Sujeverje dalo rezultat: Olimpiko podrhtavao od Vidmerove bombe, Žoržinjo ostavio nadu Švajcarcima

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.11.21. | 22:39

Nakon remija u rimu gotovo izvesno će o pobedniku grupe odlučivati bolja gol-razlika

Tražili su reprezentativci Italije od Saveza da utakmicu devetog kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Švajcarske odigraju na rimskom Olimpiku, da budu smešteni u istoj svlačionici i u istim onim dresovima u kojima su letos igrali protiv istog rivala u grupnoj fazi Evropskog prvenstva. Savez im je zahtev odobrio, a sujeverje Azura dalo je rezultata.

Selekcija Roberta Mančinija izvukla je veliki bod iz duela sa Sajdžijama, zadržala prvo mesto i značajno umanjila šanse da joj se ponovo scenario iz 2017. godine - 1:1 (1:1). Pred poslednje kolo kvalifikacija šampion Evrope ima sve u svojim rukama, ima isti broj bodova kao i Švajcarska, ali je zahvaljujući boljoj gol-razliki (za dva gola) lider na tabeli i u meču sa Severnom Irsokm za tri dana će taj plus morati samo da sačuva.

Izabrane vesti

Mogli su Azuri da budu i u boljoj situaciji nakon večerašnjeg meča samo da je Žoržinjo pogodio penal u 90. minutu. Ipak, baš kao i u prethodnom meču dve reprezentacije u kvalifikacijama fudbaler Čelsija je propustio priliku da sa bele tačke donese pobedu svojoj selekciji.

Nakon promašenog jedanaesterca u Bazelu govorio je kako će morati da promeni pristup izvođenju jer ga golmani sve više "studiraju", reč je i održao, prepoznatljivog poskakivanja nije bilo, ali je ovog puta bio neprecizan kao nikad ranije i tako selekciji Murata Jakina ostavio nadu da se u poslednjih 90 minuta grupne faze ipak domogne prvog mesta, za šta će joj biti potrebna vrlo ubedljiva pobeda nad Bugarskom.

Iako je u Rim došla bez kapitena Granita Džake, odnosno standardnih Stivena Cuber i Nika Elvedija, te udarne igle Brila Emboloa, Švajcarska je bez ikakvog preterivanja bila bolji rival u prvom poluvremenu, a igrač koji je zamenio povređenog napadača Menhengladbaha stvarao je najviše problema domaćoj reprezentaciji.

U svom prvom startu, a tek drugoj utakmici za seniorsku reprezentaciju, Noa Okafor izgledao je kao da iza sebe ima bar trideset nastupa za državni tim. Nadahnut partijama u klubu (devet golova, pet asistencija), napadač Salcburga nije dao mira defanzivcima Italije svojim ubacivanjima. Preko njega je uostalom stigao i vodeći gol Švajcarske u 11. minutu.

Hitro je reagovao na dodavanje Đerdana Šaćirija duž aut-linije, pretrčao Frančeska Ačerbija i vratio loptu na šesnaesterac za Silvana Vidmera, a desni bek koji je punih pet godina proveo na Čizmi u punom trku je zakucao loptu pod prečku.

Italija je u tim trenucima bila u nokdaunu, nisu izabranici Roberta Mančinija uspevali da iskreiraju najobičniju akciju, dok su rastrčani Švajcarci na drugom delu terena sa svih strana nadirali ka golu Đanluiđija Donarume. Okafor je posle asistencije pokušao da dođe i do prvenca, pretio je i Šaćiri, ali je Italija pregrmela udar gostiju u uvodnih pola sata meča i odlučno krenula po izjednačenje.

Jan Zomer se kod udarca Nikola Barele iz neposredne blizine odličnom intervencijom isprečio Azurima na putu, ali je nedugo nakon bravure od potencijalnog heroja izrastao u jednog od tragičara utakmice. Italijani su "prodali" foru Švajcarcima prilikom slobodnog udarca, Lorenco Insinje je goste uhvatio na spavanju i centaršutem pogodio Đovanija Di Lorenca, koji je utrčao ispred Zomera i svojim drugim golom aktuelnog šampiona Starog kontinenta vratio u igru.

U nastavku meča - "italian job". Mančini je izmenama (Berardi, Tonali, Kristante umesto Belotija, Lokatelija i Barele) potpuno promenio tok utakmice i primirio rivala. Švajcarska je ostala bez udarca u okvir Donaruminog gola u drugih 45 minuta, i mada ni Azuri nisu bili preterano opasni, posedom lopte čuvali su goste podalje od svog šesnaesterca. I pored svega, mogli su Italijani do celog plena, rezervista Ulises Garsija je minut pre kraja bespotrebno s leđa srušio Domenika Berardija, ali je Žoržinjo nespremno dočekao poklon.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL U KATARU - PRETPOSLEDNJE KOLO

Petak

GRUPA C

Italija - Švajcarska 1:1 (1:1)

/Di Lorenco 36 - Vidmer 11/

Severna Irska - Litvanija 1:0 (1:0)

/Satkus 18ag/



tagovi

reprezentativni fudbalkvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara