Žoao Mario slavi s igračima (©Reuters)
Žoao Mario slavi s igračima (©Reuters)

Sporting šokiran Interovom odlukom: Nema logike da odbiješ 5.000.000 evra i ne uzmeš ništa

Vreme čitanja: 3min | pon. 12.07.21. | 21:27

Možda ta suma novca u svetu gde se vrte pare nezamislive za pojmove običnog čoveka nije mnogo, ali svakako potez italijanskog šampiona tera na razmišljanje, gledajući to da je pre samo dva meseca uzet veliki kredit da bi se klub iščupao iz krize...

Veliku buru napravila je odluka Intera da sporazumno raskine ugovor Žoaa Marija kako bi on nesmetano prešao u Benfiku bez evrocenta obeštećenja. Napravila je jer su u redovima lisabonskog Sportinga, gde je Mario proveo minulu sezonu na pozajmici, očekivali da će doći do dogovora da se portugalski vezista trajno preseli na stadion Žoze Alvalade. Umesto toga Mario se odlučio da pređe u redove najljućeg rivala i za srce ugrize one koji su ga donedavno kovali u zvezde...

Utorak, 21.00: (3,35) Šamrok (3,20) Slovan Bratislava (2,25)

Izabrane vesti

Portugalski mediji sada se naveliko bave ovim događajem i kako se ističe - u Sportingu su ostali šokirani Interovom odlukom. Toliko da je osvajač Primeire za takmičarsku 2020/21 doveo u pitanje Interovo poslovanje! Sporting je uputio zvanični dopis Interu u kojem je praktično tražio objašnjenje za potez po kojem pušta igrača da ode besplatno u Benfiku, iako je od Sportinga mogao da dobije 5.000.000 evra na ime obeštećenja. Doduše, 3.000.000 evra čisto, plus još 2.000.000 na lako dostižne bonuse.

Inter je, da još jednom utvrdimo, odbio Sportingovih 5.000.000 evra i pustio Marija posle sporazumnog raskida da potpiše s Benfikom ugovor do 2026. vredan 2.000.000 evra godišnje bez evrocenta obeštećenja!

Podsetimo - problem je nastao zato što Inter je imao potpisanu obavezu da obavesti Sporting ako se pojavi sa strane klub koji želi da kupi Žoaa Marija. I mora da plati kaznene penale u visini od 30.000.000 evra ako bi Mario prešao u neki drugi klub iz Portugalije, pod uslovom da Sporting nije o tome obavešten na vreme i tako ne dobije mogućnost da izjednači ponudu. Inter je Sportingu iza leđa praktično uradio posao, jer je dozvolio Benfiki da pregovara s portugalskim vezistom. Lični uslovi bili su dogovoreni brzo, ali su se klubovi natezali oko obeštećenja jer je Benfika nudila 5.000.000, a Inter tražio 8.000.000 evra za obeštećenje.

Inter je zaobišao mogućnost da Sporting naplati pomenutih 30.000.000 evra s tim da list Rekord, inače poslovično dobro upoznat s dešavanjima u Sportingu, tvrdi da će klub tražiti pravnu pomoć u ovom slučaju i pokušaće da naplati pretrpljenu štetu. Tačnije - prevaru koju su Inter i Benfika počinili. Pogotovo što je u celu priču umešan gradski rival s kojim je rivalstvo ogromno. Sporting takođe namerava da čuje objašnjenje i od agenta Federika Pastorela, koji je ceo posao završavao svestan interesovanja i planova sa stadiona Žoze Alvalade.

Da je Interov potez zaista nelogičan potvrđuje i stanje u kasi koje donedavno nije bilo dobro. Inter je jedva pregurao sezonu u kojoj su plate kasnile nekoliko puta, kao i isplata rata za Ašrafa Hakimija koga je italijanski šampion nedavno morao da proda za ukupno 70.000.000 evra kako bi popunio rupe u budžetu i ugasio požar u kasi. Vlasnici kluba, porodica Žang koja stoji iza konglomerata Suning, izašla je iz sponzorstva kineskog kluba Đengsu koji se potom ugasio, jer je kompanija pod pritiskom velikih dugova u jeku pandemijske krize. Pominje se da do kraja godine na naplatu pristiže oko milijardu evra u obveznicama, zbog čega je porodica Žang morala hitno da reaguje i potraži finansijsku pomoć sa strane.

Kako bi se iščupao iz haotičnog stanja, Inter je morao da se zaduži i u maju uzme kredit na 275.000.000 evra od investicionog fonda Ouktri, kome je zauzvrat pripao 31,5 odsto deonica u klubu. Suning je ostao vlasnik 68,5 odsto deonica. U pitanju je fond iz Hong Konga koji je deo grupe biznismena okupljenje oko kompanije Lion Rock.

Možda 5.000.000 evra u svetu gde se vrte sume novca nezamislive za pojmove običnog čoveka nije mnogo, ali svakako Interova odluka tera na razmišljanje, gledajući sve prethodno napisano...



tagovi

Žoao Marioletnji prelazni rok 2021BenfikaInterSporting Lisabon

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara