvog samostalog prelaznog roka Sebastijana Kela kao rukovodećeg u sportskom sektoru Dortmunda, pokvario je slučaj Sebastijana Alea. Teško da je Borusija za dato obeštećenje (31.000.000) i platu (11.000.000 bruto po sezoni) mogla da pronađe boljeg naslednika Erlingu Halandu, međutim samo nekoliko dana pošto je zvanično predstavljen na Vestfalenu, reprezentativcu Obale Slonovače dijagnostikovan je rak testisa.

Ubrzano su u finišu prelaznog roka morali da rade Milioneri i na kraju odabrali da za male pare kupe veterana Antonija Modesta koji bi trebalo da odmeni Alea dok se oporavlja od hirurškog zahvata. 

Pre toga Kelu je uglavnom sve išlo kao po loju. U jakoj konkurenciji uspeo je da kupi jednog od najperspektivnijih štopera Nemačke Nika Šloterbeka, odnosno da nekolicini engleskih klubova ispred nosa skine Niklasa Zilea, kome je istekao ugovor sa Bajernom.

Dvojica centralnih defanzivaca tako su stigla na Vestfalen da pokušaju da reše višegodišnji problem Borusije – klimavu defanzivu.

Odlazak Aksela Vicela trebalo bi da kompenzuje Salih Ozdžan iza kog je odlična sezona u Kelnu, dok kupovina Karima Adejemija iz Salcburga predstavlja ozbiljan trijumf na tržištu.

Za mladog napadača koji se već izborio za status seniorskog reprezentativca Nemačke interesovanje su pokazavli mnogi klubovi, čak i Bajern, da bi Dortmund ponudom od 30.000.000 pokazao da ovog momka vidi kao svoj sledeći projekat i potencijalnu rekordnu zaradu.

Tri ogromna posla napravio je RB Lajpcig ovog leta: uspeo da za manje od 50.000.000 evra pazari dvojicu nemačkih reprezentativaca (verovatno i startera na predstojećem Mundijalu u Kataru); da od prodaje ne preterano bitnih igrača zaradi toliko da isplati tu dvojicu reprezentativaca i da mu ostane, odnosno da poslednjeg dana prelaznog roka produži ugovor sa jednim od najvećih bisera i tom prilikom izbaci mu izlaznu klauzulu iz ugovora.

Kada se tome doda da je odbio sve napade Bajerna za Lajmera, odnosno da je sačuvao najboljeg i najvrednijeg igrača Kristofera Enkunkua, dileme nema – jedna od najviših ocena za Red Bulovo mezimče. Ne samo za nemačke standarde, već i za evropske.

Timo Verner i David Raum bili bi ozbiljna pojačanja manje-više za svaki vrhunski sastav.

Brzonogi napadač jeste u padu u poslednje dve godine, nije se snašao u Čelsiju, ali ako bi negde mogao da se vrati u život i u onu staru formu to je onda klub koji ga je promovisao u jednog od najtraženiji napadača u Evropi. 

Raum je tokom prošle sezone u Hofenhajmu izrastao u najboljeg nemačkog beka i konkurencija za njegov potpis bila je velika. Želela ga je Borusija Dortmund, želelo ga je nekoliko engleskih premijerligaša, što najbolje govori o tome kakvu je zapravo pobedu na tržištu Lajpcig izvojevao.

Sa Ksaverom Šlagerom vezni red trebalo bi da dobije na kreativnosti, dok će dolazak pomalo zaboravljenog Abdua Dijaloa pojačati konkurenciju u poslednjoj liniji.

Dijalo je stigao iz Pariza poslednjeg dana prelaznog roka na zajam, ali Bikovi imaju opciju otkupa za 25.000.000.

Pojedini mediji preneli su kako je Čelsi 24 sata pre zatvaranja pijace pokušao da dođe do Joška Gvardiola, te kako je Lajpcig odbio 90.000.000 evra. A potom se u popodnevnim satima 1. septembra oglasio nemački klub: Gvardiol ostaje sa nama do 2027. godine. Nema izlazne klauzule.

Gotovo je izvesno da će Hrvat u bližoj budućnosti postati jedan od najskupljih defanzivaca u istoriji fudbala, odnosno da će biti najbolja prodaja Saksonaca.

Četvrti veliki favorit za plasman u TOP 4 – Bajer Leverkuzen, zadržao je kostur ekipe, od važnijih igrača prodao samo rezervnog špica Lukasa Alarija, a angažovao dva krila. Došli su jedan od najtalentovanijih Čeha Adam Hložek - za 13.000.000 evra (najveća kupovina nekog nemačkog kluba ne računajući tri najbolja), i na pozajmicu Kalum Hadson Odoi iz Čelsija.

Verkself je tokom pregovora insistirao na otkupnoj klauzuli, ali je nije dobio. I ne samo to. Plavci su čak u ugovor ubacili opciju da vrate mladog Engleza u januaru ukoliko požele. 

Tako kraj uspešnosti ovog posla stoji veliki znak pitanja...

Peti bundesligaš u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona – Ajntraht, pretrpeo je nenadoknadiv gubitak odlaskom Filipa Kostića. Srbin je mnogo zadužio klub iz Frankfurta, pa mu nisu stajali na putu da ispuni životnu želju i zaigra u jednom od najvećih klubova Evrope poput Juventusa. 

Usled njegovog odlaska Oliver Glazner je morao da promeni formaciju, što verovatno najbolje govori o Kostićevom uticaju na igru Ajntrahta.

Osvajač Lige Evrope ovog je leta otkupio Jensa Petera Haugea od Milana, međutim odmah ga je poslao na pozajmicu u Gent. U Alarija iz Leverkuzena, u kom ljudi iz Ajntrahta vide adekvatnu zamenu za Andrea Silvu koja se dugo čeka, uloženo je 6.000.000 evra, a daleko najbolji posao ipak predstavlja uzimanje Randala Kolo Muanija kao slobodnog agenta. Napadač koji se nadavao golova u Nantu lako bi mogao da postane nova zlatna koka ovog kluba, nešto poput Luke Jovića ili Sebastijana Alea

Povratak Marija Gecea u nemački fudbal prošao je dosta tiho. Plaćen je svega 4.000.000, tako da ovaj eksperiment neće mnogo boleti ni ako ne uspe. Ali zato bi moglo da zaboli ukoliko Luka Pelegrini iz Juventusa iskaže raskošni potencijal tokom jednogodišnje pozajmice, jer Ajntraht nije uspeo da izboksuje opciju otkupa. 

Volfzburg je za razliku od nekih ranijih godina bio prilično umeren. Vranksa (Milan) i Šlagera (Lajpcig) zameniće Franjić (Dinamo Zagreb) i Svanberg (Bolonja), a zanimljiva su ulaganja u 21-godišnjeg reprezentativca Austrije i doskorašnjeg igrača Arminije Patrika Vimera, te Poljaka Jakuba Kaminskog iz Leha. 

Već nekoliko godina Volfzburg ne deluje kao tim koji teži Ligi šampiona. Vukovi su počeli poput većine nemačkih klubova da sve više ulažu u neafirmisane, mlade igrače, koje će kasnije moći da prodaju papreno.

Kad smo već kod prodaje zaradili su tek nešto više od 20.000.000 evra. Ideja je bila da ode i Josip Brekalo, nadali se prihodu od oko 15.000.000 evra, ali na kraju ništa od toga.  

BAJERN MINHEN

Došli: Matijs de Liht (Juventus - 67.000.000), Sadio Mane (Liverpul - 32.000.000), Matis Tel (Ren - 20.000.000), Rajan Gravenberh (Ajaks - 18.500.000), Nusair Mazraui (Ajaks - bez obeštećenja).

Otišli: Robert Levandovski (Barselona - 45.000.000), Tangi Nijanzu (Sevilja - 16.000.000), Kris Ričards (Kristal Palas - 12.000.000), Mark Roka (Lids - 12.000.000), Džošua Zirkze (Bolonja - 8.500.000), Omar Ričards (Notingem Forest - 8.500.000), Lars Lukas Mai (Lugano – 1.600.000).

BORUSIJA DORTMUND

Došli: Sebastijan Ale (Ajaks - 31.000.000), Karim Adejemi (Salcburg - 30.000.000), Niko Šloterbek (Frajburg - 20.000.000), Antoni Modest (Keln - 5.100.000), Salih Ozdžan (Keln - 5,000.000), Niklas Zile (Bajern - bez obeštećenja), Marcel Lotka (Herta - bez obeštećenja).

Otišli: Erling Haland (Mančester Siti - 60.000.000), Manuel Akandži (Mančester Siti - 17.500.000), Štefan Tiges (Keln - 1.500.000), Aksel Vicel (Atletiko Madrid - bez obeštećenja), Roman Birki (Sent Luis - bez obeštećenja), Marvin Hic (Bazel - bez obeštećenja), Dan Aksel Zagadu (bez kluba), Marcel Šmelcer (penzija).

RB LAJPCIG

Došli: David Raum (Hofenhajm - 26.000.000), Timo Verner (Čelsi, 20.000.000), Ksaver Šlager (Volfzburg – 12.000.000), Abdu Dijalo (Pari Sen Žermen - pozajmica).

Otišli: Tajler Adams (Lids - 20.000.000), Hičan Hvang (Vulverhempton - 16.750.000), Brajan Brobi (Ajaks - 16.350.000), Nordi Mukijele (PSŽ - 12.000.000), Ademola Lukman (Atalanta - 9.000.000), Erik Martel (Keln - 1.200.000), Noa Ohio (Standard Lijež - 1.200.000), Aleksander Serlot (Real Sosijedad - pozajmica), Anhelinjo (Hofenhajm - pozajmica), Ilaiš Moriba (Valensija - pozajmica), Ivon Mvogo (Lorijan - ?). 

BAJER LEVERKUZEN

Došli: Adam Hložek (Sparta Prag - 13.000.000), Kalum Hadson Odoi (Čelsi - pozajmica).

Otišli: Lukas Alario (Ajntraht Frankfurt - 6.000.000), Joel Pohjanpalo (Venecija - 2.500.000), Mičel Vajzer (Verder - bez obeštećenja), Julijan Baumgartlinger (Augzburg - bez obeštećenja).

VOLFZBURG

Došli: Jakub Kaminski (Leh - 10.000.000), Matijas Svanberg (Bolonja - 9.000.000), Bartol Franjić (Dinamo Zagreb - 7.500.000), Patrik Vimer (Arminija Bilefeld - 5.00.000), Kilijan Fišer (Nirnberg - 2.500.000), Dženan Pejčinović (Augzburg – 1.250.000).

Otišli: Ksaver Šlager (RB Lajpcig - 12.000.000), Kevin Mbabu (Fulam - 5.500.000), Elvis Redžbečaj (Augzburg - 1.700.000), Renato Štefen (Lugano - 750.000), Aster Vranks (Milan - pozajmica), Bartoš Bjalek (Vitese - pozajmica), Vilijam (bez kluba), Džon Entoni Bruks (Benfika - bez obeštećenja), Marin Pongračić (Leče – pozajmica).

AJNTRAHT FRANKFURT

Došli: Jens Peter Hauge (Milan - 10.000.000), Lukas Alario (Leverkuzen - 6.000.000), Mario Gece (PSV - 4.000.000), Kristijan Jakić (Dinamo Zagreb - 3.500.000), Hrvoje Smolčić (Rijeka - 2.500.000), Žerom Onguene (Salcburg - bez obeštećenja), Randal Kolo Muani (Nant - bez obeštećenja), Farid Alidu (Hamburger - bez obeštećenja), Luka Pelegrini (Juventus - pozajmica), Žunior Dina Ebimbe (Pari Sen Žermen - pozajmica).

Otišli: Filip Kostić (Juventus - 12.000.000), Stiven Cuber (AEK Atina - 1.600.000), Rodrigo Salasar (Šalke - 1.500.000), Dominik Kor (Majnc - 1.500.000), Ajmen Barkok (Majnc - bez obeštećenja), Dani da Kosta (Majnc - bez obeštećenja), Štefan Ilzanker (Đenova - bez obeštećenja), Erik Durm (Kajzerslautern - ?), Ragnar Ahe (Grojter Firt - pozajmica), Martin Hintereger (Sirnic, bez obeštećenja), Jens Peter Hauge (Gent - pozajmica).

MAJSTORSKI POSAO FRAJBURGA I UNIONA, GLADBAH VRATIO VAJGLA U NEMAČKI FUDBAL, KELN U PROBLEMU

Union Berlin više nije nikakvo iznenađenje, Urs Fišer i njegovi saradnici iz sportskog sektora rade sjajan posao već godinama. Taman kada su mnogi pomislili da Berlinci najboljom prodajom u istoriji (Avonji u Notingem Forest za 20.500.000) postaju za 20 ili 30 odsto slabiji, iz Jang Bojsa je stigao Žordan Sibačo, a prvi utisci u novoj sezoni govore da se čak radi o naprednijoj verziji napadača – tri gola i dve asistencije na uvodnih pet susreta.

Ko kaže da dobar napadač ne može da se kupi za siću?

Ostao je Union i bez važnog šrafa u veznom redu, možda čak i najvažnijeg (Griša Premel završio u Hofenhajmu), ali zamena je već bila spremna: Norvežanin Morten Torsbi iz Sampdorije za duplo manje novca nego što vredi – 3.000.000 (Transfermarkt: 7.000.000). 

I u Frajburgu se i te kako zna ko šta radi. A ljudi iz sportskog sektora očito su majstori svog zanata. Za 20.000.000 prodali su Nikla Šloterbeka Dortmundu i prazninu u poslednjoj liniji uspeli da popune igračem reprezentativnog kalibra kog su želeli Bajern i Inter. U pitanju je Matijas Ginter. Istina, Ginter je već igrao u Frajburgu, sigurno da ima i do emocija, međutim kad igrač ispred mnogo bogatijih ponuda izabere da se vrati kući u naponu snage (28 godina), onda je to pokazelj da se u tom klubu zaista dobro radi. Da postoje i dugoročni planovi i mudra strategija. 

Odlično se Frajburg pojačao i u vezi, odnosno u navali. Iz Sankt Paulija je stigao jedan od najboljih igrača Cvajte Danijel Kofi Kjere, Japanac Ritsu Doan iz PSV-a je najveća investicija (8.500.000), a Mihael Gregorič kao slobodan agent pun pogodak. To se već vidi u uvodnim mečevima.

Gladbah nije dobio ponude za igrače koje je planirao da proda (Plea ili Tiram), pa je na kraju otišao Bril Embolo (Monako). Sa Pleom je ugovor tokom avgusta produžen i više ne postoji opasnost od odlaska za džabe, dok bi Tiram već od decembra mogao da pregovara sa drugim klubovima. Imajući u vidu njegovu trenutnu formu to je i najveći problem, ili bolje reći kiks leta. Niti je prodat, niti je ugovoren nastavak saradnje.

Poslednjih dana prelaznog roka navodno je Njukasl nudio čak 40.000.000 evra za Kuadija Konea, ali odgovor sa Borusija parka bio je negativan.

Tako se sva zarada praktično svela na obeštećenje od Emboloa.

Iz tog razloga nije se ni moglo očekivati da Ždrepci naročito troše. Ko Itakura iz Mančester Sitija došao je kao zamena za Matijasa Gintera, u nemački fudbal vratio se Julijan Vajgl (pozajmica iz Benfike s opcionim otkupom postavljenim na 15.000.000) – jer postojala je opasnost od odlaska Konea, da bi pred zatvaranje pijace stigao i 22-godišnjak iz Tuluza Nejtan Engamu, mladi reprezentativac Francuske.

Sve u svemu – klasičan 'gladbahovski' prelazni rok. Tiho, bez mnogo buke i medijskog spektakla. Eberla više nema na čelu sportskog selektora, ali principi poslovanja ostali su isti.

Keln se neočekivano našao u problemu jer mu je Dortmund odveo najboljeg strelca Antonija Modesta. Mada je ostalo sasvim dovoljno vremena da se angažuje zamena, Jarčevi nisu uspeli. Sve nade polagali su Aleksandera Serlota, a on je tri dana pre zatvaranja pijace ipak odabrao Sosijedad. Tako je Štefan Baumgart napred ostao sa novajlijom Štefanom Tigesom iz Dortmunda, Florijanom Dicom, prekomandovanim iz drugog tima Kelna i Sebastijanom Andersonom, kog je klub želeo da proda. Tu je i Sargis Adamjan, međutim ne radi o tipu napadača koje Baumgart forsira. Nije teškaš.

Mingersdorfer je napustio i najvažniji igrač sredine terena – Salih Ozdžan, a adekvatna zamena nije stigla.

Teško je u takvoj situaciji očekivati Keln u borbi za Evropu kao prošle sezone...

BORUSIJA MENHENGLADBAH

Došli: Nejtan Engumu (Tuluz, 8.000.000), Ko Itakura (Mančester Siti - 5.000.000), Oskar Fraulo (Mitjiland - 2.000.000), Julijan Vajgl (Benfika - pozajmica).

Otišli: Bril Embolo (Monako - 12.500.000), Laslo Beneš (Hamburger - 1.500.000), Matijas Ginter (Frajburg - bez obeštećenja), Andreas Poulsen (Olborg - bez obeštećenja), Džordan Bejer (Barnli - pozajmica).

HOFENHAJM

Došli: Stenli Ensoki (Briž – 12.000.000), Ozan Kabak (Šalke - 7.000.000), Fin Ole Beker (Sankt Pauli - bez obeštećenja), Griša Premel (Union Berlin - bez obeštećenja), Anhelinjo (RB Lajpcig - pozajmica).

Otišli: David Raum (RB Lajpcig - 26.000.000), Žoao Klaus (Sent Luis - 3.200.000), Sargis Adamjan (Keln - 1.500.000), Mijat Gaćinović (AEK Atina - 1.000.000), Davud Oto (Sankt Pauli - 250.000), Konstantinos Stafilidis (Bohum - 250.000), Kasim Adams (Bazel - pozajmica), Florijan Grilič (bez kluba), Havard Nortvajt (bez kluba).

FRAJBURG

Došli: Ritsu Doan (PSV - 8.500.000), Danijel Kofi Kjere (Sankt Pauli - 4.500.000), Matijas Ginter (Menhengladbah - bez obeštećenja), Mihael Gregorič (Augzburg - bez obeštećenja), Merlin Rel (Ingolštat - 2.900.000).

Otišli: Niko Šloterbek (Dortmund - 20.000.000), Luka Iter (Grojter Firt - 300.000), Janik Haberer (Union Berlin - bez obeštećenja), Ermedin Demirović (Augzburg - bez obeštećenja).

KELN

Došli: Luka Kilijan (Majnc - 2.000.000), Sargis Adamjan (Hofenhajm - 1.500.000), Štefan Tiges (Dortmund - 1.500.000), Erik Martel (RB Lajpcig - 1.200.000), Linton Maina (Hanover - bez obeštećenja), Kristijan Pedersen (Birmingem - bez obeštećenja).

Otišli: Antoni Modest (5.100.000 - Dortmund), Salih Ozdžan (Dortmund - 5.000.000), Kingsli Ehizibue (Udineze - 1.000.000), Jan Aurel Bisek (Orhus, 670.000), Janes Horn (Bohum - bez obeštećenja), Luis Šaub (Hanover - bez obeštećenja).

UNION BERLIN

Došli: Žordan Sibačo (Jang Bojs - 6.000.000), Džejmi Leveling (Grojter Firt - 4.000.000), Morten Torsbi (Sampdorija - 3.000.000), Diogo Leite (Porto - pozajmica), Pol Seguin (Grojter Firt - bez obeštećenja), Janik Haberer (bez obeštećenja), Danilo Duhi (Vitese - bez obeštećenja), Miloš Pantović (Bohum - bez obeštećenja), Lenart Gril (Leverkuzen – pozajmica).

Otišli: Taivo Avonji (Notingem Forest - 20.500.000), Markus Ingvartsen (Majnc - 2.300.000), Leon Dajaku (Sanderlend - 870.000), Sulejman Abdulahi (Geteborg - bez obeštećenja), Bastijan Očipka (Arminija Bilefeld - bez obeštećenja), Griša Premel (Hofenhajm - bez obeštećenja), Andreas Lute (Kajzerslautern - bez obeštećenja), Entoni Udža (Ajntraht Braunšvajg - bez obeštećenja).

HERTA

Došli: Vilfred Kanga (Jang Bojs - 4.000.000), Džesik Engakam (Grojter Firt - 2.000.000), Filip Uremović (Rubin - bez obeštećenja), Džondžo Keni (Everton - bez obeštećenja), Ivan Šunjić (Birmingem - pozajmica), Čidera Edžuke (CSKA Moskva – pozajmica), Žan Pol Boetijus (Majnc - bez obeštećenja), Agustin Rogel (Estudijantes - ?)

Otišli: Arne Majer (Augzburg - 5.000.000), Havairo Dilrosun (Fajenord - 4.000.000), Džordan Torunariga (Gent - 3.500.000), Dedrik Bojata (Briž - 2.000.000), Eduard Leven (Sent Luis - 1.000.000), Kšištof Pjontek (Salernitana - pozajmica), Anton Kade (Bazel - 1.000.000), Aleksander Švolov (Šalke - pozajmica), Niklas Štark (Verder - bez obeštećenja), Marcel Lotka (Dortmund - bez obeštećenja), Santijago Askasibar (Kremoneze - pozajmica), Išak Belfodil (Al Garafa - bez obeštećenja), Lukas Klinter (Arminija Bilefeld - bez obeštećenja), Omar Alderete (Hetafe – pozajmica).

BOHUMOVA POJAČANJA ZA CVAJTU, ŠALKE BEZ PRAVE IDEJE, RAZBIJEN ŠTUTGARTOV UDARNI TANDEM...

Nekoliko je klubova u Nemačkoj kojima bi direktno loš prelazni rok mogao da odredi sudbinu i gurne ih borbu za opstanak. To su bez svake sumnje Bohum, Augzburg i Šalke, možda čak i Štutgart.

Švabe su ostale bez svog udarnog tandema Borna Sosa – Saša Kalajdžić, pošto je Austrijanac srpskog porekla za 18.000.000 evra završio u Vulverhemptonu. Bilo je interesovanja i za hrvatskog beka, ali nije došlo do realizacije. Gubitak obojice Štutgart sasvim sigurno ne bi mogao da kompenzuje. Ovako, na Kalajdžićevo mesto poslednjeg dana prelaznog roka uskočio je Seru Girasi, pa ako Sosine lopte i njega budu pogađale kao visokog Austrijanca – ima nade za klub iz grada Mercedesa.

Bohum je ostao bez četvorice startera (Bela Kočap, Lajč, Pantović, Polter) i slabo se pojačao; Augzburg je jednog od najboljih niskobudžetnih napadača Bundeslige (Gregoriča) zamenio ne baš razigranim Demirovićem, a skupocenog Pepija pustio na pozajmicu; Šalke angažovao 15 novajlija – deluje bez jasna ideje – a pustio ono najvrednije što je u ekipi imao: Amina Arita, Malika Tšaua i Ozana Kabaka.

Naravno, dosta toga zavisilo je od finansija kada je klub iz Gelzenkirhena u pitanju, Kraljevsko plavi su se pod pritiskom države odrekli najvećeg sponzora Gasproma i narednih godina imaće grdnih problema da se stabilizuju. Odlasci najskupljih igrača, u njihovom slučaju, predstavljaju put ka luci spasa.

Pa ako uspeju da opstanu ima nade da kroz neku godinu ponovo imamo Šalke na čvrstim nogama.     

Verder nije mnogo menjao drugoligaški sastav. Stigao je nekadašnji mladi reprezentativac Nemačke Amos Piper, iskusni štoper Niklas Štark i nekada veliki talent, ofanzivni bek Mičel Vajzer. Vezista Jens Stage iz Kopenhagena najveća je investicija – 4.000.000. Trojica od ove četvorice standardni su bili u prva četiri kola. Dakle, veliki plus za sportskog direktora Franka Baumana koji je na putu da oporavi posrnulog velikana sa Vezera.

Kada je Majnc u pitanju još jednom se pokazalo da u tom klubu zaista umeju da naprave kvalitetne defanzivce. Nakon Abdua Dijaloa i Ridlea Bakua, velike transfere ovog leta napravili su Musa Nijakate (Notingem Forest, 10.000.000) i Žeremaja Sent Žust (Sporting Lisabon, 9.500.000).

AUGZBURG

Došli: Arne Majer (Herta - 5.000.000), Elvis Redžbečaj (Volfzburg - 1.700.000), Ermedin Demirović (Frajburg - bez obeštećenja), Maksimilijan Bauer (Grojter Firt - bez obeštećenja), Mergim Beriša (Fenerbahče - pozajmica), Julijan Baumgartlinger (Leverkuzen - bez obeštećenja).

Otišli: Mihael Gregorič (Frajburg - bez obeštećenja), Alfred Finbogason (Lingbi - bez obeštećenja), Jan Moravek (bez kluba), Rikardo Pepi (Groningen - pozajmica), Feliks Gece (Esen - pozajmica).

BOHUM

Došli: Filip Ferster (Štutgart - 500.000), Konstantinos Stafilidis (Hofenhajm - 250.000), Janes Horn (Keln - bez obeštećenja), Džordi Osei Tutu (Arsenal - bez obeštećenja), Kevin Šteger (Majnc - bez obeštećenja), Lis Muse (Šefild Junajted - bez obeštećenja), Dominik Hajnc (Frajburg - pozajmica), Jacek Goralski (Kairat - bez obeštećenja).

Otišli: Armel Bela Kočap (Sautempton - 10.000.000), Maksim Lajč (Majnc - 3.500.000), Sebastijan Polter (Šalke - 1.500.000), Dani Blum (APOEL - bez obeštećenja), Miloš Pantović (Union Berlin - bez obeštećenja), Jirgen Lokadija (bez kluba).

MAJNC

Došli: Angelo Fulžini (Anže - 5.000.000), Maksim Lajč (Bohum - 3.500.000), Markus Ingvartsen (Union Berlin - 2.300.000), Delano Burgzorg (Herakles - 2.000.000), Dominik Kor (Ajntraht Frankfurt - 1.500.000), Ajmen Barkok (Ajntraht Frankfurt - bez obeštećenja), Dani da Kosta (Ajntraht Frankfurt - bez obeštećenja), Antoni Kasi (Strazbur - bez obeštećenja).

Otišli: Musa Nijakate (Notingem Forest - 10.000.000), Žeremaja Sent Žust (Sporting Lisabon - 9.500.000), Luka Kilijan (Keln - 2.000.000), David Nemet (Sankt Pauli - 1.300.000), Dimitri Lavale (Mehelen - 750.000), Jonatan Majer (Dinamo Drezden - 200.000), Kevin Šteger (Bohum - bez obeštećenja), Paul Nebel (Karlsrue - pozajmica), Ronel Pjer Gabrijel (Strazbur - pozajmica), Danijel Brosinski (bez kluba), Žan Pol Boetijus (Herta - bez obeštećenja), Anderson Lukoki (Hanza Roštok - pozajmica).

ŠTUTGART

Došli: Džoša Vagnoman (Hamburger - 3.700.000), Konstantinos Mavropanos (Arsernal - 3.200.000), Huan Hoze Perea (PAS Janjina - 2.400.000), Hiroki Ito (Džubilo Ivata – 600.000), Luka Fajfer (Midtjiland - 2.850.000), Seru Girasi (Ren - pozajmica).

Otišli: Saša Kalajdžić (Vulverhempton - 18.000.000), Orel Mangala (Notingem Forest - 13.000.000), Darko Čurlinov (Barnli - 3.500.000), Pablo Mafeo (Majorka - 3.000.000), Filip Ferster (Bohum - 500.000), Erik Tomi (Kanzas - bez obeštećenja), Roberto Masimo (Akademiko - pozajmica), Danijel Didavi (bez kluba), Filip Klement (Kajzerslautern - bez obeštećenja), Mateo Klimovic (Arminija Bilefeld - pozajmica). 

ŠALKE

Došli: Tomas Auvejan (AZ Alkmar - 2.000.000), Rodrigo Salasar (Ajntraht Frankfurt - 1.500.000), Sebastijan Polter (Bohum - 1.500.000), Tobijas Mor (Hajdenhajm - 1.000.000), Floren Mole (Monpelje - 500.000), Aleksander Švolov (Herta - pozajmica), Tom Kraus (RB Lajpcig - pozajmica), Maja Jošida (Sampdorija - bez obeštećenja), Sedrik Bruner (Arminija Bilefeld - bez obeštećenja), Leo Grajml (Rapid Beč - bez obeštećenja), Aleks Kral (Spartak Moskva - pozajmica), Ibrahima Sise (Gent - bez obeštećenja), Kenana Karaman (Bešiktaš - bez obeštećenja), Sep van den Berg (Liverpul - pozajmica), Džordan Larson (Spartak Moskva - bez obeštećenja).

Otišli: Malik Tšau (Milan - 7.000.000), Ozan Kabak (Hofenhajm - 7.000.000), Robi Matondo (Rendžers - 3.000.000), Viktor Palson (DC Junajted - 500.000), Džan Bozdogan (Utreht - pozamica), Hamza Mendil (Leven - bez obeštećenja), Timo Beker (Holštajn Kil - ?), Salif Sane (bez kluba), Nasim Budželab (Helsinki – pozajmica), Amin Arit (Marselj – pozajmica).

VERDER BREMEN

Došli: Jens Stage (Kopenhagen - 4.000.000), Amos Piper (Arminija Bilefeld - bez obeštećenja), Mičel Vajzer (Leverkuzen - bez obeštećenja), Oliver Burk (Šefild Junajted - bez obeštećenja), Niklas Štark (Herta - bez obeštećenja), Li Bjukenon (Derbi kaunti - bez obeštećenja).

Otišli: Malik Navrocki (Legija - 1.500.000), Jan Niklas Beste (Hajdenhajm - 350.000), Omer Toprak (Antalija - bez obeštećenja).


tagovi

Letnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Dortmund
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara