Viktor Đekereš (©Reuters)
Viktor Đekereš (©Reuters)

Šveđanin je Sportingov posao decenije, gol-mašina, napadač od 100.000.000 evra

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.03.24. | 03:39

Viktor Đekereš stigao do 36 golova i 14 asistencija u sezoni. Lavovima vezane ruke, u junu sigurno odlazi, a najveće šanse da ga dovede ima Arsenal. Za manje od sezone stigao je od 20.000.000 evra do devetocifrene sume

Nije uspeo u Brajtonu, do prošle sezone je tresao mreže u drugoligaškoj konkurenciji u dresu Koventrija, a onda je napravio potez karijere, za 20.000.000 evra je stigao u lisabonski Sporting, a u junu će biti jedna od zvezda prelaznog roka u Evropi. U pitanju je Šveđanin mađarskog porekla – Viktor Đekereš.

Lavovi su letos uboli džekpot, na njemu će pet puta više da zarade za sam godinu dana. Šveđanin blista ove sezone i verovatno je najbolja investicija letnjeg prelaznog roka u Evropi i posao decenije tima sa stadiona Žoze Alvalade. Posle het-trika Boavisti u Primeiri, stigao je do impresivnog učinka od 36 golova i 14 asistencija u svim takmičenjima u dresu lidera portugalskog šampionata.

Izabrane vesti

On svaki dan napreduje, ima zaista posebne veštine“, hvali mladi stručnjak Sportinga Ruben Amorim svog napadača posle fantastične partije ptotiv Pantera iz Porta i pobede od 6:1.

Da se vratimo malo na letnju fudbalsku pijacu. Skauti Sportinga su imali dobro oko da u Đekerešu vide invesiticiju koja će Lavovima da donese ne samo borbu za trofeje (lider Primeire i polufinalista Kupa Portugalije, eliminisan u osmini finala Lige Evrope od Atalante) nego i sigurno veliki novac koji će u junu da se slije u kasu portugalskog velikana. Njegova otkupna klauzula iznosi 100.000.000 evra, a Arsenal stoji kao prvi favorit za kupovinu. U igri su i Čelsi i daleko slabije platežni Milan.

09. april: (2,05) Arsenal (3,60) Bajern (3,90)

Arsenalu u njemu vidi kariku koja nedostaje na Emiratima. U prednosti je u odnosu na Viktora Osimena i Ajvana Tonija koji su se dovodili u vezi sa londonskim timom. Menadžer Mikel Arteta želi za narednu sezonu da pojača napad klasičnom „devetkom“. Gabrijel Žezus, Edi Enketija i Kai Haverc su ukupno samo 10 puta zatresli mrežu rivala u Premijer ligi.

Đekereš je prošle sezone bio drugi strelac Čempionšipa sa 21 golom, čak sedam manje od Engleza Čube Akpoma koji je tresao mreže kao od šale u dresu Midlzbroa. Posle nekoliko meseci, Đekereš je upetostručio vrednost, zaludeo evropske velikane, dok je napadač Ajaksa (plaćen 12.500.000 evra) razočarao u Amsterdamu i na izlaznim je vratima holandskog velikana koji je očajan ove sezone. Nekada je drugi bolji od prvog!

Napadač komplikovanog prezimena ima 25 godina, rođen je u Stokholmu. Ponikao je u Bromapojkarni, a posle tri sezone je prešao na Ostrvo, u Brajton. Pažnju na sebe je skrenuo na Evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina 2017. kada je bio najbolji strelac. U poslednjoj sezoni u Švedskoj je Bromapojkarnu uveo u najviši rang, Alsvenskan. Postigao je tri gola u poslednjem meču za bivši klub u otadžbini.

Nije sve išlo kao po loju u Brajtonu. Igrao je prvo za mladi tim Galebova, a onda je slat na pozajmice u nemačkom Sankt Pauliju i velškom Svonsiju. Posle treće pozajmice u Koventriju, tim iz Jorkšira ga je otkupio 2021. godine i to se pokazalo kao pravi potez. Potpisao je trogodšni ugovor u julu 2021. sa nekadašnjim članom Premijer lige koji dugo tavori u Čempionšipu. Dva puta je u sezoni 2021/2022 bio igrač meseca. Završio je šampionat u plavom dresu sa 17 golova.

Posle te sezone, došla je još bolja prošla sa 21 golom. Sporting je za njega iskeširao 20.000.000 evra (plus 4.000.000 kroz bonuse), što je najskuplja investicija Lavova u istoriji. Čelnici Koventrija trljaju ruke jer su prošlog leta dobili i 15 odsto od naredne prodaje. Osim 20.000.000 u junu će izvesno da klub koji je izborio polufinale FA kupa i u bici je za plej-of u najjačoj drugoj ligi na svetu da bude bogatiji za 15.000.000. Đekereš je od 8. januara 2019. godine u najboljoj selekciji Švedske. Prvi gol u žuto-plavom dresu je dao protiv Islanda u drugoj utakmici za nacionalni tim.

Šveđanin je zanimljiv i po načinu proslave gola. Posle svakog pogotka stavi obe ruke preko usta. Nekadašnji saigrač iz Koventrija Džošua Ekles je pokušao da reši misteriju:

Mislim da Viktor slavi zbog lika u filmu Hanibal Lektor. On jede ljude, a Đekereš uništava odbranu“.

Napadač Sportinga nije otkrio šta znači proslava.

Bilo je mnogo nagađanja, da li zbog Hanibala Lektora ii Betmena, ali niko nije dobro razumeo. Niko se nije približio odgovoru. To je tajna. Mogu to da objasnim, ali ne još. Kada osvojimo titulu, otkriću“, obećao je Đekereš.

Vikor je bio u vezi sa Amandom Nilden koja se takođe bavi najvažnijom sporednom stvari na svetu. Pratila ga je na Ostrvu dok je tamo igrao, ali su raskinuli. U januaru ove godine, portugalski meidji su otkrili da je u vezi sa glumicom Ineš Agijar.

Brojka od 36 golova u sezoni je rasporođena – 22 pogotka na 24 mečeva u Primeiri, pet u Ligi Evrope, šest u Kupu Portugalije i tri na dve utakmice u Liga kupu. U šampionatu ima devet asistencija. Drugi je paker tima sa jednom asistencijom manje od Pedra Konkalvesa.

Sporting će sigurno da ostane bez sjajnog napadača jer je klauzula u ugovoru tačno 100.000.000 evra, a ta suma nije problem za najbolje engleske klubove. Lavovi su u protekla dva prelazna roka napunili kasu transferima Manuela Ugartea u Pari Sen Žermen za 60.000.000 i Pedra Pora u Totenhem za 40.000.000, a sada ima se smeši nova mega prodaja.

Još u januaru je bio „napad“ na Đekereša, ali je on ostao u zeleno-belim bojama i sada se bori za duplu krunu u Portugaliji.



tagovi

Viktor ĐekerešPortugalPortugal 1Sporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara