Ognjen Zarić (©FC Winterthur)
Ognjen Zarić (©FC Winterthur)

Srbin iz Teslića odbio Jang Bojs da bi gradio priču sa najmanjim budžetom u švajcarskoj ligi

Vreme čitanja: 14min | sub. 20.07.24. | 08:26

Trener Ognjen Zarić za Mozzart Sport govorio o prilici da sa 35 godina samostalno vodi tim u elitnom rangu, ali i o samom početku novog šampionata u Švajcarskoj...

Nekada smo imali predstavnike na klupama klubova iz samog krema evropskog fudbala, sada jedva da ih uopšte imamo i na njegovim marginama. Uoči početka nove takmičarske godine u prvenstvima širom Starog kontinenta poražajuće zvuči podatak da u zvanično 15 najboljih evropskih liga - makar prema UEFA klupskom koeficijentu - čast srpske trenerske struke brane četvorica trenera.

Žarko Lazetić je tek ovog leta stigao u Izrael preuzevši Makabi Tel Aviv, Slobodan Drapić već godinama u istoj zemlji gradi trenersko ime (trenutno sa Bnei Sahninom), Milan Rastavac započinje drugu sezonu u Asterasu iz Tripolisa, a četvoročlanu ‘ekipu’ upotpunjuje Ognjen Zarić, odnedavno trener švajcarskog Vintertura.

Izabrane vesti

Srpskoj fudbalskoj javnosti verovatno potpuno nepoznat, momak rođen u Tesliću trenerski zanat pekao je daleko od kuće. I nije želeo da preskače korake. Učio se osnovama kroz fudbalske škole, sticao iskustvo u mlađim kategorijama austrijskih i nemačkih niželigaša, ovog leta odbio i poziv šampiona Švajcarske Jang Bojsa kako bi u 36. godini života samostalno gradio priču u Vinterturu, trostrukom prva države - sve tri titule osvojio početkom prošlog veka - i klubu sa najmanjim budžetom u šampionatu u kojem će ujedno biti i daleko najmlađi strateg…

Najmlađi pa samim tim i jedini bez ikakvog iskustva u seniorskom fudbalu budući da će mu večerašnja utakmica protiv Sankt Galena (20.30) na otvaranju švajcarske Super lige eebiti prva koju će samostalno voditi u elitnom rangu.

"Ne plašim se, poštujem priliku koja mi se ukazala, ali je radost veća od svega ostalog. Radujem se svemu što dolazi, jako je pozitivan osećaj. Osećam se dobro, znam da smo pet nedelja maksimalno investirali, mnogo i kvalitetno radili i zbog toga se svi radujemo početku. Ja lično sam vrlo srećan i ponosan što ću biti tu večeras, kao najmlađi trener Super lige", poručuje Zarić na početku razgovora za Mozzart Sport.

"RADIO SAM SA ADEJEMIJEM U KADETIMA, VEĆ TAD SE VIDELO DA JE IZUZETAN"

Ali kako bi uopšte došao u situaciju da može da se pohvali epitetom najmlađeg trenera švajcarskog prvenstva, Ognjen je morao da u trenerske vode upliva još pre deceniju i po, sa 21 godinom, dosta ranije od velike većine koja karijeru u fudbalu odluči da gradi pokraj aut-linije...

"Rođen sam u Tesliću, dakle, Srbin sam iz Republike Srpske, ali sam odrastao u Austriji. Proveo sam tamo detinjstvo i išao sam u školu u Austriji, tu sam počeo da igram fudbal i onda, pored fakulteta sam krenuo da radim kao trener. Počeo sam u Kufštajnu u Austriji - treća liga - i onda sam dobio mogućnost da radim u Nemačkoj u privatnoj fudbalskoj školi (Dojčes fuzbal internat). Tu sam trenirao decu, ali sam stekao veliko iskustvo i iz te fudbalske škole sam nastavio u U17 timu Unterhahinga".

Ognjen Zarić (©FC Winterthur)Ognjen Zarić (©FC Winterthur)

Već tada se susreo sa igračima i trenerima koji sada igraju bitnu ulogu u Bundesligi, a jedan od njih bio je prošle sezone i finalista Lige šampiona.

"To je bila nemačka Jugend Bundesliga, i tamo je stvarno top, to je za trenera, za njegovu edukaciju vrh, tu su bili dobri treneri u toj ligi, primera radi tada je Hofenhajmov U17 tim vodio Pelegrino Mataraco, posle je vodio prvi tim Štutgarta i sada se vratio u Hofenhajm. Putovalo se, radilo se profesionalno, pripremale utakmice već tada na jako dobrom nivou. Jesu to sedamnaestogodišnjaci, ali je sve bilo kao u Bundesligi, od analize do pripreme, kako trening proces izgleda, baš je vrh. Tada sam trenirao Karima Adejemija koji je sada u Dortmundu, koji je igrao finale Lige šampiona. Izuzetan igrač, to se već tada videlo".

Sa omladinskog prešao je na seniorski fudbal, ali se u novom klubu zadržao kratko. Posle nepunih pet godina u Nemačkoj vratio se u Austriju. Imao je i najbolji mogući razlog.

"Posle Unterhahinga sam dobio priliku da vodim Rozenhajm, to je bilo blizu mene, blizu Austrije. Tim u četvrtoj nemačkoj ligi – trenutno igra u šestom rangu - poluprofesionalna liga kod njih, ali to je za mene tada bilo idealno prvi korak u odraslom fudbalu. Tada sam postao otac i onda mi je bilo bitno i što se tiče distance, mogao sam da ostanem da živim u Austriji. Bio je to jako dobar korak u seniorskom fudbalu pošto sam se posle toga vratio u Kufštajn, gde je sve i počelo, i takoreći napravio pun krug".

Ovoga puta sačekao ga je nešto drugačiji, kompleksniji zadatak, ali se Zarić nije dugo zadržao ni u Kufštajnu. Još jednom se on ispostavio kao usputna stanica.

"Tamo sam igrao, vodio mlađe kategorije, i posle pet godina u Nemačkoj vratio sam se kako bih vodio tim u trećoj ligi. Radio sam istovremeno kao trener i sportski direktor, pravili smo dobar projekat za budućnost i onda se pojavio – Bazel".

U Kufštajnu nisu želeli da mu staju na put, svesni prilike koja mu se ukazala.

"Dok sam bio u Nemačkoj radio sa jednim čovekom koji je posle toga bio sportski direktor Bazela i tako smo uspostavili kontakt. Oni su me primetili još tokom rada u Nemačkoj. U Kufštajnu sam bio maksimalno transparentan, te ljude znam od malih nogu i oni su mi omogućili odmah da prihvatim tu priliku i da odem u Bazel. Sve što sam tamo doživeo bilo je baš veliko iskustvo, pre četiri-pet godina su bili još stabilniji nego što su danas. Tu sam počeo kao trener U18. Njih sam vodio jako uspešno, imali smo baš dobru sezonu i onda se u aprilu dogodila smena trenera u prvom timu".

Loši rezultati koštali su Čirijaka Sforce klupe, uprava kluba odlučila je da ga otpusti i dotadašnjeg pomoćnika Patrika Ramena imenuje za prvog trenera.

"Tada tada sam dobio priliku da idem u prvi tim, kao prvi asistent. Normalno, za mene je to bilo veliko iskustvo. Tu sam bio godinu i po dana, igrali smo Ligu Konferencije, jako veliko iskustvo za mene.Tada je prvi trener bio Ramen, sadašnji trener Jang Bojsa. On je insistirao na to da dođem u prvi tim, da mu budem prvi asistent. U tom periodu sam sarađivao i sa našim Strahinjom Pavlovićem. Međutim, Ramen je morao da ode posle godinu dana, a klub je hteo da ja ostanem u klubu i onda sam ja pristao. Bio sam u stručnom stavu Giljerma Abaskala koji je sada trener Granade, bio je u Spartaku iz Moskve. Ostao sam sa njim, jer je klub tako hteo, ali na leto je i on morao da ide".

Zarić se potom vratio stepenik niže preuzevši B tim Bazela.

"To je za mene bilo odlično, jer sam ušao u proces za dobijanje UEFA PRO licence, tako da sam paralelno završavao to i samostalno vodio drugi tim Bazela. I posle godinu dana Ramen je dobio poziv Vintertura i poželeo je da ja pođem sa njim tamo".

"IMAO SAM PONUDU JANG BOJSA, MOGAO SAM DA ODEM"

Njihova ponovna saradnja, samo u novoj sredini, ispostavila se kao pun pogodak. Vintertur, koji se leta 2022. godine posle preko tri i po decenije tavorenja u nižim rangovima, prvu povratničku sezonu proveo u grčevitoj borbi za opstanak, da bi pod Ramenovim vođstvom završio u plej-ofu!

"Imali smo jako uspešnu prošlu sezonu, njemu se ukazala prilika da ide u trenutno najjači klub u Švajcarskoj i hteo je da ponovo idem sa njim. Mogao sam, imao sam ponudu Jang Bojsa, ali ovo mi predstavlja veliko zadovoljstvo i srećan sam i ponosan što mogu da vodim tim u prvoj ligi Švajcarske. Osetio sam od strane kluba da žele da ostanem, rekli su mi da sam im top kandidat, da neće ni sa kim drugim da pričaju. Tako da sam prihvatio i sve se završilo maksimalno dobro tako da se radujem svemu što sledi. Poštujem priliku koju sam dobio, naravno, jer znam da ju je teško dobiti. Ali više na to gledam iz ugla zadovoljstva, radujem se, sve ovo mi daje dodatnu motivaciju jer sa 35 godina da vodiš u prvoj ligi Švajcarske tim, još kao Srbin, znam da je to nešto posebno i osetio sam sa od strane sportskog direktora našeg kluba da veruje u mene, jer je pratio moj rad u prethodnih godinu dana tokom treninga".

Plasman u plej-of, koji niko u taboru popularnih crveno-belih nije očekivao, poslužio je pojedinim fudbalerima da se ‘naplate‘, pa Zarić bez nekoliko važnih prvotimaca dočekuje novu sezonu. Novca da gubitke nadomesti nije bilo, Vintertur raspolaže najmanjim budžetom i zbog toga su u klubu bili vrlo realistični pri određivanju cilja za predstojeću takmičarsku godinu.

"Želimo da prestignemo jednu ili dve ekipe, odnosno da ostanemo u ligi. To nam je cilj. Hoćemo da naredne sezone opet da igramo prvu ligu, i to je dobro od strane rukovodstva, što na stvari gledaju realno. Otvoreno smo pričali, to je tako. Novac koji smo zaradili od prodaje pomenutih igrača nismo reinvestirali, nego smo ga iskoristili za druga sredstva kluba i deo uložili u mlade igrače. I zato nam je primarni cilj da ostanemo u ligi, to je naša realnost. Prva sezona je bila jako teška, borili smo se za opstanak do poslednjeg dana, dok je druga, prošla, bila jako uspešna. E, sad... Ltajef (pozajmljen od Bazela), reprezentativac Tunisa, otišao je u Tvente, najbolji asistent ekipe Gantenbejn (sedam asistencija) otišao je u Šalke, golman nam je otišao u Jang Bojs… S druge strane, doveli smo pretežno mlade, perspektivne igrače iz tog razloga što naš budžet je slab, na poslednjem smo mestu što se tiče finansijskog aspekta. Ali, što se tiče kvaliteta, mi smo se više fokusirali na razvoj igrača, jer nemamo sredstva da dovodimo gotovog igrača. Sada je na nama da imamo strpljenja, da ti mladi igrači koje smo doveli mogu opet da se razvijaju kod nas".

Kad smo kod strpljenja, čini se da ga u odgovorni ljudi u švajcarskim klubovima, identično kao u srpskom, nemaju previše. Samo trojica trenera su duže od dve godine na klupama svojih klubova (Matija Kroći Torti – Lugano, Mario Frik – Lucern, Ludovik Manjen – Lozana), dok čak pet timova u novu sezonu ulazi sa novim trenerom…

"To je negativan trend profesionalnog fudbala, Lično moje mišljenje je da ako dovedeš trenera onda ga dovodiš jer si nešto video u njemu, dopada ti se njegova ideja, vidiš nešto u načinu na koji vodi ekipu, kako radi sa ljudima i kako generalno radi. Trebalo bi više pažnje dati tom procesu. Ponavljam, to je negativan trend, pogotovo kod nas u Srbiji je to još drastičnije. U Švajcarskoj je makar malo stabilnije, ali svi znamo da kao trener ne treba previše da razmišljaš o tome. Ja na to ni ne obraćam pažnju previše, već pokušavam da svaki dan dam maksimum , ali isto tako znam da moramo da isporučimo rezultate, jer i to je trenerski posao".

Ako je verovati švajcarskim medijima, Zarić ne bi trebalo da brine ukoliko sezonu ne krene kako treba. Ugledni Blik tako 35-godišnjeg stratega opisuje kao ‘najsrećnijeg od svih superligaških‘, istakavši kako u Švajcarskoj ‘nema bolje sredine za sticanje prvog iskustva u seniorskom fudbalu‘ te da će doskorašnji asistent ‘moći da obavlja posao na miru‘.

"Mogu to da potvrdim, zato sam se i odlučio da prihvatim ovaj posao i ubeđen sam u to 100 odsto. Klub razmišlja zdravo, svesni smo šta je moguće, koje igrače možemo da dovedemo, a koje ne. Normalno da je to za trenera zahtevno, lakše bi mi bilo da kažem hoću tog i tog igrača i te pare možemo da intestiramo ovako ili onako. Mi moramo da radimo na razvoju, a to je uvek teži posao za trenera, ali to se ovde dosta ceni. I zaista, kao što ste naveli, jeste tako. Inače ne bih ni prihvatio jer sam imao zimus isto tako ponudu iz Austrije, letos još jednu, ali svestan sam da je ovo, ako u fudbalu može reći tako - zdrava sredina za trenera".

U Srbiji je takvih malo, ali kada bi poziv stigao na njegovu adresu, Zarić bi ga dobro razmotrio.

"Pratim Superligu, sa ponosom gledam našu reprezentaciju ligu takođe i zato nije isključeno, nikada ne reci ne. U fudbalu je sve moguće. Trenutno se osećam ovde stvarno dobro, jako, jako sam srećan što sam dobio ovu priliku i ponosan sam s jedne strane i radujem se zbog svega što dolazi. Ali naravno da to ne isključujem, drago bi bilo, što da ne – nekad."

"MORA NEŠTO NEOČEKIVANO DA SE DESI DA JANG BOJS NE OSVOJI TITULU"

©AFP©AFP

Da se osvrnemo malo i sam šampionat. Jang Bojs je prošle sezone, posle turbulentnog početka 2024. godine smenio Rafaela Vikija pošto mu je Servet u jednom trenutku prišao na samo bod zaostatka, ali je na kraju ubedljivo osvojio titulu, šestu u poslednjih sedam godina. Zarić veruje da se po tom pitanju ništa neće menjati, da će njegov doskorašnji saradnik odbraniti krunu, a posao mu olakšava činjenica da je čitav tim uspeo da sačuva na okupu, pride otkupio Ebrimu Kolija od Atalante, pazario dvojicu perspektivnih fudbalera iz francuske Lige 2…

"Dobili su kvalitetnog trenera, radili smo u Bazelu, u Vinterturu takođe, znam njegove kvalitete i siguran sam da je sada pravi čovek tu. Imaju najveći kvalitet, najbolji kadar i uveren sam u to da će da osvoje titulu. Jako, jako dobra ekipa, fizički jaka, i mislim da smo svi videli prošle sezone protiv Crvene zvezde da ta ekipa ima kvalitet, da je na tom terenu sa sintetikom jako teško igrati i zato su sigurno su na pol-poziciji, ako može tako da se kaže".

---------------

Srpski igrači u Super ligi ove sezone

Nemanja Tošić (Cirih), Aleksandar Stanković (Lucern), Vaso Vasić (Lucern), Dimitrije Kamenović (Iverdon), Vladan Vidaković (Iverdon), Mihailo Stevanović (Sankt Galen), Jovan Milošević (Sankt Galen)

---------------

Iza Jang Bojsa prošle sezone završio je Lugano, doduše sa 12 bodova zaostatka… Međutim, sa Tortijem za kormilom crno-beli beleže konstantni napredak. Pre tri sezone završili su na čevrtom mestu, pretprošle na trećem mestu, prošle na drugom, pa kolumnista Blika Alan Kunc veruje da će ovog puta napraviti i poslednji korak iako će kako stvari stoje ostati bez najboljeg strelca Žana Čelara – pred transferom u KPR – momkom koji je postigao golova od bilo kojeg drugog fudbalera otkako je pre tri sezone stigao u ligu (40 golova za tri sezone).

"Mislim da je Lugano imao jako dobar prelazni rok, napravili su ozbiljne transfere… Lugano će biti jako zanimljiva ekipa za praćenje. To je vrlo zanimljiv projekat isto. Imaju saradnju sa Čikago Fajrom, imaju velike ambicije", kaže Zarić, mada se ne slaže sa konstatacijom Blika da bi Lugano mogao da isparira Jang Bojsu."Sezona je duga, ali moralo bi nešto neočekivano da se desi da Jang Bojs ne bilo osvojio titulu i zato sam vrlo, vrlo siguran da sa tim kvalitetom koji imaju u ekipi i njihovim stadionom titula ide u Bern. Ne vidim da će imati ozbiljnog protivnika".

U vrhu je poslednjih godina i Servet. Prošlu je završio odmah iz Lugana, sa samo bodom manje, a u tri od poslednje četiri sezone našao se među tri najbolje plasirana tima. Rene Vejler je prošlog leta preuzeo ekipu, doneo joj trofej Kupa, izborio plasman u kvalifikacije za Evropu pa seo u fotelju sportskog direktora i neokrnjenu ekipu (nije bilo većih odlazaka) predao u ruke doskorašnjem selektoru Estonije Tomasu Heberliju. No, krene li po zlu, švajcarski mediji najavljuju da bi Vejler lako mogao da se vrati staroj ulozi…

"BAZEL NAUČIO IZ GREŠAKA, PONOVO JE OZBILJAN"

Svi ostali bili su daleko iza. Bazel? On je ponajviše razočarao. Godinama unazad punio je kasu višemilionskim prodajama fudbalera, ali je poput Ajaksa na teži način shvatio da takav sistem nije održiv na duže staze i da će kad-tad doći na naplatu. Tako je klub sa Sent Jakob Parka sezonu završio u plej-autu, na osmoj poziciji, a u jednom trenutku tokom sezone se našao i u borbi za opstanak…

"Sve ste rekli. Te česte, nekontrolisane prodaje su najveći razlog, definitivno. Tri godine sam bio u Bazelu, imao sam stvarno lepo vreme. Igrali smo na međunarodnoj sceni, dosta sam stvari video u klubu i mogao mnogo toga da naučim. Fantastičan klub, navijači isto, lep stadion, ambijent u celom gradu. Baš lepa priča… Ipak, pre nekoliko godina promenila se kompletna ideologija, okrenuli su se ka prodaji igrača. Mislim da je ta nagla prodaja prošle i pretprošle sezone je donela, naravno, pozitivno u finansijskom smislu, ali i negativno u rezultatskom… Ne možeš da menjaš celu ekipu ili pola ekipe“, napominje Zarić, ali i uverava da će se Bazel ove godine vratiti u gornji dom".

Razlog za optimizam čelnim ljudima na Sent Jakobs parku daje trener Fabio Čelestini. Preuzeo je ekipu krajem oktobra prošle godine u delikatnom trenutku i uspeo da joj obezbedi miran finiš sezone. Da je na pravom putu pokazuje podatak da je su od njegovog dolaska na čelo Bazela samo tri kluba osvojila više bodova. Uostalom, sa stažom nešto dužim od 260 dana, Čelestini je ‘najdugovečniji‘ strateg u predsedničkom mandatu Davida Degena (od septembra 2019.) što govori o poverenju koje uprava ima u njega, ali i o manjku strpljenja koje je pokazala prema njegovim prethodnicima.

"Sada su ostali stabilni, Kalafjori je otišao prošle sezone, nedavno i Renato Veiga u Čelsi (14.000.000 evra), isto za ozbiljne pare. Ali mislim da su sačuvali fundament. Dosta igrača je ostalo, zato kažem, siguran sam da će se vratiti ove sezone, siguran sam da su naučili iz grešaka koje su pravili u prošlosti. Ali svakako, kapa dole i za te igrače što su prodali. Imali su dobre prodaje, ta ideologija mora da bude izbalansirana. Pomenuli ste Ajaks i u Ajaksu se to vidi najbolje. Možeš da razviješ igrača, da ga edukuješ i onda prodaš, ali fundament, baza mora da postoji u ekipi. I opet, ka toj bazi mora da se čezne, jer u toj bazi igrači mogu da se razviju. Ali ako izgubiš uvek sve, kao što je bilo prošle ili preprošle sezone u Bazelu, onda ima dosta promena i onda je teško da može da ima stabilnosti. Ali sada mi deluju tako, da su naučili iz grešaka i da su ponovo ozbiljni".

Sve ostalo teško je prognozirati, pa čak i ko bi mogao da zauzme preostala mesta u plej-ofu. Vinterturu je prethodne sezone pripalo jedno, ali svestan je Zarić da će biti teško ponoviti uspeh.

"Teško je prognozirati, pogotovo za mene, malo nezgodno. Verujem da će prvih nekoliko kola pokazati ko kuda ide, ali pomenuli smo ta četiri kluba (Bazel, Lugano, Jang Bojs, Servet), sigurno je u toj priči još Cirih. Tradicionalan, jak klub. Mislim da je posle toga bilo šta prognozirati, ko će gde da završiti na tabeli jako teško zato što mislim da je relativno jednaka liga, ima dosta kvaliteta u ekipama posle vodećih četiri, pet".

Grčevita borba predviđa se i povratniku Sionu, timu sa najmanjom tržišnom vrednošću (10.000.000 evra), te Grashoperu koji je tek u baražu sačuvao prvoligaški status. Biće tu negde i Vintertur. Prilika za Zarića da pokaže da je odluka da se osamostali bila ispravna.

ŠVAJCARSKA 1 - 1. KOLO

Subota

18.00: (1,75) Lugano (3,60) Grashopers (4,90)

18.00: (3,90) Iverdon (3,50) Cirih (1,95)

20.30: (3,25) Vintertur (3,50) Sankt Galen (2,05)

Nedelja

14.15: (1,45) Jang Bojs (4,50) Sion (7,00)

16.30: (2,40) Lozana (3,40) Bazel (2,95)

16.30: (3,25) Lucern (3,45) Servet (2,20)


tagovi

Ognjen ZarićVinterturŠvajcarska 1BazelJang Bojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara