TRANSFERI - ENGLESKA: Prelazni rok kakav Ostrvo nije videlo

Vreme čitanja: 34min | sub. 03.09.22. | 09:47

Premijerligaši oborili rekord po količini novca uloženoj u pojačanja, potrošili samo 50.000.000 evra manje nego Francuzi, Španci, Nemci i Italijani zajedno i potvrdili dominaciju na tržištu...

Kada su zbog korona virusa fudbaleri igrali pred praznim tribinama, a fudbal zbog planetarne pošasti trpeo velike finansijske gubitke, mnogi su mislili kako je konačno došao kraj divljanju klubova na tržištu. Konkretno Geri Nevil predviđao je kako klubovi će klubovi biti oprezniji u pregovorima sa igračima i njihovim agentima, odnosno da će prosečniji fudbaleri morati da se zadovoljavaju znatno nižim platama i kratkoročnijim ugovorima...

I mada se mnogi često ne slažu sa onim što Nevil ume da kaže u emisijama Skaj Sportsa, da se ne lažemo, mnogi od nas pomislili su isto. Kratko je i bilo tako, za klubove u drugim zemljama možda je slučaj i dalje na snazi, ali u Engleskoj odavno više ne osećaju posledice korone. Nisu bezveze, kada se potegla priča o formiranju Super lige, upravo Englezi predvođeni Mančester sitijem (za njima i PSŽ) povukli nogu. Prosto, Super liga im ne treba, imaju je na Ostrvu. Vladaju pijacom, imaju monopol nad tržištem.

Izabrane vesti

I to su još jednom demonstrirali ovog leta u prelaznom roku kakav Ostrvo, pa ni ostatak sveta ranije nije videlo. U prethodna dva i po meseca premijerligaški klubovi potrošili su 2.245.265.000, više nego ikada ranije za jedan prelazni rok i ujedno tek 55.000.000 evra manje od 78 klubova preostale četiri najkvalitetnije evropske lige... Osam od deset najvećih trošadžija Evrope dolazi sa Ostrva, ista je priča kada govorimo i o najskupljim pojačanjima leta, a desetp remijerligaša prebacilo je granicu od 100.000.000 evra.

Prednjačio je Čelsi sa 282.000.000, pratio ga Mančester junajted sa 238.000.000 koji je pride "vlasnik" najskupljeg pojačanja ovog leta (Antoni), a posebno se istakao novajlija Notingem Forest koji osim što je potrošio više nego u prethodnih 127 godina klupske istorije (162.000.000), angažovao je 21 igrača i praktično zamenio čitav prošlogodišnji tim…

ARSENAL

Još jedno leto u kojem je londonski klub dobrano prebacio stotku na fudbalskoj pijaci. Doduše, kako se ponašao dobar deo konkurencije, Tobdžije su još i dobre. A valjda tako i mora kada naiđeš na ruine u klubu. No, Mikel Arteta ih se otarasio - onih koje nisu imali potreban kvalitet, kao i onih koji jesu, ali su nedisciplinom narušavali atmosferu u ekipi – i sada dodaje deliće slagalice na kojoj bi Arsenal – za početak! - trebalo da izgleda kao učesnik Lige šampiona.

Nju su, može se slobodno reći u paketu iako nisu stigli u isto vreme, upotpunili Gabrijel Žezus i Oleksandr Zinčenko. Iskoristio je Arteta vezu sa Mančester Sitijem i sa Etihada doneo dvojac koji je prethodnih godina popriličan doprinos u osvajanju dvocifrenog broja trofeja. Istina, nije dobio popust od bivšeg kluba, platio ih je zbirno blizu 90.000.000 evra, ali su bili preko potrebni. Žezus da zauzme mesto centralnog napadača koje je ustalo upražnjeno od odlazaka Aleksandra Lakazeta i šest meseci ranije Pjera Emerika Obamejana, a Zinčenko da umesto prečesto povređenog Kirana Tirnija pokrije levu stranu terena za koju u radu sa Pepom Gvardiolom specijalizovao i po potrebi zakrpi srce veznog reda, inače svoju primarnu poziciju.

Nije im gorelo pod nogama da bi u ovom trenutku morali da plaćaju 35.000.000 evra za Fabija Vijeiru, ali ako je verovati engleskim medijima, Edu i Arteta nisu mogli da propuste priliku koja se našla pred njima i ne potpišu perspektivnog, a opet već sada dovoljno kvalitetnog portugalskog plejmejkera. Met Tarner preuzeće grubo rečeno ulogu grejača klupe od Bernda Lena, a Markinjos za čiji su se potpis potukli sa Vulverhemptonom tek treba da prođe put Gabrijela Martinelija i kroz koju godinu se dokaže navijačima i upravi.

U idealnom scenariju dobio bi Arsenal i “šesticu”, Sambi Lokonga nije oduševio, a zahtevale su pride to i nedavne povrede Tomasa Partija i Mohameda Elnenija, ipak ni treća ponuda od 30.000.000 evra za Daglasa Luiza nije zadovoljila čelnike Aston Vile i na Emiratima su odlučili da ne preplaćuju igrača kojeg će za šest meseci moći da potpišu bez obeštećenja.

Doveo bi Arsenal i jedno krilo, na početku prelaznog roka izvisio je za Rafinju (druga opcija bio Pedro Neto, treća Mihajlo Mudrik), ali je isto tako morao da pripazi i na stanje u kasi pošto se posle silnog trošenja našli na UEFA listi nadzora klubova koji su u opasnosti od kršenja finansijskog fer-pleja, te je bilo teško postići dogovor, prvenstveno sa Vulvsima.

Iako bitnijih odlazaka nije bilo, treba napomenuti da su poučeni dobrim iskustvom sa Vilijamom Salibom koji se posle jednogodišnje pozajmice u Marselju vratio kao potpuno drugi igrač, na kaljenje u Ligu 1 poslali mladog Folarina Baloguna (Rems) i Nuna Tavareša (Marselja) koji već cvetaju u Francuskoj.

DOŠLI: Gabrijel Žezus (Mančester Siti, 52.500.000), Fabio Vijeira (Porto, 35.000.000), Oleksandr Zinčenko (Mančester Siti, 35.000.000), Met Tarner (Nju Ingland 6.360.000), Markinjos (Sao Paulo, 3.500.000)

OTIŠLI: Mateo Genduzi (Marselj, 11.000.000), Lukas Toreira (Galatasaraj, 6.000.000), Bernd Leno (Fulam, 3.600.000), Konstantinos Mavropanos (Štutgart, 3.200.000), Ektor Beljerin (Barselona, bez obeštećenja), Aleksandr Lakazet (Lion, bez obeštećenja), Nuno Tavareš (Marselj, pozajmica), Pablo Mari (Monca, pozajmica), Runar Aleks Runarson (Alanja, pozajmica), Folarin Balogun (Rems, pozajmica)

ASTON VILA

Mogu oni to i bolje. Ili da se preciznije izrazimo, umeli su prethodnih godina, otkako su se vratili u premijerligaško društvo, da potroše dosta više. Zbog toga su možda navijači Aston Vile očekivali mnogo veći broj pojačanja od čelnika kluba. Činjenica je međutim da igrački kadar birmingemskog kluba prenatrpan i broji više igrača nego što je Stivenu Džerardu zaista potrebno…

Opet, Džerard je dobio novog štopera, jer ruku na srce imao je samo trojicu. I to ne bilo kojeg, već Dijega Karlosa, Brazilca za kojeg su se godinu dana ranije raspitivali i moćniji klubovi. Karlos se u međuvremenu teško povredio, pa je dobio i Jana Bednareka. Dočekao je pride i Bubakara Kamaru, defanzivnog vezistu na čijem dovođenju su radili još Atletiko, Roma i Milan. Tražio je od uprave da zadrži Filipea Kutinja, Vila ga je otkupila od Barselone.

Na Vila parku su pokazali da su ambiciozni i da ništa ne prepuštaju slučaju, te su, kada se činilo da će im Arsenal oteti Daglasa Luiza, zadržali Brazilca i pride doveli još jednog defanzivnog vezistu. Mada bismo rekli da je Leander Dendoker zapravo priprema za Luizov odlazak na leto, pošto neće produžiti ugovor koji mu ističe za godinu dana.

Džerard je, dakle, dobio otprilike sve što je hteo (dogovorili su sa Votfordom čak i Ismailu Sara, ali ih on odbio), ali rezultata – nema. Računajući i prošlu sezonu dobio je samo tri od poslednjih 16 utakmica, te će legenda Liverpula što pre morati da preokrene situaciju. U suprotnom, vrlo brzo bi mogao da se pridruži kolegi Skotu Parkeru...

DOŠLI: Dijego Karlos (Sevilja, 31.000.000), Filipe Kutinjo (Barselona, 20.000.000 otkup), Leander Dendonker (Vulverhempton, 15.000.000), Robin Olsen (Roma, 3.500.000), Ludvig Augustinson (Sevilja, pozajmica 500.000), Bubakar Kamara (Marselj, bez obeštećenja), Jan Bednarek (Sautempton, pozajmiza)

OTIŠLI: Karni Čukvuemeka (Čelsi 18.000.000), Met Target (Njukasl, 17.000.000), Trezege (Trabzon, 4.000.000), Anvar El Gazi (PSV, 2.500.000), Lovre Kalinić (Hajduk Split, bez obeštećenja), Konor Hurihejn (Derbi Kaunti, bez obeštećenja), Kinan Dejvis (Votford, pozajmica), Bertran Traore (Bašakšehir, pozajmica), Vesli (Levante, pozajmica)

BORNMUT

Da je dovoljno kvalitetan trener da predvodi tim u Premijer ligi - teško, ali Skot Parker je za jednu stvar bio u pravu. Ovaj i ovakav Bornmut nije kadar da se bori sa elitnim engleskim timovima. Ne baš tim rečima, ali u tom kontekstu govorio je mladi stručnjak posle debakla od Liverpula (0:9) koji će ga nekoliko dana kasnije koštati posla.

Markos Senesi pojačao je poslednju liniju, ali neće biti dovoljno. Džeferson Lerma je i pored toga igrao u štoperskoj liniji zbog nedostatka centralnih defanzivaca, što Parkeru nije dozvoljavalo ga vrati u vezni red, njegovo prirodno stanište. Time je, suštinski, zatvaranjem jedne rupe otvarao novu na drugom kraju terena. Doslovno - krpio se.

I kako stvari stoje moraće njegov naslednik istu stvar da radi tokom cele sezone. Dva i po meseca prelaznog roka su prošla, a Bornmut je, takav je makar utisak, ostao tim drugoligaškog kvaliteta. Jer Kifer Mur, Markus Tavernije i Džo Rotvel, igrači koji su ime izgradili u Čempionšipu i nemaju nikakvo premijerligaško iskustvo, teško da će podići kvalitet timu. Emilijano Markondes, Neto, Rajan Frederiks i Džek Stivens bi mogli, ali su oni tu tek da pojačaju konkurenciju starterima. Bornmut će zato pažljivo morati da bira trenera ili bolje reći – mađioničara.

DOŠLI: Markos Senesi (Fajenord, 15.000.000), Markus Tavernije (Midlzbro, 11.900.000), Džo Rodvel (Blekburn, bez obeštećenja), Rajan Frederiks (Vest Hem, bez obeštećenja), Neto (Barselona, bez obeštećenja), Džek Stivens (Sautempton, pozajmica)

OTIŠLI: Geri Kejhil (slobodan igrač), Robi Brejdi (Preston, bez obeštećenja)

BRENTFORD

Nije krenulo dobro, Brentford je početkom prelaznog roka izgubio trku sa Mančester junajtedom za Kristijana Eriksena, ali se potom pokazao kao jedan od retkih primera dobrog poslovanja na tržištu na Ostrvu. Nadomestio je gubitak danskog plejmejkera, popunio goruća mesta u timu i što je jako bitno sav posao završio je na vreme.

Za tridesetak miliona evra potpisao je Arona Hikija i Mikela Damsgora, mlad, talentovan, a opet već sada kvalitetan dvojac iz Serije A spreman da odmah doprinese timu. Ovo poslednje može se reći i za Tomaša Strakošu, te Bena Mija, dugogodišnjeg kapitena Barnlija, koje je Brentford angažovao bez centa obeštećenja.

Pitanje je jedino da li je Kin Luis Poter vredan obaranja klupskog rekorda u visini obeštećenja, plaćen je Hal Sitiju 19.000.000 evra, ali uzimajući u obzir činjenicu da su još zimus pokušali da ga dovedu, očigledno je da su u londonskom klubu procenili da poseduje veliki potencijal.

Povrh svega, uspeli su da zadrže Ajvana Tonija i pored velikog interesovanja premijerligaških timova, a sa njim u špicu i Tomasom Frankom na klupi Brentford deluje spremno da se pobije za mesto u gornjem delu tabele.

DOŠLI: Kin Luis Poter (Hal Siti, 19.000.000), Eron Hiki (Bolonja, 16.500.000), Mikel Damsgor (Sampdorija, 15.000.000), Tomas Strakoša (Lacio, bez obeštećenja), Ben Mi (Barnli, bez obeštećenja)

OTIŠLI: Markus Fors (Mildzbro, 3.600.000), Kristijan Eriksen (Mančester junajted, bez obeštećenja), Žulijen Žanvije (Okser, bez obeštećenja)

BRAJTON

Kapa dole čelnim ljudima na Ameksu. Tamo ništa ne prepuštaju slučaju, već se unapred pripremaju za svaki mogući scenario. Tako su i ovog leta pustili Iva Bisumu i Marka Kukurelju, a da se gubici nisu ni osetili. Jer, zamene su stigle očas posla.

Za Bisumu je unapred bila pripremljena u vidu Mojzesa Kaiseda, dovedenog pre godinu i po dana iz ekvadorskog Independijentea, dok je Kukurelja odmenjen Pervisom Estupinjanom plaćenim Viljarealu blizu 18.000.000 evra, isto koliko i Španac prethodnog leta Hetafeu,a oko tri i po puta manje nego što je ovog prodat Čelsiju (65.300.000).

Nije se Grem Poter previše bunio ni zbog prodaje Nila Mopea Evertonu, u prošle tri sezone standardnog napadača koji je doduše postao prepoznatljiv po tome što mu je potreban popriličan broj prilika kako bi pronašao put do protivničke mreže.

Pokušao je Brajton i njemu da nađe zamenu, raspitivao se za Kristijana Kuamea, ali se sve završilo na tome. Neće Poter mnogo mariti, štaviše, nedavno je na jednoj konferenciji ljutito reagovao na prethodne natpise engleskih medija da mu je potreban napadač sposoban da postigne 20 golova. Snaći će se on već nekako.

Uostalom, Deniz Undav je došao iz bratskog Uniona, kao i Kaoru Mitoma da pojača konkurenciju na levom krilu. Pride je u paragvajskom Libertadu iskopan još jedan dijamant južnoamerički dijamant, mladi napadač Hulio Ensiso - rade ti skauti na Zelenom kontinentu posao reklo bi se - a iz Nordsjelanda je stiglo talentovao krilo Simon Adingra i prosleđen na kaljenje pogađajte kome - Unionu.

Kao deo transfera Kukurelje na Stamford Bridž Brajton je na zajam dobio i štopera Levaja Kolvila, tek da privremeno pokrije i drugu poziciju koju je zatvarao Španac u jedinoj sezoni na Ameksu, a dobre veze sa londonskim klubom iskoristio je da poslednjeg dana pojača vezni red Bilijem Gilmurom. Veliki timovi se već raspituju za Kaiseda, valja mu na vreme pripremiti zamenu...

DOŠLI: Pervis Estupinjan (Viljareal, 17.800.000), Hulio Ensiso (Libertad, 11.600.000), Bili Gilmur (Čelsi, 10.400.000), Simon Adingra (Nordsjeland, 8.000.000), Levaj Kolvil (Čelsi, pozajmica)

OTIŠLI: Mark Kukurelja (Čelsi, 65.300.000), Iv Bisuma (Totenhem, 29.200.000), Nil Mope (Everton, 11.800.000), Leo Osigard (Napoli, 5.000.000), Met Klark (Midlzbro, 2.600.000), Šejn Dafi (Fulam, pozajmica), Mihal Karbovnik (Fortuna Dizeldorf, pozajmica), Andi Zećiri (Bazel, pozajmica), Kjel Šerpen (Vitese, pozajmica), Eron Konoli (Venecija, pozajmica), Abdalah Sima (Anže, pozajmica), Simon Adingra (Union, pozajmica)

ČELSI

Dođe Tod Boli na Stamford Bridž, nasledi Romana Abramoviča i uradi isto što je ruski oligarh u svom prvom prelaznom roku u klubu pre skoro dve decenije. S tim da količinu novca koju je novi vlasnik Čelsija potrošio ovog leta, prethodni nije nikada za jedan prelazni rok. Oborio je Boli rekord uloživši 282.000.000 evra u tim, samo što ga reklo bi se nije mnogo unapredio.

Pokazao je Boli ambiciju, pokazao je i da nije kao većina drugih američkih vlasnika, već da ne žali novac kada su pojačanja u pitanju, međutim, sva ta želja za dokazivanjem koštala ga je bolje odrađenog posla na tržištu. Rešio je da stvari preuzme u svoje ruke, da pojačanja dovodi bez sportskog direktora, u konsultaciji sa Tomasom Tuhelom, što je navodno nemačkom stručnjaku odvuklo pažnju sa terena i predstavlja jedan od glavnih razloga zbog kojeg Čelsi beleži slabe rezultate na terenu.

Ima malo i do Bolijevih prethodnika, ostavili su mu rupu u odbrani (Antonio Ridiger i Andreas Kristensen otišli bez obeštećenja) koju ga je koštala blizu 120.000.000 evra (Vesli Fofana i Kalidu Kulibali). Pitanje je i da li je Čelsiju bio preko potreban levi bek od 65.000.000 evra (Mark Kukurelja) samo dva leta pošto je prethodnog platio okruglo 50.000.000 i sada ga zakucao na klupu.

Utisak je da bi mu od većeg značaja bilo kapitalno pojačanje u srcu veznog reda – Denis Zakarija trebalo bi da bude privremeno rešenje, Ćezare Kasadei i Karni Čukvuemeka pojačanja za budućnost - Engolo Kante je sve skloniji povredama i pride baš kao i Žoržinju ugovor mu ističe za godinu dana. Nije se ni u napadu proslavio. Jeste doveo Pjera Emerika Obamejana, Tuhelovog starog poznanika iz Dortmunda, ali se prethodno rešio dvojca koji je skoro plaćen 165.000.000 i napravio ogroman minus u kasi…

Na krilnim pozicijama nije ostvario sve zacrtane ciljeve, hteo je makar dvojicu svestranih ofanzivaca, ali je na kraju doveo jedino Rahima Sterlinga koji će ustati upamćen kao prvo pojačanje u Bolijevoj eri. Ako nastavi sa igrama onako kako je krenuo, imaće navijači i drugih razloga da ga se sećaju. Lov na Rafaela Leaa bio je preambiciozan pokušaj, zbog toga je uostalom stopiran odlazak Kristijana Pulišića.

Kad se crta podvuče, potrošio je 288.000.000 evra na pojačanja, u istoriji fudbala za jedan prelazni rok manje jedino od Reala iz 2019. godine, a čak mu ni posle toga mesto u TOP četiri nije zagarantovano.

DOŠLI: Vesli Fofana (80.400.000), Mark Kukurelja (Brajton, 65.300.000), Rahim Sterling (Mančester Siti, 56.200.000), Kalidu Kulibali (Napoli, 38.000.000), Karni Čukvuemeka (Aston Vila, 18.000.000), Ćezare Kasadei (Inter, 15.000.000), Pjer Emerik Obamejan (Barselona, 12.000.0000), Gabrijel Slonina (Čikago Fajr, 9.090.000), Denis Zakarija (Juventus, pozajmica 3.000.000)

OTIŠLI: Timo Verner (Lajpcig, 20.000.000), Emerson (15.400.000), Bili Gilmur (Brajton, 10.400.000), Romelu Lukaku (Inter, pozajmica 8.000.000), Malang Sar (Monako, pozajmica 1.000.000), Antonio Ridiger (Real Madrid, bez obeštećenja), Andreas Kristensen (Barselona, bez obeštećenja), Gabrijel Slonina (Čikago Fajr, pozajmica), Met Mijazga (Sinsinati, bez obeštećenja), Čarli Musonda (Levante, bez obeštećenja), Deni Drinkvoter (slobodan igrač), Kalum Hadson Odoi (Leverkuzen, pozajmica)

KRISTAL PALAS

Samo u prethodne dve godine londonski klub je ostao bez velikog broja igrača u veznom redu i odbrani. Zagazili su u četvrtu deceniju, prošli zenit, pa su na Selhurstu rešili da ne produže ugovore sa njima. Ako pored odlazaka Džejmsa Mekartija i Šeikua Kujatea uzmemo u obzir i da Luka Milivojević i Džejms Mekartur nisu na vrhuncu, dolazak Šeika Dukurea za 22.600.000 evra iz Lansa (četvrto najskuplje pojačanje u istoriji kluba) bio je apsolutni prioritet.

Isto važi i za Krisa Ričardsa, bio je Patriku Vijeri potreban još jedan štoper, s obzirom na to da je pored standardnih Joakima Andersena i Marka Guehija imao još samo Džejmsa Tomkinsa, zbog čega je angažovao Amerikanca sposobnog da usput pokrije i poziciju desnog beka.

I mada je Vijera mišljenja kako je Ebereči Eze sposoban da nadomesti povratak Konora Galahera u Čelsi, ipak se radi o različitim tipovima igrača i zbog toga je Palas ulagao napore da ga pozajmi na još godinu dana. No, nedavne povrede Engoloa Kantea i Matea Kovačića pokvarile su planove gomili klubova među kojima su bili i Orlovi.

Odlazak Kristijana Bentekea u Di-Si Junajted uslovio je angažovanje još jednog napadača, jer iako su obojica stigli prošle godine, Žan Filip Mateta i Odson Eduar nisu oduševili i vrlo verovatno ni Vijera ne bi znao da odgovori na pitanje ko mu je startni špic. Međutim, novog špica ni na vidiku.

Vijera zato neće biti preterano zadovoljan. Startna jedanaesterka jača je za jednog igrača, Dukurea, dok su ostala pojačanja u ovom trenutku tu kako bi proširila igrački kadar. Nije dobio ni zamenu za Galahera, ni napadača, a nije nakrcao tim ni iskustvom za koje je isticao da je timu preko potrebno...

DOŠLI: Šeik Dukure (Lans, 22.600.000), Kris Ričardsa (Bajern, 12.000.000), Sem Džonston (VBA, bez obeštećenja), Malkolm Ebiovej (Derbi, bez obeštećenja)

OTIŠLI: Kristijan Benteke (Di-Si Junajted, 5.460.000), Jaroslav Jah (bez obeštećenja), Šeiku Kujate (Notingem Forest, bez obeštećenja), Remi Metjuz (Sent Džonston, bez obeštećenja), Martin Keli (VBA, bez obeštećenja)

EVERTON

Retko kada smo prethodnih godina mogli bilo šta pohvalno da kažemo o Evertonovim potezima na tržištu. Ovog leta situacija je nešto drugačija. Pretrpeo je klub iz Liverpula ozbiljan udarac prodajom najboljeg igrača, ali je dovela fudbalera više nego što je prodala, a tim po zatvaranju pijace deluje kvalitetnije nego onda kada je otvorena.

Gubitak Rišarlisona gotovo sigurno će se osetiti, odskakao je kvalitetom od ostatka ekipe i bio glavni razlog što je Everton i dalje član Premijer lige, međutim, klub ga je prodao za ozbiljnu sumu novca (jedino je od Romelua Lukakua zaradio više) koju kasnije nije štedeo, već ju je investirao u novajlije.

Možda je Amadua Onanu i Dvajta Meknila preplatio (za prvog smo štaviše ubeđeni da jeste), ali se ipak radi o mladim, perspektivnim igračima čija bi cena u budućnosti mogla da poraste. Idrisu Ganu Geja kojeg je pre tri godine prodao za 30.000.000 evra Pari Sen Žermenu, vratio je za 4.000.000, a sa njim Onanom i Džejmsom Garnerom, Lampardov vezni red dobiće na čvrstini, plus Aleks Ivobi više neće morati da igra na stranoj poziciji.

Ruben Vinagre, bivši fudbaler Vulvsa i samim tim igrač sa premijerligaškim iskustvom, pružiće podršku Vitaliju Mikolenku za kojeg Lampard nije imao alternativu do sada, a posao vredan divljenja je dovođenje iskusnih, pouzdanih štopera Džejmsa Tarkovskog i Konora Koudija bez centa obeštećenja...

Najveća pobeda je međutim to što je Everton odlučio da odbije Čelsijevih 70.000.000 evra za Entonija Gordona, i ne samo to, već mu nabavi i podršku (Nil Mope) u trenucima kada je Dominik Kalvert Luin u autu zbog povrede. Imao je ambiciju da dovede čak još jednog igrača, ali je Blekburn malo precenio Bena Breretona Dijaza i na kraju ostao bez kupca (hteo ga i Fulam). Možda samo još da je obogatio vezni red nešto kreativniji igračem.

Mada, i to bi, kao sve što je urađeno, moglo da bude uzalud sa Lampardom na klupi.

DOŠLI: Amadu Onana (Lil, 36.000.000), Džejms Tarkovski (Barnli, bez obeštećenja), Nil Mope (Brajton, 11.800.000), Džejms Garner (Mančester junajted, 10.400.000), Ruben Vinagre (Sporting, pozajmica), Dvajt Meknil (Barnli, 24.000.000), Konor Kodu (Vulverhempton, pozajmica)

OTIŠLI: Rišarlison (Totenhem, 58.000.000), Dženk Tosun (Bešiktaš, bez obeštećenja), Džondžo Keni (Herta, bez obeštećenja), Žoao Virdžinija (Kambur, pozajmica), Džarad Brantvajt (PSV, pozajmica), Fabijan Delf (slobodan igrač), Gilfi Sigurdson (slobodan igrač), Andre Gomeš (Lil, pozajmica), Dele Ali (Bešiktaš, pozajmica), Žan Filip Gbaman (Trabzon, pozajmica)

FULAM

Čisto sumnjamo da vas je previše zanimalo, ali ako ste poslušali neku od skorašnjih konferencija Marka Silve, mogli ste da čujete samo jedno - da pojačanja dobrano kasne. Nije doduše prvi put da na Krejven kotidžu aljkavo rade prelazni rok, bilo je kritika na račun sportskog direktora Tonija Kana i prethodnog puta kada se Fulam vratio u Premijer ligu. Razlika je međutim u tome što je Kan ovog puta svom treneru obezbedio ekipu kvalitetnu da se u njoj i zadrži.

Mnogo je igrača precrtao Silva tokom leta, neke je uprava i prodala, te je bilo za očekivati i dvocifren broj pojačanja. Govorio je Portugalac da nije normalno u sezonu ući sa samo dvojicom štopera. Sada ih ima duplo više, pošto je dobio Šejna Dafija i Isu Diopa, fudbalere za solidnim premijerligaškim stažom.

Na levom boku Lajvin Kurzava, fudbaler Pari Sen Žermena, na desnom Kevin Embabu, reprezentativac Švajcarske, na golu Bernd Leno, standardni reprezentativac Nemačke. Nimalo loše… Šlag na torti predstavlja angažman Žoaa Paljinje, Portugalca dovoljno kvalitetnog da se ušeta u mnogo jače, ambicioznije timove od Fulama, kojim je londonski klub nemerljivo nadogradio vezni red u odnosu na prošlu sezonu.

Bilo je naravno i saplitanja usput, pa se Manor Solomon koji od starta trebalo da napravi razliku teško povredio, pre njega i Hari Vilson, i Fulam je spremio paket u finišu prelaznog roka. Ipak, negde na putu do Londona se otvorio, pa je na Krejven Kotidž stigao samo Vilijan, dok je Džastin Klajvert "ispao" negde na granici pošgo nije dobio radnu dozvolu. Dešavaju se i takve stvari kada domaći zadatak ostavljaš za poslednji čas. Ipak, nisu na kraju ostali praznih ruku, pozajmili su od Lidsa Danijela Džejmsa i pokvarili planove brojnim klubovima među kojima je bio i Totenhem.

Za kraj i novi napadač. Razumljivo, ma koliko dobar bio Aleksandar Mitrović, bez rezervnog špica se ne može u sezonu. Raspitivao se Fulam za Raula De Tomasa, uložio ozbiljan trud da dovede Bena Breretona Dijaza - Blekburn odbio dve ponude - i na kraju završio sa najjeftinijom opcijom, Karlosom Vinisijusom kojeg je Benfiki platio 5.000.000 evra.

DOŠLI: Žoao Paljinja (Sporting, 20.000.000), Isa Diop (Vest Hem, 17.800.000), Andreas Pereira (Mančester junajte, 9.500.000), Kevin Mbabu (Volfzburg, 5.500.000), Karlos Vinisijus (Benfika, 5.000.000) Bernd Leno (Arsenal, 3.600.000), Šejn Dafi (Brajton, pozajmica), Manor Solomon (Šahtjor Donjeck, pozajmica), Vilijan (Korintijans, bez obeštećenja), Danijel Džejms (Lids, pozajmica)

OTIŠLI: Andre Zambo Angisa (Napoli, 15.000.000), Fabio Karvaljo (Liverpul, 5.900.000), Žan Mišel Seri (Hal Siti, bez obeštećenja), Alfi Moson (Vikomb, bez obeštećenja), Rodrigo Muniz (Midlzbro, pozajmica), Sajrus Kristi (slobodan igrač), Majkl Hektor (slobodan igrač), Fabri (slobodan igrač)

LIDS

Najveći deo prelaznog roka na Eland Roudi je protekao mirno, baš onako kako su hteli čelnici Lidsa. Igrače kojima je došlo vreme da odu, nisu ni pokušavali da zadrže. Umesto toga, otvorili su Rafinji i Kalvinu Filipsu vrata širom, od prodaje istih inkasirali blizu 110.000.000 evra, uložili ih u osam pojačanja, od kojih pet kapitalnih i pride zabeležili tek minimalni minus u finansijskim knjigama od 2.000.000.

Nisu u klubu želeli da rizikuju da se ove godine ponovo nađu u situaciji iz koje ih je u finišu prethodne sezone izbavio Džesi Marš. Izašli su mu u susret, zamene za pomenuti dvojac doveli ekspresno i još bitnije, bila su ona u skladu sa klupskim modelom preprodaje istih, ali i sa taktičkim modelima Džesija Marša.

Stoga ni ne čudi što je u Amerikanac od Lidsa napravio "mini Red Bul”. Iskoristio je veze iz Salcburga, Njujorka i Lajpciga, klubova u vlasništvu pomenute kompanije u kojima je prethodno radio i u zapadni Jorkšir doveo proverene igrače u čije je kvalitete već imao priliku da se uveri. Častio ga je Lids Brendenom Aronsonom (rekordno klupsko pojačanje) pošto istinsku “desetku” od Marsela Bijelse nije nasledio, Luisa Sinisteru je doveo da podigne kvalitet koji je otanjio Rafinjinim odlaskom, Marka Roku i Tajlera Adamsa da udruženim snagama odmene Filipsa, a Rasmusa Kristensena da nasledi jednog od Bijelsinih miljenika Mateuša Kliha.

Senku na prelazni rok koji je izgledao vrlo dobro, što su potvrđivali i rezultati na terenu, bacio je gaf u finišu. Naime, Rodrigo se na meču sa Evertonom povredio, a kako je u autu bio i Patrik Bamford, Lids se bacio u potragu za napadačem. Rešen je bio Marš da dovede još jednog starog znanca, Hi-čan Hvanga (igrao ranije u Lajpcigu), ali su ga Vulvsi odbili, PSV stavio Kodija Gakpa pod stakleno zvono, i taman kad je delovalo da je plan C upalio, Bamba Dijeng je prekršio dogovor, rešio da se vrati u Francusku i Paunove ostavio praznih ruku.

Lids je već tada pustio Danijela Džejmsa u Fulam, zbog čega nikako nije smeo da digne ruke, pa je "iz fioke" izvukao konačno rešenje, Vilfrida Njonta iz Ciriha kojeg je planirao da angažuje u januaru kada uđe u poslednjih šest meseci ugovora. Međutim, pitanje je koliko je njegovim dovođenjem rešio problem, jer teško da je 18-godišnji Italijan već sada spreman za Ostrvski fudbal.

DOŠLI: Brenden Aronson (Salcburg, 32.840.000), Luis Sinistera (Fajenord, 25.000.000), Tajlers Adams (Lajpcig, 17.000.000), Rasmus Kristensen (Salcburg, 13.000.000), Mark Roka (Bajern, 12.000.000), Darko Đabi (Mančester Siti, 5.800.000), Vilfrid Njonto (Cirih, 4.500.000), Džoel Robles (Betis, bez obeštećenja)

OTIŠLI: Rafinja (Barselona, 58.000.000), Kalvin Filips (Mančester siti, 48.750.000), Lif Dejvis (Ipsvič, 1.200.000), Kiko Kasilja (Hetafe, bez obeštećenja), Tajler Roberts (KPR, pozajmica), Elder Košta (Al Itihad, pozajmica)

LESTER

Frustrirajuće leto na King Paueru, kako za navijače, tako i za Brendana Rodžersa. Nije to uostalom ni krio trener Lisica posle poraza od Mančester junajteda u četvrtak, sat vremena pred zatvaranje pijace.

"Uz dužno poštovanje, nismo imali podršku na tržištu koja nam je bila potrebna."

Želeo je bivši trener Liverpula da osveži ekipu koju je u prethodne tri godine tek povremeno, neznačajno menjao, ali se to nije dogodilo. Lisice su od svih engleskih klubova potrošili najmanje novca i dovele jedno jedino istinsko pojačanje.

I to ukoliko se Vaut Fas uopšte može smatrati pojačanjem, s obzirom na to da je došao kao direktna zamena za Veslija Fofanu koji je pretposlednjeg dana otišao u Čelsi. Da je otišao koji dan ranije, možda bi Lesteru i ostalo vremena da se pojača, jer Lisice finansijski ne stoje najbolje i bilo je potrebno prodati nekoga kako bi bilo moguće finansirati dolaske.

Međutim, ne bilo koga i definitivno ne po svaku cenu, pa je tako Lester stopirao odlazak Jurija Tilemansa, odbio blizu 50.000.000 evra od Njukasla za Džejmsa Medisona, ali i navodnu ofanzivu Mančester junajteda na Džejmija Vardija. Pustio je, pomalo neshvatljivo, jedino kapitena Kaspera Šmajhela za 1.000.000 evra u Nicu zbog čega je kao zamenu doveo Aleksa Smitiza.

Pravi posao im međutim tek sledi, jer Tilemansu, Čaglaru Sojundžuu, Danielu Amartiju i Ajozeu Perezu ugovori ističu narednog leta…

DOŠLI: Vaut Fas (Rems, 20.000.000), Aleks Smitiz (Kardif, bez obeštećenja), Hamza Čuduri (Votford, pozajmica)

OTIŠLI: Vesli Fofana (Čelsi, 81.000.000), Kasper Šmajhel (Nica, 1.000.000), Eldin Jakupovič (slobodan igrač)

LIVERPUL

Šok za kraj prelaznog roka na Enfildu! Pravo niotkud, bez previše logike Liverpul je pijacu zatvorio angažmanom Artura Mela iz Juventusa. Da ne bude zabune, nije sporno da je Redsima pojačanje u veznom redu bilo preko potrebno – zbog povreda Tijaga Alkantare, Kurtisa Džounsa, Nabija Keite, Aleksa Okslejda Čembrlejna – samo veliko pitanje je da li je fudbaler koji i sam često odsutan i pride već dugo nije na vrhuncu rešenje problema Jirgena Klopa

Veliko razočaranje za navijače Redsa, imajući u vidu da je njihov klub početkom prelaznog roka izgubio bitku sa Realom za Oreljana Čuamenija, potom izvisio za Mateusa Nunesa, Konrada Lajmera, Daglasa Luiza i posle svega doveo – Artura. I to bi moglo skupo da ih košta, ukoliko se problemi sa povredama nastave sezona bi mogla da im propadne, baš kao pre dve godine kada nisu rešili pitanje štopera i potom krpili rupe alternativim rešenjima kakvo je ovog leta Brazilac…

Fabio Karvaljo je na startu Premijer lige uspeo da istakne potencijal koji je tokom čitave prošle godine demonstrirao u Čempionšipu, za manje od 6.000.000 mogao bi da se ispostavi jednim od boljih kupovina Liverpula, ali nerealno je od 20-godišnjaka očekivati da se u prvoj sezoni u Premijer ligi (pre dve godine odigrao samo 250 minuta) ponavlja iz nedelje u nedelju i bude bitna karika u timu.

Darvin Nunjez bi morao, jedino je za Virdžila van Dajka Liverpul platio više i na Enfildu polažu ogromne nade da će Urugvajac uspeti da nadomesti izostanak Sadija Manea, možda i ponovi partije sunarodnika Luisa Suareza. Avanturu na Ostrvu započeo je sjajno, pogodio u finalu Komjuniti Šilda, zablistao i protiv Fulama, ali je protiv Kristal Palasa pokazao da još nije naučio da kontroliše vrelu južnoameričku krv...

DOŠLI: Darvin Nunjez (Benfika, 75.000.000), Fabio Karvaljo (Fulam, 5.900.000), Kalvin Remzi (Aberdin, 4.900.000), Artur (Juventus, pozajmica)

OTIŠLI: Sadio Mane (Bajern, 32.000.000), Neko Vilijams (Notingem Forest, 20.000.000), Takumi Minamino (Monako, 15.000.000), Marko Grujić (Porto, 9.000.000 otkup), Ben Dejvis (4.700.000), Šeji Odžo (Kardif, bez obeštećenja), Bed Vudburn (Preston, bez obeštećenja), Divok Origi (Milan, bez obeštećenja), Loris Karijus (slobodan igrač)

MANČESTER SITI

Prethodnih godina čitav fudbalski svet upirao je prstom ka Etihadu i osuđivao čelnike Mančester Sitija zbog sumanutog trošenja novca. Ovog leta, za promenu, engleski mediji uglavnom hvale poslovanje šampiona države. Jer, Siti je prelazni rok zatvorio sa ozbiljnim plusom u kasi (oko 60.000.000), unapredio i podmladio tim, i kao po običaju najbitniji posao završio još pre početka prelaznog roka.

Odnosi se to pre svega na Erlinga Halanda, mnogo pre njega dogovoren je i dolazak Hulijana Alvareza, tako da je Siti imao već oformljen potpuno novi napadački tandem, a da se fudbalska pijaca nije ni otvorila. Pride su Građani ugrabili i Kalvina Filipsa predviđenog da odmeni Fernandinja. I sve pomenute kupovine finansirali su prodajom Gabrijela Žezusa, Oleksandra Zinčenka i Rahima Sterlinga, trija čija uloga na Etihadu nije bila od presudnog značaja za ekipu.

Jedini poraz Siti je doživeo dok je tražio levog beka, mada je i u tom pogledu bilo pozitivnih komentara, jer sa Etihada nisu želeli da ispune zahtev Brajtona i plate 65.000.000 evra Marka Kukurelju, već su za četiri puta manje novca doveli ultraofanzivnog Serhija Gomeza iz Anderlehta o kojem je pre no što je doveo Zinčenka razmišljao i Arsenal. Vredan pomena je i Štefan Ortega, dugo je oko njega obigravao i Bajern, ali je Nemac bez obeštećenja potpisao za Siti i biće ispomoć Edersonu kad već Zak Stefen to nije mogao.

Poslednjeg dana prelaznog roka angažovan je Manuel Akandži. Ima Siti četvoricu štopera, ali kako se Nejtan Ake nedavno povredio, a Ajmerik Laport je u autu do početka oktobra, Siti je video priliku i za male pare doveo štopera koji je Gvardoli dao opciju više u srcu odbrane.

Plus u kasi dodatno su povećali talentovani fudbaleri iz B tima, Gavin Bazunu, Romeo Lavija, Darko Džejbi, Samuel Edozi, Huan Larios (prodati za preko 40.000.000 evra) koji će seniorske minute potražiti u drugim premijerligaškim timovima…

DOŠLI: Erling Haland (Dortmund, 60.000.000), Kalvin Filips (Lids, 48.750.000), Manuel Akandži (Dortmund, 17.500.000), Serhio Gomez (Anderleht, 13.000.000), Stefan Ortega (Arminija, bez obeštećenja)

OTIŠLI: Rahim Sterling (Čelsi, 56.200.000), Gabrijel Žezus (Arsenal, 52.200.000), Oleksandr Zinčenko (35.000.000), Gavin Bazunu (Sautempton, 14.000.000), Romeo Lavija (Sautempton, 12.300.000), Pedro Poro (Sporting, 8.500.000), Samuel Edozi (Sautempton, ?), Huan Larios (Sautempton, 6.600.000), Darko Džejbi (Lids, 5.800.000), Ko Itakura (Menhengladbah, 5.000.000), Arijanet Murić (3.000.000), Fernandinjo (Atletiko Paranaense, bez obeštećenja), Zek Stefen (Mildzbro, pozajmica), Jan Kouto (Đirona, pozajmica), Janhel Erera (Đirona, pozajmica), Nauel Bustos (Sao Paulo, pozajmica), Isa Kabore (Marselj, pozajmica), Džejden Braf (Dortmund, bez obeštećenja)

MANČESTER JUNAJTED

Još jedno ludi i nezaboravno leto. Potrošio je Junajted ovog leta više nego ikada ranije u jednom prelaznom roku, obezbedio Eriku ten Hagu pojačanja u rekordnom iznosu od 238.000.000 evra i makar malo umirio navijače koji su bili poprilično ljuti sredinom prelaznog roka.

Posebno u trenucima kada je, nemoćan da angažuje novog napadača, kontaktirao Marka Arnautovića, samo da bi ga besni navijači odvratili od lude ideje. Na kraju se ispostavilo da mu napadač neće ni biti potreban, jer Kristijano Ronaldo nije izboksovao željeni odlazak sa Old Traforda. Sve ostalo što je poželeo, Ten Hag je dobio – osim desnog beka, zbog čega je blokirao prodaju Arona Van Bisake - uglavnom iz Eredivizije, njemu dobro poznatog tržišta.

Doduše, nije dobio popust od svog doskorašnjeg kluba. Štaviše, Ajaks je narodski rečeno odrao čelnike Junajteda, video da mu gori pod nogama i za zbirno 153.000.000 evra podvalio mu Lisandra Martineza i Entonija (najskuplje pojačanje letnjeg prelaznog roka), čiji će se potezi zbog pomenute cene pratiti pod lupom ostrvske javnosti.

Nije ih štedeo ni Real za Kazemira, izvukao je i više (70.000.000 evra) nego što se verovatno nadao da će moći za igrača koji je ušao u 31. godinu života, mada bi Brazilac u tandemu sa Kristijanom Eriksenom trebalo da dovede pod konac vezni red mančesterskog tima. Treba ipak podsetiti da je pre nego što je doveo Kazemira, Junajted više od mesec dana pokušavao da ubedi Frenkija de Jonga, potom bio blizu da potpiše Adrijena Rabioa, igrače potpuno drugačijeg profila, što najbolje govori koliko su planski radili na Old Trafordu, odnosno da zapravo ne postoje parametri po kojima se pojačanja dovode. Jer, ako je Arnautović u jednom trenutku bio pravi odgovor, šta je zapravo bilo pitanje?

Kako bilo, Tajrel Malasija, još jedno pojačanje iz Eredivizije, istisnuo je iz startne postave Luka Šoa (i poslao Aleksa Teljesa u Sevilju), a Martin Dubravka stigao kao ispomoć Davidu de Hei pošto je klub pustio nezadovoljnog Dina Hendersona na pozajmicu u Notingem Forest…

DOŠLI: Antoni (95.000.000 evra) Kazemiro (Real, 70.650.000), Lisandro Martinez (Ajaks, 57.370.00), Tajrel Malasija (Fajenord, 15.000.000), Kristijan Eriksen (Brentford, bez obeštećenja), Martin Dubravka (Njukasl, pozajmica)

OTIŠLI: Andreas Pereira (Fulam, 9.500.000), Erik Baji (Marselj, pozajmica 2.000.000), Džesi Lingard (Notingem Forest, bez obeštećenja), Nemanja Matić (Roma, bez obeštećenja), Pol Pogba (Juventus, bez obeštećenja), Din Henderson (Notingem Forest, pozajmica), Aleks Teljes (Sevilja, pozajmica), Edinson Kavani (slobodan igrač), Huan Mata (slobodan igrač), Tahit Čong (Birmingem, ?), Hanibal Mežbri (Birmingem, pozajmica), Amad Dijalo (Sanderlend, pozajmica)

NJUKASL

Ništa odmah, preko noći. Njukasl radi mudro, planski, korak po korak, iako je finansijski najmoćniji klub na svetu. Istina, kočio ga je donekle finansijski fer-plej, ali ne do te mere da ne može da plati 70.000.000 evra za Aleksandera Isaka i postavi novi klupski rekord u visini obeštećenja, ali i u količini potrošenog novca za jedan prelazni rok.

Trošio bi verovatno i više, ali politika sportskog sektora je takva da klub ne dovodi igrače po svaku cenu ukoliko oni koje je pikirao nisu dostupni i zbog toga nije silio kada je Lester odbio 50.000.000 evra za Džejmsa Medisona.

Za razliku od ofanzivnog veznog, dugo čekanog špica Edi Hau je ipak dobio, doduše ne Iga Etikitea kojeg je hteo još zimus, već Isaka. Sumnjičavo su mnogi gledali na ovaj posao zbog činjenice da je prošle godine u Primeri postigao samo šest golova, ali ih je već na debiju protiv Liverpula Šveđanin razuverio.

Sven Botman takođe je bio želja koja se ostvarila, za njegov potpis Njukasl je pobedio Milan, a odbranu je dodatno ojačao Nik Poup, što je bio jasan znak Martinu Dubravki da bi trebalo da ode. Engleski mediji tvrde da su na Sent Džejmsis parku poslednjeg dana prelaznog roka žele još dva, tri pojačanja, ali da im domino efekat na tržištu nikako nije išao na ruku. Edi Hau je po zatvaranju pijace rekao kako brojni klubovi nisu hteli da sarađuju sa njima i pozajme im igrače na koje ne računaju ozbiljno, jer ih se, kaže trener Svraka, sve više pribojavaju i pokušavaju da ih sputaju.

DOŠLI: Aleksander Isak (Sosijedad, 70.000.000), Sven Botman (Lil, 37.000.000), Met Target (Aston Vila, otkup 17.500.000), Nik Poup (Barnli, 11.500.000)

OTIŠLI: Dvajt Gejl (Stouk, bez obeštećenja), Ajzak Hejden (Norič, pozajmica), Džef Hendrik (Reding, pozajmica), Kiran Klark (Šefild Junajted, pozajmica), Federiko Fernandez (Elče, bez obeštećenja)

NOTINGEM FOREST

Šumari su bez ikakve sumnje najveće iznenađenje letnjeg prelaznog roka. Ili su to bili dok nije postalo jasno da na Siti Graundu nemaju kočnicu i da se neće zaustavljati dok se pijaca ne zatvori. Već prvog dana oborili su klupski rekord za jednog fudbalera (bio u tom trenutku), a ustaljenim tempom od jednog pojačanja na svaka svaka četiri dana došli su do brojke od 21 angažovanog igrača za prelazni rok, čime su oborili rekord Kristal Palasa koji je 2013. godine po ulasku u Premijer ligu doveo 18 novih lica na Selhurst. Čak bi mogao i da ga učvrsti, pošto se očekuje da ozvaniči saradnju i sa Seržom Orijeom koji je bez ugovora...

Notingem Forest je za 162.000.000 evra – potrošio više od Barselone, Pari Sen Žermena, Reala, Sitija, Liverpula - koliko do ovog leta zbirno nije potrošio u 127 godinu dugoj klupskoj istoriji, doveo 21 igrača i doslovno zamenio kompletan tim (otišla 22 fudbalera).

Prosto, moralo je tako. Kvalitet ekipe kojom je raspolagao Stiv Kuper prošlog leta nije bio dovoljan za takmičenje sa najjačim timovima na Ostvu i da je Evangelos Marinakis odlučio da ne uloži novac zarađen u “najskupljoj utakmici na svetu“ vrlo lako je moglo da se desi da tim iz dvostruki evropski prvak ugrozi negativan rekord Derbija od 11 osvojenih bodova iz sezone 2007/08.

Ovako, Kuper će makar moći pošteno da se potuče za opstanak. O imenima pojedinačno suludo je govoriti, tek da naglasimo da je Forest za Morgana Gibsa Vajta izdvojio 29.500.000 evra – transfer bi sa bonusima mogao da naraste na 45.000.000 evra – i time izazvao polemiku na Ostrvu, pa će momak koji je do ovog leta samo 12 puta startovao u Premijer ligi morati da se nosi sa brenemom najskupljeg fudbalera u klupskoj istoriji.

Dobio je Kuper trojicu štopera, isto toliko levih bekova, jednog manje na suprotnoj strani, četvoricu centralnih i dvojicu ofanzivnih veznih, te dvojicu napadača… Opet, ni to nije garancija uspeha, videlo se jasno protiv Sitija sredinom nedelje. Treba ipak uigrati sve te igrače. A kad se i ako se to uopšte desi, ko zna gde će Šumari biti u datom trenutku...

DOŠLI: Morgan Gibs Vajt (Vulverhempton, 29.500.000), Taivo Avonji (Union Berlin, 20.500.000), Neko Vilijams (Liverpul, 20.000.000), Emanuel Denis (Votford, 14.800.000), Orel Mangala (Štutgart, 13.000.000), Žulijan Bjankone (Troa, 10.000.000), Musa Nijakate (Majnc, 10.000.000), Luis O'Brajen (Hadersfild, 9.400.00), Remo Frojler (Atalanta, 9.000.000), Omar Ričards (Bajern, 8.500.000), Renan Lodi (Atletiko, 5.000.000), Ui-džo Hvang (Bordo, 4.000.000), Vili Boli (Vulverhempton, 2.600.000), Hari Tofolo (Hadersfild, 2.400.000), Džoš Bouler (Blekpul, 2.300.000), Brendon Agilera (Alahuelense, 950.000), Vejn Henesi (Barnli, bez obeštećenja), Šeiku Kujate (Kristal Palasa, bez obeštećenja), Džesi Lingard (Mančester junajted, bez obeštećenja), Din Henderson (Mančester junajted, pozajmica), Loik Bade (Ren, pozajmica)

OTIŠLI: Bris Samba (Lans, 5.000.000), Nuno Da Kosta (Okser, 2.000.000), Tobajas Figueredo (Hal Siti, bez obeštećenja), Karl Dženkinson (Njukasl Džets, bez obeštećenja), Luis Graban (Al Ahli, bez obeštećenja), Nikolas Joanu (Komo, bez obeštećenja), Ui-džo Hvang (Olimpijakos, pozajmica), Brajan Oheda (Solt Lejk, pozajmica), Džoš Bouler (Olimpijakos, pozajmica)

SAUTEMPTON

Interesantan prelazni rok na Sent Merizu. Osim što su pojačali tim za predstojeću sezonu, u Sautemptonu su više od svih rivala mislili na budućnost. Jedan po jedan, četvorica igrača iz akademije Mančester Sitija kretali su ka jugu Engleske. Prvo Gavin Bazunu, talentovani reprezentativac Irske da umesto Frejzera Forstera (istekao mu ugovor) stane među stative, za njim i Romeo Lavija da od Oriola Romeua (otišao u Đironu) preuzme ključeve veznog reda, da bi poslednjeg dana prelaznog roka sa Itihada stigli još Sameul Edozi i Huan Larios koji će pak proširiti igrački kadar, a ne odmah uskočiti u startnu postavu.

Kako bilo, samo za njih četvoricu, Sveci su izdvojili preko 40.000.000 evra (Edozijev transfer mogao bi da naraste na 11.000.000), što je više od polovine novca koji su uložili u ovaj prelazni rok. I moglo bi poslovanje sa Sitijem da bude politika kluba u budućnosti, jer od nedavno novi član Sautemptona je Džo Šild, čovek čija je reč bila poslednja pri regrutovanju igrača u omladinskog školi Mančester Sitija, a koji trenutno istu ulogu obavlja u prvom timu Svetaca.

Istog dana kad i Larios i Edozi, stigli su još Duje Ćaleta Car i Ejnsli Mejtland Najsla kao odgovori na odlaske Jana Bednareka i njegovog imenjaka Valerija koji sat ranije.

Prethodno, još početkom prelaznog roka, otprilike kada Bazunu i Lavija, angažovan je Armel Bela Kočap, još jedan mlad, ali već sada kvalitet defanzivac da odmah podigne kvalitet ekipe, što će učiniti i znatno iskusniji Džo Aribo.

Od napadača Sekua Mare znatno više se očekuje u budućnosti, ima tek 19 godina, zbog čega je Ralf Hazenhitl poželeo još jednog špica – Če Adams jedina “devetka” u timu – ali je Kodi Gakpo bio nedostižna meta.

DOŠLI: Gavin Bazunu (Mančester siti, 14.000.000), Seku Mara (Bordo, 13.000.000), Romeo Lavija (Mančester Siti, 12.300.000), Armel Bela Kočap (Bohum, 10.000.000), Duje Ćaleta Car (Marselj, 10.000.000), Džo Aribo (Rendžers, 7.100.000), Huan Larios (Mančester Siti, 7.000.000), Samuel Edozi (Mančester Siti, ?), Ejnsli Mejtland Najls (Arsenal, pozajmica), Mateuš Lis (Altaj, bez obeštećenja)

OTIŠLI: Neri Luis (Bredford, bez obeštećenja), Frejzer Forster (Totenhem, bez obeštećenja), Šejn Long (Reding, bez obeštećenja), Nejtan Tela (Barnli, pozajmica), Vil Smolboun (Stouk, pozajmica), Jan Bednarek (Aston Vila, pozajmica), Džek Stivens (Bornmut, pozajmica), Mateuš Lis (Troa, pozajmica), Oriol Romeuo (Đirona, ?), Jan Valeri (Anže, ?)

TOTENHEM

Još jedan u nizu klubova koji je trošio kao nikad ranije. Ipak, reklo bi se da je Totenhem odradio više nego dobar prelazni rok. Tako to uglavnom biva kada Antonio Konte i Fabio Paratiči udruže snage.

Imao je italijanski stručnjak sreću da tim preuzme sredinom prošle sezone što mu je omogućilo da do leta proceni na koga neće računati. Gde je zaškripalo, Paratiči je reagovao i popravio stvar. Doveo mu je jednog od miljenika iz Intera Ivana Perišića, bočne pozicije, posebno bitne u Konteovom sistemu, osigurao na duže staze (Destini Udodži, Đed Spens), ponudio mu opciju više u srcu odbrane (Klemon Lengle), veznom redu (Iv Bisuma) i na golu (Frejzer Forster), a Hariju Kejn konačno obezbedio ispomoć u napadu (Rišarlison) od koje je doduše jedino Tangi Endombele bio skuplji u klupskoj istoriji.

Treće mesto na podijumu najskupljih Totenhemovih akvizicija zauzeo je Kristijan Romero pošto ga je, zadovoljan njegovim igrama, londonski tim za 50.000.000 evra otkupio od Atalante. I taman kada se činilo da je završio sa prelaznim rokom, Totenhem se ponovo aktivirao poslednjeg dana i pokušao da dovede Danijela Džejmsa na pozajmicu. Nije uspeo, a kako mu ni plan B sa Želsonom Martinsom nije upalio, rešio je da blokira odlazak Brajana Hila na kaljenje u Valensiju.

DOŠLI: Rišarlison (Everton, 58.000.000), Kristijan Romero (Atalanta, 50.000.000 otkup), Iv Bisuma (Brajton 29.200.000), Destini Udogi (Udineze, 18.000.000), Đed Spens (Midlzbro, 14.700.000), Ivan Perišić (Inter, bez obeštećenja), Frejzer Forster (Sautempton, bez obeštećenja), Klemon Lengle (Barselona, pozajmica)

OTIŠLI: Stiven Bergvajn (Ajaks, 31.2500.000), Kameron Karter Vikers (Seltik, 7.000.000), Tangi Endombele (Napoli, pozajmica 500.000), Đovani Lo Selso (Viljareal, pozajmica), Hari Vinks (Sampdorija, pozajmica), Džo Rodon (Ren, pozajmica), Serhio Regilon (Atletiko, pozajmica), Destini Udogi (Udineze, pozajmica)

VEST HEM

U dve uzastopne sezone londonski klub je u poslednjim krivinama gubio trku za plasman u Ligu šampiona. Ipak, bilo je to sasvim dovoljno vrhuški da shvati kako ovaj tim može da se nosi sa najvećima i da mu malo fali da ostvari cilj. To malo međutim na tržištu košta 182.000.000 evra – klupski rekord - koliko je Vest Hem ovog leta potrošio na pojačanja.

I ko zna kolika bi cifra tek bila da londonski klub nije izvisio za gomilu igrača sa poduže liste želja. Filip Kostić, Mateus Nunes, Hans Vanaken, Pjotr Zjelinski, Amadu Onana samo su neki od fudbalera koje je pikirao, a nije uspeo da ih dovede...

"Poslali smo ponude za mnogo igrača. Da vam kažem za koliko, verovanto biste prasnuli u smeh i rekli kako se šalimo. Možda smo samo previše ambiciozni", rekao je Dejvid Mojes sredinom prelaznog roka.

Međutim, uspeo je Mojes da pojača gotovo sve goruće pozicije u timu. Dobio je Najefa Agerda, skupocenog štopera kojeg je želeo još prošlog leta, potom i Tila Kerera kao zamenu za njega kada se povredio; bogatiji je konačno za još jednu opciju u napadu (Đanluka Skamaka, prvi špic kojeg je doveo od povratka u klub 2019. godine – na kojoj je dugo tražio ispomoć Majklu Antoniju…

Odlazak Artura Masuakua na pozajmicu u Bešiktaš uslovio je dolazak novog levog beka, a posle mnogo natezanja i prethodno pretrpljenih poraza na tržištu (David Raum, Luka Pelegrini, Borna Sosa, Oven Vijndal) angažovan je Emerson da pojača konkurenciju Aronu Kresvelu…

Pošto je Nikola Vlašić (otišao na pozajmicu u Torino) ozbiljno razočarao, a Džesi Lingard ih, na iznenađenje mnogih u klubu, odbio odlučivši da potpiše za Notingem Forest, odgovorili su dovođenjem Lukasa Pakete za 43.000.000 evra koji bi uz bonuse mogli da narastu na okruglo 60.000.000. Tanka je u engleskoj linija između besplatnog i drugog najskupljeg, potencijalno rekordnog pojačanja u klupskoj istoriji… Njegovim angažmanom čelnici kluba osim što su vezni red podigli na viši nivo i zasladili prelazni rok, želeli su da dokažu Deklanu Rajsu (i drugim traženim prvotimcima) da je Vest Hem sposoban da privuče zvučna imena i na taj način pokušaju da ga ubede da ostane u klubu…

Valja istaći i odluku da Čekićara da otkupi Alfonsa Areolu koji bi za godinu, dve trebalo da nasledi Lukasa Fabijanskog među stativama, dok će brzonogi Maksvel Korne – došao pošto ih je Filip Kostić odjavio zbog Juventusa – doneti hitrinu i opciju više na krilu posle odlaska Andrija Jarmolenka.

Sve u svemu, Vest Hem je pokazao da ima ogromne ambicije i da cilja na visoko, da više ne želi da bude autsajder u sudaru sa najvećima, ali kada podvučemo crtu i uzmemo u obzir da su ozbiljno pojačali i timovi koji su prošlu godinu završili ispred njega, reklo bi se da će im i ove godine gledati u leđa… U Ligi Konferencije će pak biti jedan od favorita...

DOŠLI: Lukas Paketa (Lion, 42.950.000), Đanluka Skamaka (Sasuolo, 36.000.000), Najef Agerd (Ren, 35.000.000), Maksvel Korne (Barnli, 20.000.000), Emerson (Čelsi, 15.400.000), Tilo Kerer (PSŽ, 12.000.000), Flin Dauns (Svonsi, 10.650.000), Alfons Areola (PSŽ, 9.300.000)

OTIŠLI: Isa Diop (Fulam, 17.800.000), Andrij Jarmolenko (Al Ain, bez obeštećenja), Rajan Frederiks (Bornmut, bez obeštećenja), Artur Masuaku (Bešiktaš, bez obeštećenja), Mark Nobl (penzija), Nikola Vlašić (Torino, pozajmica)

VULVERHEMPTON

Na Molinou su radili jedino ono što su morali. I pored toga padali su rekordi i zapadnom Midlendsu. Mateus Nunes poneo je epitet najskupljeg igrača u istoriji i značajno doprineo da Vulvsi ovog leta potroše više nego ikad ranije.

Bilo je potrebno ojačati vezni red, njegovog sunarodnika Žoaa Mutinja polako stižu godine, a Rubena Nevesa u svakom narednom prelaznom roku mogao bi da pokupi neki veći klub. Ipak, napravili su Vulvsi odličan izlazni transfer prodajom Gibsa Vajta za skoro 30.000.000 evra – druga najveća prodaja kluba - i time pokrio dobar deo pomenutog transfera.

Gonsalo Guedes, još jedan Portugalac, odličan je dodatak napadu koji zbog povreda često nije kompletan, a Saša Kalajdžić ispomoć kakvu Raul Himenez nije imao u skupno plaćenom Fabiju Silvi. Nejtan Kolins je možda plaćen više nego što bi trebalo, no radi se o štoperu sa premijerligaškim iskustvom koji je već uskočio u kopačke Marsala i Romana Saisa (obojici istekli ugovori).

Utisak kompletnog prelaznog roka Vulvsi su pokvarili poslednjeg dana. Vili Boli je priredio Brunu Lažu neprijatno iznenađenje selidbom u Forest, te vremena za dovođenje zamene nije bilo. Trebalo je da to bude Kreg Doson, ali Vest Hem je stopirao transfer pošto ni sam nije doveo željeno pojačanje, pa je portugalski stručnjak ostao sa samo dvojicom pouzdanih štopera. Znao je tu poziciju ranije da pokrije Leander Dendonker, ali je i on poslednjeg dana otišao u Vilu. Zato je kao privremeno rešenje iz Meca pozajmljen Bubakar Traore.

DOŠLI: Mateus Nunes (Sporting, 45.000.000), Gonsalo Guedes (Valensija, 32.600.000), Nejtan Kolins (Barnli, 24.300.000), Saša Kalajdžić (Štutgart, 18.000.000), Hi-čan Hvang (Lajpcig, 16.700.000)

OTIŠLI: Morgan Gibs Vajt (Notingem Forest, 29.500.000), Leander Dendonker (Aston Vila, 15.000.000), Ruben Vinagre (Sporting, 10.000.000), Vili Boli (Notingem Forest, 2.600.000), Marsal (Botafogo, bez obeštećenja), Roman Sais (Bešiktaš, bez obeštećenja), Džon Radu (Birmingem, bez obeštećenja), Ki Jana Hever (PSV, pozajmica), Fabio Silva (Anderleht, pozajmica), Konor Koadi (Everton, pozajmica), Bruno Žordao (Santa Klara, pozajmica), Patrik Kutrone (Komo, ?).


tagovi

TransferiLetnji prelazni rok 2022Premijer liga

Obaveštavaj me

Arsenal
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Čelsi
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara