©AFP
©AFP

Ne marveni lekar, već doktor za kugu: Evidentira kontaminirane, stavi strašnu masku i leči

Vreme čitanja: 6min | sub. 05.10.24. | 10:38

Antonio Konte svoje medicinske usluge debelo naplati, često ispostavi pacijentu i dodatne troškove, ali mu glavu sačuva na ramenima i još bude čašćen flašom najskupljeg viskija sa sve dekanterom

Malo je reći da ljudi nisu mnogo znali o kugi. Kako nastaje, zašto se širi i može li da se izleči? Lekari čija je jedina svrha bila da izleče od tog zloglasnog ubice, znali su malo više od onih koje su lečili. Oni su, međutim, savršeno jasno razumeli jednu stvar: činjenicu da se brzo i lako širi. Očajna vremena zahtevala su očajničke mere. Obloge od luka i putera, prskanje fragmentima sušene žabe, arsena, cvetnih jedinjenja, pa čak i "velikodušno" puštanje krvi, nisu bili kadra da suzbiju mašinu za ubijanje. Što je pacijent bio bliži umiranju, lekovi su postajali sve očajniji.

Tako se pre četiri meseca činilo da je Napoli na ponovnom izdisaju, treneri su mu posle osvajanja šampionske titule ličili na marvene lekare bez obzira da li su prethodno imali bogate ili siromašne biografije, na sve, samo ne na istinske stručnjake. Previše je toga ukazivalo na to da će najveći adut onog skromnijeg dela Italije ponovo zapasti u probleme nalik onima od pre dvadesetak godina, ali je Aurelio De Laurentis ovog puta rešio da istrese džepove za pravog doktora, dao mu slobodu da upotrebi sve meleme koje je tako vešto spravljao u prethodnih deceniju i po, dozvolio mu da nosi strašnu masku, jedinu koju Antonio Konte verovatno ima u fundusu i suzbije kugu podno Vezuva. A njen instorijski legat veći je u Napulju više nego bilo gde drugde.

Izabrane vesti

Doktori protiv kuge nosili su počevši od 17. veka specijalne uniforme. Pomenuto odelo izmislio je Čarls Delormeo 1630. godine, prvo je korišćeno baš u Napulju, a njegova upotreba tek se kasnije proširila na ostatak Evrope. Zaštitno odelo sastojalo se od lagane presvlake sačinjene od tkanine sa voskom, maske sa staklenim otvorima za oči i nosem u obliku kljuna, uglavnom punjenog biljem, slamom i začinima. Mirisni materijali sastojali su se od listova nane, kamfora, karanfila, laudanuma i mirišljavog ulja. Verovalo se da će ovo delo dovoljno zaštititi lekara od zagađenog vazduha dok se brine o pacijentima.

Rudi Garsija, Valter Macari i Frančesko Kalcona prodefilovali su Napuljom, a da nisu ni evidentirali kontaminirane, a kamoli počeli da traže rešenje za spas bolesnika. Niti su Garsija, niti Macari neafirmisani, niti loši treneri, ali nisu biili adekvatni u ovom momentu za letargični Napoli, za Napoli od kog se i dalje mnogo očekuje. Morao je da dođe čovek koji leči sve, ili bolje rečeno, sve koji su spremni da mu pozamašno povećaju svotu novca na bankovnom računu. Samo što taj zahtev u Konteovom slučaju ima više legitimiteta u odnosu na situacije kada se radi o velikom broju drugih trenera, koji znaju samo da naplate i ispostave račun, a bolesnika ne umeju da izleče.

Ko je mogao i da pretpostavi da će Konte doneti Napoliju prvo mesto na tabeli Serije A posle sedmog kola i osvojiti 16 od mogućih 18 bodova iz prethodnih šest utakmica. Ne zaboravimo, 55-godišnji Kum je u poslednjim danima prelaznog roka ostao bez dugogodišnje amajlija Viktora Osimena, a dobio (često s pravom) osporavanog Romelua Lukakua i vezistu Skota Mektominija, koji je godinama tavorio u prosečnosti Mančester Junajteda ili gledano iz drugog ugla, smatran ogledalom (ne)kvaliteta Crvenih đavola na delu terena koji pokriva. Nije možda Mektomini umetnik, a nije ni Konte, i zato mu nisu ni potrebni kreatori poezije, već igrači koji koriste "srce, ruke i lopatu" kao glavno oruđe. Baš je momak rodom iz grofovije Lankašir počeo da radi i preuzima zaduženja koja je veoma korektno obavljao i ranije, ali samo u dresu reprezentacije Škotske. S druge strane, Lukaku je počeo da isporučuje standardnu porcija golova i da odiše onim tonovima zbog kojih je još kao (valjda) 17-godišnjak u Anderlehtu delovao kao velika beba zver.

Setimo se samo kako je Konte od Mirka Vučinića (tada već u zrelim godinama i pojačanjem iz Kaljarija Alesandrom Matrijem izvukao maksimum i podario Juventusu igrače koji su vodili Damu do titule šampiona 2012, samo sezonu pošto je klub završio kao sedmi na tabeli u Seriji A, a u Ligi Evrope eliminisan u grupnoj fazi iza Leha iz Poznanja. Bila je to Kumova prva titula u Seriji A, prva od četiri.

A, kakvu Konte konverziju titula ima, to je tek podatak da pobije svaku dozu sumnje u njegove trenerske kompetencije. Osvojio je četiri od mogućih pet Skudeta u dosadašnjem toku karijere stratega - sve tri u Juventusu i jednu od dve u Interu. Kako to svakako nije mogao da učini za pola sezone na klupi Atalante (one Atalante koja se godinama borila za opstanak, čak i ispadala u Seriju B), dolazimo do pomenute "realizacije" četiri od pet. U međuvremenu je osvajao 'Premijer ligu s Čelsijem, odveo reprezentaciju Italije sa Markom Parolom, Emanueleom Đakerinijem, Simoneom Zazom kao redovnim članovima postave, do četvrtfinala Evropskog prvenstva preko Španije, a da nije bilo Zazinog "poskakivanja" protiv Nemaca na penalima, bilo bi i boljeg rezultata.

Izvede li Konte novo remek-delo i dođe do pete titule u Seriji A, izjednačio bi se po broju podignutih pehara u najvišem rangu italijanskog fudbala sa Fabiom Kapelom i Marčelom Lipijem, a prišao Masimilijanu Alegriju na minus jedan, a rekorederu Đovaniju Trapatoniju na minus dva. Da je sav fokus u svojoj trenerskoj karijeri usmerio samo na vođenje italijanskih klubova, utisak je da bi davno bio bar ravnopravan sa najdoslednijim učenikom čuvenog Nerea Roka.

Igrački kadar Napolija ne uliva poverenje dubinom, daleko je od Interovog kvaliteta, ne može da se osloni na mladalačku poletnost i raskošan talenat kakav Juventus ima u liku Vlahovića, nema ni tako ofanzivno potentnog beka kao što je Milanov Teo Ernandez, a uprkos svemu je nekako ušuškan i spravljen po Konteovoj meri, koliko god se to moglo za jedan prelazni rok. Gol je na poslednjoj utakmici protiv Verone dao David Neres i počeo da pokazuje znake života, slično je i sa Leonardom Spinacolom i drugim Škotom Bilijem Gilmorom, a o projektu zvanom Alesandro Bonđorno ni ne treba trošiti reči. Sve je (opet, koliko se moglo) preuređeno i adaptirano Konteovim potrebama.

Tek je sedam kola odigrano, premalo je vremena proteklo da bi se sagledale realne Napolijeve šanse za titulu, ali je Antonio Konte bez ikakve sumnje lek za kugu poneo sa sobom u Napulj. Neće oni milioni koje je dobio od De Laurentisa biti uzalud bačeni u more, a sudeći prema prethodnim mesecima čini da će za sezonu ili dve, osim redovnog sledovanja, trenerski doktor dobiti kao znak zahvalnosti od pacijenta i flašu najkvalitetnijeg viskija, možda da baš ispije sa Mektominijem i Gilmorom (ko će znati bolje od njih vredi li išta) i nasmeje se onako kiselo, u svom stilu, svima koji su belo gledali na njegove često specifične odluke i metode rada, onih koje su mnogo više od obloga od luka i putera i fragmenata insekata i koje Konte naučno može da dokaže verovatno samo sebi. To je jedino i važno.

SERIJA A – 7. KOLO:

Petak

Napoli - Komo 3:1 (1:1)

/Mektomini 1, Lukaku 53pen, Neres 86 - Strefeca 43/

Verona - Venecija 1:1 (1:1)

/Tengstet 9, Joronen 81ag - Oristanio 3/

Subota

15.00: (2.25) Udineze (3.30) Leće (3.30)

18.00: (1.48) Atalanta (4.20) Đenova (7.50)

20.45: (1.35) Inter (5.30) Torino (10.5)

Nedelja

12.30: (1.37) Juventus (4.70) Kaljari (9.00)

15.00: (1.85) Bolonja (3.50) Parma (4.40)

15.00: (1.65) Lacio (3.80) Empoli (6.25)

18.00: (4.20) Monca (3.50) Roma (2.00)

20.45: (3.35) Fjorentina (3.50) Milan (2.25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Antonio KonteNapoliSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara