Po uzoru na Partizan '99: UEFA svim liderima daje zvanje šampiona?

Vreme čitanja: 2min | pon. 16.03.20. | 12:52

U Ligu šampiona i Ligu Evrope po sadašnjem stanju na tabelama...

Ko vodi trku – taj je šampion! Nema vremena za obrt, za promenu stanja na tabeli, za neizvesne završnice prvenstava. UEFA će predložiti svim nacionalnim savezima da za prvake svojih država proglase klubove trenutno pozicionirane na liderskoj poziciji.

Makar tako piše madridski As, čije se informacije razlikuju od onih do kojih je došao italijanski Korijere dela sera. Španci uveravaju da se organizacija na čijem je čelu Aleksandar Čeferin zalaže da svim klubovima koji su na prvom mestu u trenutku prekida liga bude dodeljena titula. I da se fudbal ove sezone više ne igra, jer nema naznaka da će pandemija virusa korona u skorije vreme da utihne.

Izabrane vesti

As, ipak, dodaje da su čelnici UEFA optimistični, da će imati tokom leta dovoljno termina da ubrzanom ritmu privedu sezone kraju. Prostor bi se otvorio pomeranjem Prvenstva Evrope za decembar 2020. ili jun 2021, međutim... Druga opcija, za slučaj da kriza potraje, da ni tokom leta ne bude mogao da se igra fudbal, podrazumeva dodeljivanje titule onim klubovima koji su na prvim mestima u državnim šampionatima. Uz napomenu da je reč samo o predlogu UEFA, a da će nacionalnim savezima biti ostavljena mogućnost konačne odluke.

ARGENTINA 1, 01.10: (1,80) Rozario (3,30) Kolon (4,50)

Ako gledamo „lige petice“: onda je to Liverpul u Engleskoj, Bajern u Nemačkoj, Juventus u Italiji, Pari Sen Žermen u Francuskoj i Barselona u Španiji. Pitanje je samo kako će, primera radi, na Čizmi reagovati Lacio i Inter, koji imaju šansu da stignu Staru damu, ne bi se tek tako Real predao, jer zaostaje samo dva boda za Kataloncima u La Ligi, imaju Borusija iz Dortmunda i RB Lajpcig čemu da se nadaju u Bundesligi...

As navodi da bi takve titule bile donete na osnovu „poštovanja jednakih prava i zasluga“. Kao primer navodi slučaj iz 1999, kad je u tadašnjoj Jugoslaviji prvenstvo prekinuto usled NATO bombardovanja, a za prvaka proglašen Partizan, u tom trenutku lider, sa dva boda više od Obilića. Isti izvor podseća da je u to vreme predsednik UEFA Lenard Johanson savetovao da se titula dodeli crno-belima, što je ispoštovano propisima tadašnjeg Fudbalskog saveza Jugoslavije, kao članice UEFA. Taj primer mogao bi da posluži kao ključ u debati tokom utorka, kad bi trebalo da bude poznata budućnost evropskog fudbala za ovu i narednu sezonu.

Po identičnom modelu dobili bi se i učesnici grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope za takmičarsku 2020/2021. Kao konačan bi se uzeo sadašnji plasman na tabelama. Primera radi, iz Premijer lige u elitni kup išli bi Liverpul, Lester, Čelsi i Mančester junajted; iz Nemačke Bajern, Borusija Dortmund, RB Lajpcig; iz Italije Juventus, Lacio, Inter i Atalanta; iz Španije Barselona, Real, Sevilja i Sosijedad; iz Francuske PSŽ, Marselj, dok bi Ren u kvalifikacije...

No, sve bi trebalo da bude jasnije u utorak, na videokonferenciji UEFA.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara