Vanja Milinković Savić (©Reuters)
Vanja Milinković Savić (©Reuters)

Subota u Seriji A: Vanja statistički najbolji u Ligama petica, Samardžićeva bitka za startera

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.10.24. | 12:52

Inter s najjačim timom danas (20.45) protiv Torina, dok probuđena Atalanta dočekuje u Bergamu Đenovu (18.00)

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sedmo kolo Serije A se nastavlja mečevima u Milanu, Bergamu i Udinama. Inter je pozvan da pruži uverljiv odgovor Napoliju Antonija Kontea i da prvi put u ovoj sezoni veže tri uzastopne pobede u Seriji A i Ligi šampiona. Upravo zbog toga Simone Inzagi ne želi da rizikuje ništa i večeras ćemo videti Inter u trenutno najjačem sastavu.

Izabrane vesti

Vanja Milinković je po statistikama među najboljim čuvarima mreže i imaće veoma izazovan zadatak da zaustavi najproduktivniji tandem od leta 2023. godine u Italiji. I od Atalante se očekuje da potvrdi ono što smo videli protiv Šahtjora u Ligi šampiona i odlučnost u drugom poluvremenu susreta sa Bolonjom. Lazar Samardžić je ponovo u konkurenciji sa De Ketelarom za mesto u startnoj postavi.

INTER - TORINO (20.45)

Inter dolazi na večerašnji duel sa Torinom sa dve uzastopne pobede u prvenstvu i Ligi šampinoa, dok je Torino prošle nedelje doživeo prvi poraz u Seriji A do Lacija. Nerazuri su izgubili, kao domaćini od Milana, posle 17 vezanih prvenstvenih mečava bez poraza na San Siru. Inzagijevi izabranici nisu pognute glave napusitili dva puta zaredom teren Meace od aprila 2023. godine (tada su nanizali tri poraza).

U poslednje vreme Inter, relativno lako izlazii na kraj sa Torinom. Zabeležili su pet uzastopnih pobeda u Milanu a generalno gledano, na poslednje četiri meča u Milanu i Torinu, nisu primili ni gol od Granata. Lautaro Matinez je proradio u Udinama postigavši prva dva sezonska gola. U utorak je postigao i prvenac u tekućoj Ligi šampiona i ostalo je samo da se odblokira u Seriji A na San Siru budući da se na njegov prvenstveni gol čeka od 28. februara.

Vanja Milinković-Savić je po parametrima tzv. Expected Goals najbolji čuvar mreže u pet najjačih liga Starog kontinenta. Prema računici, Expected Goals Torino je trebalo da primi 9.2 gola, a primio je samo 5.

Simone Inzagi će promeniti više od polovine tima koji je započeo meč protiv Crvene zvezde uključujući i napadački tandem. Timu Nerazura nedostaje samo Nikolo Barela. Podsetimo, Torino je u prvom kolu igrao nerešeno sa Milanom (2:2) na San Siru. Bikovi će biti oslabljeni jer ga neće voditi pored aut linije šef stručnog štaba Vanoli koji je “pocrveneo” protiv Lacija prethodnog vikenda.

INTER 3-5-2: Zomer - Bisek, Ačerbi, Bastoni - Darmajan, Fratezi, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Lautaro Martinez, Tiram

TORINO 3-5-2: Milinković - Valukijevič, Koko, Mazina - Pedersen, Lineti, Riči, Ilić, Lazaro - Adams, Zapata

ATALANTA - ĐENOVA (18.00)

Atalanta je u poslednja tri kola u Serij A osovjila samo jedan bod, ali je trijumf u Ligi šampiona nad Šahtarom podigao moral Gasperinijevoj četi. Štaviše, atmosfera je bila već popravljena Samardžićevim golom protiv Bolonje kojii je omogućio Boginji da izbegne treći uzastopni poraz.

Đenova ne prolazi kroz dobar period, posle dobrog uvoda (remi sa Interom i pobede nad Moncom) osvojili su samo jedan bod na četiri meča. Ohrabrujući momenat za Đilardina bi mogao da bude taj da u ovom prvenstvu igraju dobro protiv timova iz Lombardije. Đenova ima problem sa odbranom, pogtovo u drugom poluvremenu. Grifone je protiv Venecije i Juventusa primio svih pet golova u nastavku igre.

Od kada je na klupi Atalante Gasperini se transformisao u noćnu moru svog bivšeg kluba. Dea u pomenutom periodu ima bolji učinak samo protiv Bolonje i Sasuola, sa devet pobeda, četiri remija i samo jednim porazom. Istovremeno u tri godine za nama Atalanta nije primila nijedan gol.

Mateo Retegi će prvi put igrati protiv svog bivšeg kluba. Italjanski reprezentativac je u prvih šest kola postigao već četiri gola dok je u celom prethodnom šampionatu dao sedam. Od kada je Gasperini trener Atalante samo je Murijel dao više golova na prvih šest utakmica u dresu Boginje.

Interesantno je da je Andrea Pinamonti odigrao najviše minuta u Seriji A protiv Atalanta, 612, a da pri tom nije uspeo da realizuje nijedan gol ili asistenciju. Lazar Samardžić će ponovo biti u baražu do poslednjeg momenta za jednom mesto u startnoj postavi sa Šarlom De Ketelarom, dok bi mladi Vlahović posle par minuta protiv Koma u Bergamu mogao ponovo da dobije šansu u finišu meča.

Atalanta ne može i dalje da računa Đimšitija i Toloija u odbrani. Ako dodamo Skalvinija koji će se vratiti tek u 2025. godini možemo da konstatujemo da Boginji nedostaje startna defanzivna linija. Van stroja su i Ruđeri i Brešanini.

I Đenova ima dosta igrač van upotrebe. Za Malinovskog je sezona završena, a na listi povređenih su i Mesijas, Badelj, Frendrup i Ekuban.

ATALANTA 3-4-3: Karneseki - Kosonu, Hijen, Kolašinac - Belanova, Ederson, De Ron, Zapakosta - De Ketelar, Retegi, Lokman

ĐENOVA 3-5-2: Golini - Voljako, Bani, Vaskez - Zanoli, Torsbi, Mireti, Bohinen, Martin - Vitinja, Pinamonti

UDINEZE - LEĆE (15.00)

Udineze je posle najboljeg starta u posednjih nekoliko godina u Seriji A i privremeno prvog mesta doživeo dva poraza od Rome i Intera primivši čak šest golova. I Leće je posle tri uzastopna pozitivna rezultata u prvenstvu zabaležilo poraz o Milana u prošlom kolu.

Udineze ima pozitivan skor od 50 odsto i više pobeda samo protiv devet klubova u Seriji A i među njima je Leće sa 56 odsto pobeda, odnosno 18 trijumfa na 32 okršaja uz tri remija i 11 poraza.

Kuriozitet je da su dva tima rezmirala samo tri puta i da su se ona verifikovala u prethodne dve sezona. Prethodna dva okršaja u Friuliju su završena remijem, a i poslednji na stadionu Via del Mare.

U centru pažnje će biti dojica mladih napadača koji su odlično počeli sezonu: Lorenco Lukua i Nikola Krstović. Luka je zatresao mrežu na tri od prethodnih pet susreta, a Nikoli nedostaje gol u gostima da potvrdi dobru formu.

Za trenera Lećea Luku Gotija večerašnjij meč ima posebno značenje jer je na klupi Udinezea napravio veliki korak kada je prvi put izašao iz senke i od večitog zamenika postao prvi trener. Domaćin i dalje ne može da računa na Sančeza kao i na Kristensena, Pajera i Pizara. Gosti imaju na listi povređenih Bonifacija, Berišu, Kabu, Bandu i Burneta.

UDINEZE 3-5-2; Okoje - Kabasele, Bijol, Ture - Ehizibue, Lovrić, Karsltrom, Zaraga, Zemura - Brener, Luka

LEĆE 4-2-3-1: Falkone - Žilber, Gaspar, Baskiroto, Galo - Ramadani, Pjeret - Morente, Rebić, Dorgu - Krstović

SERIJA A – 7. KOLO

Petak

Napoli - Komo 3:1 (1:1)

/Mektomini 1, Lukaku 53pen, Neres 86 - Strefeca 43/

Verona - Venecija 2:1 (1:1)

/Tengstet 9, Joronen 81ag - Oristanio 3/

Subota

15.00: (2.25) Udineze (3.30) Leće (3.30)

18.00: (1.48) Atalanta (4.20) Đenova (7.50)

20.45: (1.35) Inter (5.30) Torino (10.5)

Nedelja

12.30: (1.37) Juventus (4.70) Kaljari (9.00)

15.00: (1.85) Bolonja (3.50) Parma (4.40)

15.00: (1.65) Lacio (3.80) Empoli (6.25)

18.00: (4.20) Monca (3.50) Roma (2.00)

20.45: (3.35) Fjorentina (3.50) Milan (2.25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

InterTorinoAtalantaSerija AĐenovaItalijaVanja Milinković SavićSimone Inzagi

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara