(©Reuters)
(©Reuters)

Šta rade Dortmundovi šampioni iz '97? Od života u vinogradima, preko savetnika do programera

Vreme čitanja: 7min | pet. 31.05.24. | 19:57

I, poneki trener...

Sećate se sigurno dresova Borusije Dortmund drečavo žute boje u kombinaciji sa crnom. Sećate se verovatno i većine imena koja su ih nosila na putu ka krovu Evrope u sezoni 1996/97. Klos, Rojter, Koler, Zamer, Kre, Hajnrih, Lambert, Souza, Meler, Ridle i Šapuiza u startnoj postavi, a Herlih, Riken i Cork sa klupe, bio je tim koji je pod vođstvom Otmara Hicfilda 28. maja 1997. na Olimpijskom stadionu u Minhenu savladao Juventus sa 3:1 i ostvario najveći uspeh Milionera u 114 godina dugoj istoriji.

Sa Jirgenom Klopom na klupi, a Subotićem, Levandovskim, Gundoganom... na terenu, Borusija je 2013. godine stigla na korak do druge titule evropskog prvaka, ali je Bajern u Londonu slavio sa 2:1. U subotu od 21.00 u istom gradu, žuto-crni će ponovo imati priliku da se popnu na kontinentalni tron. Moraće da savladaju Real Madrid, koji je veliki favorit u ovom finalu. Baš kao što je '97. bio Lipijev Juventus, branilac trofeja sa Jugovićem, Zidanom, Del Pjerom, Dešanom, Vijerijem, Bokšićem, Perucijem, Ferarom...

Izabrane vesti

Golovima Karl-Hajnca Ridlea (dva) i Larsa Rikena, Borusija je ipak uspela da iznenadi i krupnim slovima se upiše u istoriju evropskog fudbala. A, gde su i šta rade ti ljudi danas, kada će njihovi naslednici u žuto-crnoj opremi (ovaj put ne drečavoj) pokušati da ponove podvig, otkrio je Bild.

Dosta njih je ostalo u fudbalu, ali više u ulogama savetnika ili direktora nego trenera. Idemo, ipak, redom. Po pozicijama...

ŠTEFAN KLOS (52 godine, golman)

Godinu i po dana nakon osvojenog Lige šampiona, Klos je prešao u Glazgov Rendžers, gde je 2007. i završio karijeru. U intervjuu za nemačku televiziju Sport1 oktrio je čime se danas bavi:

"Živimo u predivnoj kući sa velikim dvorištem u mestu između Ciriha i Lucerna. Bavim se privatnim poslom, imamo četvoro dece i dva psla. Dobro nam ide".

ŠTEFAN ROJTER (57, odbrana)

Nekadašnji defanzivac, koji je pre Borusije igrao baš za Juventus, ali i Bajern Minhen, prvi je na listi koji je i dalje aktivan u fudbalu. Počeo je u Borusiji kao asistent menadžera u sektoru zaduženom za sponzore, Potom je bio tim-menadžer u Minhenu 1860, a od 2012. je na raznim rukovodećim pozicijama u Augzburgu. Tokom njegovog mandata klub je stigao do istorijskih uspeha plasmanom u Ligu Evrope za sezonu 2014/15. Trenutno je u ulozi savetnika, sa ugovorom do leta 2026.,

JIRGEN KOLER (58, odbrana)

I nekadašnji štoper je poput svog prethodnika pre dolaska u Dortmund igrao za Juventus i Bajern, a i dalje je prisutan u fudbalu ali na mnogo nižem nivou nego Rojter. Brzo po završetku igračke karijere Koler je dobio povernje da vodi mladu reprezentaciju Nemačke. Nije se proslavio, da bi potom nešto kraće od godinu dana radio kao sportski direktor Bajer Leverkuzena. Zatim je kratko vodio Duizburg, a onda nekoliko nemačkih niželigaša i amteterskih ekipa. Zanimljivo je da je 2006. bio među kandidatima za selektora Obale Slonovače. Koler danas živi sa suprugom Silke, s kojom ima troje dece, u okrugu Arvajler, poznatom po voćarstvu i vinogradarstvu.

MATIJAS ZAMER (56, odbrana)

Pored velikog doprinosa kao igrač, Matijas Zamer je Borusiji Dortmund doneo i titulu kao trener 2002. godine, a u istoj sezoni uveo je Milionere i u finale tadašnjeg UEFA kupa, ali je Fajenord bio uspešniji. Sedeo je potom i na klupi Štutgarta, pa bio tehnički direktor FS Nemačke, da bi od 2011. do 2016. radio kao sportski direktor Bajern Minhena. Povukao se zbog zdravstvenih problema, a nakon nekog vremena počeo je da radi kao stručni konsultant na Eurosportu i od 2018. kao savetnik u rukovodstvu Borusije Dortmund.

MARTIN KRE (59, odbrana)

Po završetku igračke karijere dug fudbalu Martin Kre je vratio otvorivši sportski centar u blizini svog rodnog grada Vikedea na zapadu Nemačke, a onda se posvetio potpuno drugim poslovima. Prvo je radio u marktingu, da bi se potom prebacio u IT industriju i programiranje. Jedno vreme je bio u nadzornom odboru Bohum, a kluba u kojem je ponikao i za koji je odigrao više od 150 utakmica, pre nego što je pet godina nastupao za Bajer Leverkuzen i još četiri za Borusiju.

JORG HAJNRIH (54, odbrana)

Bivši levi bek karijeru je završio 2006. u Unionu iz Berlina, gde je potom radio kao sportski direktor još godinu dana, pa bio unapređen u člana izvršnog odbora. U Berlinu se zadržao do 2010, da bi potom probao ulogu trenera kroz niželigaše iz rodnog Ratenova i okoline, ali se nije dugo zadržao, kao ni na mestu asistenta Peteru Štegeru u Borusiji za sezonu 2017/2018. Mnogo bolje Hajnrihu ide trgovina, tako da je vlasnik nekoliko prodavnica sportske opreme u Berlinu i Ratenovu, gde i živi.

POL LAMBERT (54, sredina)

Iako je igrao za Borusiju Dortmund samo nešto duže od godinu dana, Škot je stigao da se upiše u klupsku istoriju. Po završetku igračke karijere bio je trener Aston Vile, Vulverhemptona i Ipsviča (2018-2021). Trenutno je bez angažmana, ali je je u izjavi za Kiker prošlog leta rekao da planira da se vrati na klupu.

"Putujem po Evropi kako bih uživo gledao što više utakmica i treninga. Želim da se vratim trenerskom poslu. Posle Ipsviča mi je bila potrebna pauza, ali napunio sam baterije i spreman sam da ponovo radim", kazao je Lambert i dodao da uzima časove nemačkog jezika jer ne bi imao ništa protiv da vodi neki klub iz zemlje u kojoj je doživeo najlepše dane svoje karijere.

PAULO SOUZA (53, sredina)

Čak 13 trenerskih angažmana imao je Portugalac po završetku igračke karijere. Poslednji je bio u Salernitani, od februara do oktobra prošle godine. Ne bira Souza ni države ni kontinente, počeo je u mlađim selekcijama portugalske reprezentacije, bio u Kvins Park Rendžersu, Svonsiju, Lesteru, mađarskom Videotonu, Makabiju iz Tel Aviva, Bazelu, Fjorentini, u Kini, Bordou, na klupi Poljske, pa brazilskog Flamenga i pomenute Salernitane. Retko gde se zadržao duže od godinu dana, a najviše uspeha imao je u Izraelu i Švajcarskoj osvojivši titule sa Makabijem i Bazelom. Videćemo gde će ga put dalje odvesti...

ANDREAS MELER (56, sredina)

Dvostruki asistent u pobedi nad Juventusom u poslednje vreme često se pojavljuje kao stručni konsultant na nemačkim televizijama. Od 2019. do 2022. radio je kao direktor omladinskog pogona u Ajntrahtu, a odluku o povlačenju iz te uloge doneo je kako bi se više posvetio porodici. Meler ima petoro dece iz dva braka, a trenutno živi sa suprugom Sigrid u blizini rodnog Frankfurta i piše biografiju.

Andreas Meler i Mark Julijano (©Reuters)Andreas Meler i Mark Julijano (©Reuters)

KARL-HAJNC RIDLE (58, napad)

Ridleovi golovi u prvom poluvremenu finalne utakmice Lige šampiona značajno su približili Borusiju trijumfu protiv Juventusa, a rođeni Bavarc i dalje doprinosi klubu iz Dortmunda kao njegov ambasador i povremeni savetnik. Posle Borusije igrao je za Liverpul i Fulam, a u Londonu je jedno vreme čak bio igrač-trener. Nije ga, ipak, povukao trenerski posao, ali povremeno uči decu u svom kampu za mlade fudbalere. Ima troje dece, od kojih je 32-godišnji Alesandro profesionalni fudbaler, ali sa karijerom daleko, daleko slabijom od očeve. Ridle je i vlasnik hotela "Eviva" u Bavarskoj.

STEFAN ŠAPUIZA (54, napad)

Nekadašnji švajcarski golgeter trudi se da svoje znanje i iskustvo prene se na mlađe fudbalere i to baš napadače. Od 2019. je zaposlen u mlađim kategorijama Jang Bojsa, a jedno vreme je bio angažoivan i od FS Švajcarske, takođe za rad u mlađim kategorijama.

HAJKO HERLIH (52, napad)

Jedan od igrača koji su ušli s klupe u čuvenom finalu i dalje se profesionalno bavi fudbalom, ali kao trener. Počeo je u mlađim kategorijama Nemačke, dok je u Bundesligi vodio Bohum (2009-2010), Bajer Leverkuzen (2017-2018) i Augzburg (2020-2021). Sa kadetima Nemačke je 2007. bio treći na Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina, ali nakon toga nekadašnji napadač nije imao zapaženije rezultate.

LARS RIKEN (47, sredina)

Svega 16 sekundi bilo je dovoljno tada 21-godišnjem Larsu Rikenu da se upiše u večnost kao strelac u finalu Lige šampiona. I to na spektalukaran način, lobovavši čuvenog Anđela Perucija. Bio je 70. minut kada je Otmar Hicfild poslao Rikena na teren umesto Šapuize, a već u 71. kraj njegovog imena su pisali gol i žuti karton. Celu karijeru je Lars Riken proveo u klubu iz rodnog Dortmunda, a 11 godina nakon velikog trijumfa počeo je sa radom na poziciji koordinatora mlađih kategorija. Potom je unapređen u direktora omladinskog pogona, a od pre mesec dana je sportski direktor kluba.

MIHAEL CORK (61, sredina)

Još jedan vojnik kluba sa ove liste. Godinu dana nakon pobede nad Juventusom postao je sportski direktor Borusije i na toj poziciji bio sve do 2005, kada je prebačen u sektor za finansije. Čak 17 godina proveo je u kancelarijama Vestfalen stadiona, da bi iz kluba otišao leta 2022. Od tada se bavi poslovima programiranja. Dakle, još jedan "kompjuteraš" iz slavne Dortmundove generacije.

OTMAR HICFILD (75, trener)

Nakon podviga sa Borusijom, stručnjak iz Leraha sa juga Nemačke, u dva mandata je vodio Bajern Minhen i već 1999. odveo Bavarce u finale Lige šampiona, ali je uspešniji bio Mančester Junajted. Ipak, 2001. je u meču za evropsku titulu savladana Valensija. Hicfild je Bajernu doneo i pet trofeja Bundeslige, naspram dva Borusiji, a u penziju je otišao 2014, nakon šest godina u ulozi selektora Švajcarske. Iako mu je kinseki Gvangdžou Evergande nudio čak 24.000.000 evra za ugovor na godinu i po dana, Hicfild nije prhvatio. Rešio je da je vreme za uživnje sa unučićima kojih ima troje.


tagovi

Liga šampionaBorusija Dortmund

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara