(©MN Press)
(©MN Press)

Srbija „zakucana“ u drugi šešir

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.09.24. | 16:50

Žreb za mundijalske kvalifikacije zavisi od ishoda Lige nacija

Bod je možda i više nego što je iko očekivao od reprezentacije Srbije u prva dva kola Lige nacija, ali je svejedno premalo da bi se Orlovi borili za jedno od prva dva mesta u grupi, koja donose promociju u prvi šešir za mundijalske kvalifikacije.

Danska već sada ima pet bodova više od Srbije i to će biti teško stići do kraja ovog izdanja Lige nacija, dok je Španija i sa ova četiri boda i dalje favorit za prvo mesto. Mada, Furija će biti u prvom šeširu pred žreb za kvalifikacije kako god da završi takmičenje u LN.

Izabrane vesti

Da se podsetimo: žreb za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u SAD, Kanadi i Meksiku 2026. godine održaće se u decembru, kada se završi takmičenje u Ligi nacija. I šeširi će se određivati najpre po plasmanu u tom takmičenju. Po prva dva tima iz sve četiri grupe A klase biće u prvom šeširu. U ovom momentu iz naše grupe to su Danska i Španija.

Kako će biti 12 kvalifikacionih grupa, pored tih osam selekcija iz Lige nacija, ostala četiri člana prvog šešira biće najbolje rangirane reprezentacije po FIFA rang listi. Što znači da sigurno mesto ima i Engleska, iako igra u B klasi Lige nacija.

Reprezentacija Srbije, prema procenama nakon ovih septembarskih utakmica, „zakucana“ je u drugom šeširu kvalifikacija. Šanse da se nađe tamo procenjene su na 87 odsto. Izgledi da se domogne prvog šešira su 13 odsto. I nema izgleda da padne u treći. Bar ne u ovom momentu. Da bi se umešali u borbu za elitni, Orlovima je potrebno da u oktobru osvoje makar četiri boda u mečevima sa Švajcarskom u Leskovcu i sa Španijom u Kordobi.

Na današnji dan, šeširi za mundijalske kvalifikacije bi izgledali ovako:

Prvi – Španija, Francuska, Belgija, Engleska, Holandija, Italija, Portugalija, Nemačka, Hrvatska, Danska, Švajcarska, Austrija.

Drugi – Poljska, Mađarska, Srbija, Ukrajina, Turska, Švedska, Vels, Slovačka, Rumunija, Škotska, Grčka, Češka.

Treći – Norveška, Slovenija, Republika Irska, Finska, Albanija, Gruzija, Island, Makedonija, Crna Gora, Severna Irska, BiH, Izrael.

Četvrti – Bugarska, Luksemburg, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, tzv. Kosovo, Kipar, Litvanija, Belorusija, Jermenija, Farska Ostrva, Letonija.

Peti – Moldavija, Malta, Lihtenštajn, Gibraltar, Andora, San Marino.

Kada su u pitanju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, sistem je takav da će se direktno plasirati 12 pobednika grupa, dok će svi drugoplasirani uz još četiri najbolja tima iz Lige nacija igrati baraž, iz kojeg će još četiri reprezentacije ići na Mundijal.

Kvalifikacije će početi u martu sledeće godine.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez SrbijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara