Printscreen, ©Reuters
Printscreen, ©Reuters

Sve je to Erling Haland – može i da pogodi i da promaši nemoguće (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.10.24. | 17:57

Ali pitanje je gde bi Mančester Siti bio da ga nema

Ume da samo 'nestane', da promaši šansu kakvu ne bi smeo i iznervira Pepa Gvardiolu i saigrače, ali isto tako ima sposobnost da zatrese mrežu sa pozicije iz koje se većina napadača ne bi ni usudila da pokuša. I sve vam je to Erling Haland. A, da ga nema, pitanje je gde bi u ovom trenutku bio Mančester Siti.

Jer norveški napadač je i ove subote, u devetom kolu Premijer lige protiv Sautemptona, bio čovek odluke postigavši jedini gol na meču zahvaljujući kojem je šampion Engleske makar jedno veče – do sutrašnjeg derbija između Arsenala i Liverpula – provesti na čelu tabele – 1:0 (1:0).

Izabrane vesti

Ušao je Haland u aktuelnu sezonu kao niko nikad u Premijer ligi, u uvodnih pet rundi postigao 11 golova, a onda - zatajio. Pucao je ćorcima u naredne tri ligaške utakmice (protiv Njukasla, Fulama i Vulverhemptona), rekli bismo predugo za njegove standarde, ali je ovog popodneva na Etihadu prekinuo post. Već posle nepunih pet minuta.

Strpljivu akciju gradili su fudbaleri Sitija po levoj strani, sve bolji Mateus Nunes (gol i dve asistencije protiv praške Sparte sredinom nedelje) poslao loptu pred gol, a Haland se ubacio ispred Jana Bednareka i mada je Poljak činio sve da ga sa sobom povuče na zemlju, u padu uspeo da iz prve ubaci loptu u mrežu. Mnogi napadači bi u pomenutoj situaciji izvesno samo pali i pokušali da iznude jedanaesterac, ne i 24-godišnji cetarford, pa je delom i zbog toga prvi strelac Premijer lige sa 11 pogodaka.

A, mogao je Haland danas i da uveća prednost u odnosu na prvog pratioca Brajana Embeuma (postigao dva gola danas). Početkom drugog poluvremena, u jeku najveće inicijative domaćeg tima, ušao je Erling u dve vrlo dobre, praktično stopostotne šanse, ali se propisno obrukao. U oba navrata, prvo u 50, zatim i u 63. minutu, lukavim centaršutevima pronalazio ga je na drugoj stativi Savinjo potpuno samog, međutim, ispostavilo se da mu je teže bilo kada je na leđima imao nekoga da ga ometa...

Koketirao je posle tih promašaja Haland sa ulogom tragičara neuspevši da u potpunosti slomi otpor pomalo neočekivano tvdog Sautemptona. Srećom po njega, plavi deo Mančestera na kraju je slavio njegov pogodak sa početka meča, umesto da tuguje zbog njegovih brljotina iz uvodnog dela drugog poluvremena. A, vrlo lako je moglo da bude drugačije.

Znamo svi koliko Siti može da bude surov kada ranim golom otvori utakmicu, da nema milosti prema rivalu kada oseti njegovu krv, međutim, Sautempton je uspeo da izbegne sudbinu kakvu su ove sezone pre njega doživeli Sparta i Ipsvič. Štaviše, tim Rasela Martina pozitivno je iznenadio budući da je u uvodnih pola sata čak imao i veći posed lopte (58 odsto), mada ruku na srce nije baš imao ideju kako da je prenese na protivničku polovinu. Otud i svega 20 dodavanja u završnoj trećini tokom pomenutog perioda.

Ipak, pred sam odlazak na poluvreme malo je falilo da šokira domaćina. Uhvaatio je Kameron Arčer na spavanju odbranu Sitija, izbio sam ispred Edersona, a onda snažnim udarcem u bliži ugao pokušao da ga savlada. Na njegovu žalost, a prvenstveno Halandovu sreću, isprečila mu se prečka...

Nekoliko iznenađujućih rezultata i vrlo uzbudljivih utakmica u istom terminu se odigralo i na drugim stadionima u Premijer ligi. Bornmut je u Birmingemu iznenadio Aston Vilu stigavši do boda pogotkom Evanilsona u šestom minutu nadoknade (1:1), a još veći podvig napravio je Vulverhempton na gostovanju Brajtonu pošto je do 88. minuta imao dva gola zaostatka, a na kraju se kući vratio sa bodom (tek drugim) u džepu.

Ipak, daleko najinteresantnije bilo je na Komjunitiju gde je Brentford u meču sa sedam golova došao do pobede u šestom minutu nadoknade protiv Ipsviča - 4:3. Novajlija je blickrigom na isteku pola sata igre stekao dva gola prednosti, domaćin tu prednost anulirao već do odlaska na odmor, da bi po povratku sa pauze i preokrenuo rezultat. Ubrzo je Ipsvič ostao sa igračem manje i činilo se već tada da će gosti praznih šaka napustiti London, a onda je rezervista Lijam Delap četiri minuta pre kraja doneo novo izjendnačenje.

Ipak, Brentford je sa igračem više konstantno vršio pritisak u završnih dvadesetak minuta i to mu se isplatilo pred sam kraj, u šestom minutu nadoknade kada je Embeumo, najbolji fudbaler ekipe u aktuelnoj sezoni, lukavim centaršutem pred sam gol prevario golmana gostiju Arijaneta Murića i doneo svom timu tri boda.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Petak

Lester - Notingem Forest 1:3 (1:1)

/Vardi 23 - Jejts 16, Vud 47, 60/

Subota

Aston Vila - Bornmut 1:1 (0:0)

/Barkli 76 - Evanilson 90+6/

Brentford - Ipsvič 4:3 (2:2)

/Visa 44, Klark 45+1ag, Embeumo 51pen, 90+6 - Smodiks 28, Hirst 31, Delap 86/

Brajton - Vulverhempton 2:2 (1:0)

/Velbek 45, Ferguson 85 - Ait Nuri 88, Kunja 90+3/

Mančester Siti - Sautempton 1:0 (1:0)

/Haland 5/

18.30: (2,85) Everton (3,35) Fulam (2,65)

Nedelja

15.00: (1,80) Čelsi (3,70) Njukasl (4,40)

15.00: (4,30) Kristal Palas (3,60) Totenhem (1,85)

15.00: (3,05) Vest Hem (3,60) Mančester Junajted (2,40)

17.30: (2,50) Arsenal (3,45) Liverpul (2,95)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiErling HalandPremijer ligaSautemptonAston VilaBornmutIpsvičBrentford

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara