Soška

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.02.20. | 11:07

Najgore od svega je što nikoga ne zanima

Ako ste stranac i imate stalno nastanjenje u Republici Srbiji, možete dobiti državljanstvo pod sledećim uslovima:

  • da ste navršili 18. godina života i da vam nije oduzeta poslovna sposobnost;
  • da imate otpust iz stranog državljanstva ili da podnesete dokaz da ćete otpust dobiti ako budete primljeni u državljanstvo Republike Srbije;
  • da ste do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imali prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije;
  • da podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom.

Sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Istog onog koje je na kraju izdalo pasoše prvo Evandru i Kleu, pa Čarlsu Dženkinsu, Demarkusu Nelsonu, Adinu Vrapcu, Dilanu Enisu, Markusu Pejdžu, i poslednjem Kevinu Panteru.

Izabrane vesti

Prvo, da izuzmemo iz ovog niza Klea i Evandra jer fudbalski oci nekako su ipak i srećom odustali od ovog trenda, delom i zato što FSS često menja pravila, ali i to je bolje nego da svaki čas zovu Ministarstvo i dele pasoše kao bombone. Možda bismo mogli da progledamo kroz prste i Dženkinsu, bar je imao godinu dana u Srbiji pre no što je "postao Srbin". Onda uzmemo pa saberemo mesece koje su Nelson, Enis, Pejdž i Panter proveli u Srbiji u trenutku dobijanja pasoša, uporedimo ga sa uslovom od TRI godine sa sajta Ministarstva, pogledamo prijatelje i rodbinu iz Republike Srpske kako u redovima čekaju da dobiju pasoše, pogledamo recimo Borac i Slobodu i Radnički sa Crvenog krsta, vidimo kako se dovijaju da zakrpe budžet za narednu sezonu i zapitamo se: Dobro, da li je taj trofej baš toliko bitan?

Možemo da razumemo – ne i da opravdamo – silnu tenziju u ABA ligi jer šampionska titula u regionu obično znači i plasman u Evroligu i značajno mirniji finansijski život u narednoj sezoni. Hajde da nekako spustimo kriterijume i kažemo da ima osnova i za želju za titulom u davno obezvređenom prvenstvu Srbije.

Ali Kup Radivoja Koraća? Isto ono takmičenje u kojem se 2013, dok je igrao za Radnički iz Kragujevca, kao stranac vodio i jedan Ratko Varda, koji je delom sigurno baš zbog toga bio poprilično besan kada su prošle godine državljanstvo dobili Pejdž i Enis. Ove godine, istina znatno umerenije, po društvenim mrežama reagovao je Milan Dozet.
"U čemu je poenta pravila o broju stranaca ako strancima dajete naše državljanstvo? Ili ne valja pravilo ili ne valja država?", zapitao se nekadašnji košarkaš.

Zapitali su se i svi navijači, bez obzira na boju kluba koji bodre. Jer pravila više ništa ne znače, a kad nema pravila gubi se i smisao.

Najgore od svega je što izgleda da nikoga ne zanima. Pa će se tako i nastaviti.

Sve dok se jednog dana za Žućkovu levicu ne bude borilo 20 stranaca i četiri domaća igrača koji će da mašu peškirima i uđu na koji minut da naprave neki faul... A onda ćemo valjda opet da se pitamo zašto su domaći igrači skupi i neće da se vrate u Srbiju? Iako oni nemaju pasoše zemalja u kojima igraju. Ali bar znaju po kojim pravilima mogu da ih dobiju.

Ovde su se pravila izgubila.

(FOTO: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara