Dejan Stanković (©Reuters)
Dejan Stanković (©Reuters)

Spartak posti u Sankt Peterburgu 12 godina, može li Stanković da sruši Gaspromovo čedo?

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.08.24. | 11:13

Veliki derbi u Rusiju, duel šampiona i pretendenta na tron, silno pojačanih Moskovljana koji igraju po notama Argentinca Barka i Kostarikanca Ugaldea (16.30). Domaćin bez najboljeg igrača Glušenkova

Može li Dejan Stanković ove sezone sa Spartakom da pripreti Zenitu? Čini se da će gigant iz prestonice da bude najveći rival moćnom Gaspromovom čedu iz Sankt Peterburga. Prošle sezone je dugogodišnji šampion Rusije grcao, jedva je prvi presekao vrpcu pre Krasnodara koji je u finišu propustio istorijsku šansu da se dokopa krune.

Razlog slabijeg sezone Zenita su bila loša pojačanja. Ruski mediji pišu da od šest novajlija sada je u startnoj postavi samo naš Strahinja Eraković koji je stigao Crvene zvezde i jedini je ispunio očekivanja. Denis Adamov je rezervni golman. Vilson Isidor je prešao u Sanderlend ovog leta, dok su razočarali Mario Fernandez, Keiros i Aleksandar Kovalenko. Šampion je bolje birao ovog leta, Maksim Glušenkov je top pojačanje iz Lokomotive, najbolji je igrač Premijer lige Rusije.

Izabrane vesti

Zenit je i prva četiri kola ima gol-razliku 14:0, ali je protekle nedelje tek u finišu uspeo da uzme bod u Podmoskovlju protiv Himkija. Spartak je imao lakši raspored na startu sezone. Posle šamara u gostima protiv Orenborga, tim Dejana Stankovića je osvojio 10 bodova u četiri kola i istakao kandidaturu za titulu. Zenit će biti silno oslabljen neigranjem veziste Glušenkova koji je obeležio početak sezone u Rusiji. Pod znakom pitanja su i Vendel i Pedro. Vendel na kontu ima šest asistencija u prvih pet kola, a Glušakov čak sedam golova (skoro polovinu svog tima) i jednu asistenciju. Srpski strateg ima manje problema u odnosu na kolegu Sergeja Semaka, ne može da računa na Duartea i Černova.

16.30: (1,95) Zenit (3,50) Spartak Moskva (3,90)

Gde su trenutno Moskovljani nalaze moglo bi da se vidi danas (16.30) kada se igra veliki derbi u Sankt Peterburgu. Domaćin ima ulogu favorita, ali najtrofejniji ruski klub je sve bolji. Kostarikanac Manfred Ugalde je sjajan na startu sezone, dao je četiri gola na pet utakmica, dok je top pojačanje argentinski virtuoz Ezekijel Barko, najskuplji fudbaler u istoriji Spartaka. Nekadašnji igrač River Plejta na četiri meča je postigao dva gola i imao tri asistencije. Već na prvom meču u Podmoskovlju protiv Himkija preuzeo je dirigentu palicu Moskovljana, dao prelep gol iz slobodnog udarca.

Sport Ekspres je u najavi derbija uporedio Stankovića sa njegovim prethodnikom Giljermeom Abaskalom. Španac je u proteklom šampionatu dobro startovao pobedama u prva tri kola, ali je onda Zenit slavio u prestonici sa 3:1. Od tada su kola velikan iz rukse prestonice krenula nizbrdo. Stanković ima zasad podršku armije navijača, a posle lakšeg rasporeda meč u Sankt Peterburgu biće trenutak istine, da li Spartak može u borbu za ruski tron.

Moskovski gigant je poslednja dva meča protiv Fakela u Kupu Rusije i Krila Sovjetova u prvenstvu dao šest golova, slavio sa po 3:0, posle remija bez golova protiv Ahmata iz Groznog na Otkritije areni.

14.00: (1,38) CSKA (4,70) Akron Toljati (8,50)

Spartak nije dobio prvenstvenu utakmicu u Sankt Peterburgu od proleća 2012. godine. Prošle sezone, Zenit je dva puta pobedio Spartak, dok je dva puta bilo nerešeno. Na oba meča gde je šampion bio domaćin mreže se nisu zatresle.

Zenit bi do kraja prelaznog roka mogao da bude jači za napadača Spartaka Aleksandra Soboleva i Argentinca iz Argentinos Juniorsa Lučana Gondoua koji bi trebalo da bude plaćen oko 9.500.000 evra. On je postigao 14 golova na 38 mečeva za tim sa stadiona Dijego Armando Maradona.

PREMIJER LIGA RUSIJE – 6. KOLO

Petak

Rubin – Dinamo Mahačkala 2:0 (1:0)

/Daku 45pen, Čumić 63/

Subota

14.00: (1,38) CSKA (4,70) Akron Toljati (8,50)

16.30: (2,90) Fakel (3,25) Orenburg (2,50)

16.30: (1,95) Zenit (3,50) Spartak Moskva (3,90)

19.00: (1,95) Ahmat (3,50) Grozni Himki (3,90)

Nedelja

14.00: (1,95) Krila Sovjetov (3,35) Nižnji Novgorod (4,20)

16.30: (2,30) Dinamo Moskva (3,50) Krasnodar (3,00)

19.00: (2,00) Lokomotiva Moskva Rostov (3,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1RusijaPremijer liga RusijaSpartak MoskvaZenitZenit Sankt Peterburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara