Stanojević: Imamo dobre igrače, a nemamo dobar tim! Neki će dobiti poslednju šansu

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.08.24. | 12:52

„Zasad nismo blizu Evrope, ali moramo da se pokažemo“, smatra trener Partizana pred prvi meč sa Luganom

Van Srbije dva ubedljiva poraza, u njoj tri pobede bez primljenog gola. Velike razlike. Otud i dilema koju je Aleksandar Stanojević sam postavio pred sebe i tim posle eliminacije od kijevskog Dinama: za koji je nivo Partizan? Da li je njegova prava slika ono što prikazuje ovog leta u međunarodnom ili domaćem takmičenju.

Deo odgovora na tu dilemu mogao bi da ponudi dvomeč sa Luganom u koji crno-beli ulaze posle saznanja da nisu za Ligu šampiona. Sad, da li su za Ligu Evrope? I to naspram rivala koji ne pripada kontinentalnom vrhu, ali je opasan, što je dokazao protiv Fenerbahčea.

Izabrane vesti

Mi uvek imamo neka mišljenja, a pogledajte učinak na Evropskom prvenstvu i vidite gde su Švajcarci u odnosu na nas. Iz kog razloga i sa kojim pravom svrstavamo sebe u vrh evropskog fudbala? Da smo veliki favoriti ili nešto slično... Naravno da je naš renome u odnosu na Lugano veći, isto važi i za evropsko iskustvo, ali mnoge zemlje i ekipe iz njih su otišle daleko napred. Pobedio je Lugano Parmu sa 3:1, vodio protiv Intera, pa izgubio u finišu, baš kao i kad se namerio na Fener, a u švajcarskom prvenstvu je kandidat za titulu. Znate kako su naše ekipe prolazile sa Jang Bojsom... Moramo da budemo realni. Tačno je da ne igramo sa najboljim ekipama iz 'liga petice', ali na ovom nivou moramo da budemo konkurentni. Da je u pitanju neki tim iz Premijer lige, pa u redu, međutim, ovde moramo da se pokažemo“, sažeto je govorio trener Stanojević pred prvi meč trećeg eliminacionog kola na put ka durgom po vrednosti i isplativosti UEFA takmičenju (četvrtak, 20 časova, TV Arena Premium 1).

Osim što igra za sebe, probaće Parni valjak da popravi užasnu sliku srpskog fudbala kreiranu ovog leta, počev od učinka reprezentacije na EP, preko devet primljenih golova Partizana od Dinama, eliminacije kragujevačkog Radničkog od Mornara...

„Slažem se, definitivno nismo vrh evropskog fudbala, mada je dobro što je reprezentacija učestvovala na Mundijaliu i igrala EURO, sad je u A grupi Lige nacija, naša liga je dala dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, to su dobre stvari. Loše je što mi, Partizan, nismo, bar zasad, spremni za taj nivo. Sad ćemo da vidimo šta nam je potrebno za to. Uradićemo sve što je do nas da to promenimo, jer znamo čiji grb nosimo i koga predstavljamo. Moramo da pokažemo nešto, da li smo blizu Evrope ili nismo još. Zasad nismo blizu“.

A da li to može ekspresno da se promeni, samo osam dana posle revanša sa Dinamom iz Kijeva? S druge strane, pobede u ligi jačaju karakter tima.

„Sigurno smo u nekim segmentima napredovali, to smo pokazali u prvenstvu, što me raduje, ali je bio drugačiji sastav, videćemo ko će sad izaći. Izvukli smo pouke i moraćemo nešto da menjamo. Neki igrači će dobit poslednju šansu. Potreban nam je dobar rezultat u Evropi kako bismo dobili samopouzdanje, jer nije dovoljna samo domaća liga. Moraćemo da se pokažemo i van nje“.

Jasno je i Stanojeviću da se Partizan još traži, da kadar upija do kraja njegove zahteve.

„Ova ekipa ima dobrih igrača, ali nemamo dobar tim, na meni kao treneru je da probam to da napravim. Ako ne mogu to, onda ću posegnuti za dodatnom selekcijom. Neki igrači se nisu dobro pokazali, neki jesu dobri. Sve je to teško u turbulentnom, a za početak moramo da napravimo tim, onda pojedinac iskače. Da ne bude obrnuto. Moramo što pre to da uradimo, jer nemamo vremena. To je trenutna realnost onoga što radim“.

Možda će šefu stručnog štaba baš prethodne reči predstavljati smernicu prilikom sastavljanja prvih 11.

„Ima 100 faktora kako pravite tim. Nekad ne možete da izvedete najbolji tim, zato sam trener koji moram da napravim tim, a ne gledalac sa strane, da kažem mora neko nešto. Ne, to ja moram. Potrebno je vreme. Plus, svaki igrač mora da bude pobednik, zbog grba koji nosi. Imate neke igrači koji su pod velikim ugovorima, neke koji se nisu pokazali i ne možete tako lako da rešavate probleme da ne bi klub ušao u još veće, mora da se sagleda šira slika. Ne mogu da kažem 'ovih deset nije više u ekipi', već da nađem najbolje rešenje u ovom trenutku. To je moj posao i moja odgovornost“, završio je Aleksandar Stanojević.


 


tagovi

Aleksandar Stanojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara